Kultura: Vila Helena kao nekad (video)

Kultura: Vila Helena kao nekad (video)

Vila Helena kao nekad (video)

OPOVO, 5. decembar 2023 – Vila Mis Helena je svakako jedan od najstarijih i istorijski najznačajnijih arhitektonskih objekata u Opštini Opovo. Zgradu je podigao krajem 19. i početkom 20. veka austrougarski general srpskog porekla Mihajlo Manojlović, kasnije je prešla u vlasništvo poznatog pančevačkog advokata i industrijalca Dušana Boškovića, a nakon Drugog svetskog rata je nacionalizovana i služila kao osnovna škola. Izgradnjom nove škole 1983. godine, deo zgrade je postao magacinski prostor, a deo se davao u zakup.

Bazični, frontalni deo zgrade je ubrzano propadao, a verovatno nije bilo kulturnog delatnika iz Opova koji ovu zgradu nije gledao sa setom i željom da se rekonstruiše i zaštiti. Konačno, ova ideja je dobila epilog kada su opovačka kulturna ustanova i lokalna samouprava našle zajednički jezik, formulisali ciljeve projekta, konkurisali kod organa Pokrajinske vlade, što je rezultiralo početkom rekonstrukcije zgrade.

Direktorka Opštinske narodne biblioteke Opovo Katarina Nikolić Ralić ističe kulturni i istorijski značaj ove zgrade za našu sredinu.

Vila Mis Helena je jedan od najstarijih i istorijski najznačajnijih arhitektonskih objekata u Opštini Opovo/Glas Opova

„Veoma smo srećni što se bliži kraj radova na jednom od najstarijih objekata u Opštini Opovo, vili Helena. Ovaj objekat je odolevao vremenu veoma dugo ali zahvaljujući sredstvima Pokrajinske vlade i uz pomoć lokalne samouprave mi ćemo imati jedan velelepan, repariran i rekonstruisan objekat gde ćemo predstaviti kulturnu i istorijsku baštinu Opštine Opovo. Ovo će biti još jedan prostor koji će dopuniti i proširiti polje delovanja, inače naše jedine kulturne ustanove – Opštinske narodne bibilioteke Opovo, a koji će nakon rekonstrukcije biti deo naše ustanove“, rekla je Nikolić Ralić.

Direktorka je istakla i značaj kulturnog turizma koji će se svakako unaprediti sa otvaranjem vile Helene.

„Pre svega, ovaj objekat ćemo koristiti kako bi smo predstavili istorijasku baštinu Opštine Opovo kroz različite zbirke – arheološku, etnološku, fotografsku, ali i slikarsku koja se već godinama prikuplja ovde u Galeriji „Jovan Popović“. To će biti, pre svega jedan susret sa istorijom naše opštine, značajan za naše žitelje, ali i za jačanje kulturnog turizma i za razvijanje još jedne delatnosti koja će uticati na unapređenje turizma u celoj opštini“, poručila je direktorka kulturne ustanove.

Nakon završetka građevinskih radova sledi opremanje enterijera i formiranje i postavljanje izložbenih zbirki i postavki.

OŠ Dositej Obradović: Humanitarna akcija za decu na Kosovu i Metohiji

OŠ Dositej Obradović: Humanitarna akcija za decu na Kosovu i Metohiji

Humanitarna akcija za decu na Kosovu i Metohiji

OPOVO, 6. decembar 2023 – Osnovna škola „Dositej Obradović“ (Opovo i Sefkerin) priključila se humanitarnim akcijama koje organizuju humanitarne organizacije „Svi za Kosmet“ i „Srpska solidarnost“ u prikupljanju slatkiša i slaniša za novogodišnje i božićne paketiće koji će biti prosleđeni deci na Kosovu i Methiji.

Škole u Opovu i Sefkerinu pozivaju sve ljude dobre volje da učestvuju u akciji i svoj prilog ostave u prostorijama škole. Akcija traje do 13. decembra.

ONB Opovo: Večeras promocija romana „Ti nisi ti“

ONB Opovo: Večeras promocija romana „Ti nisi ti“

Večeras promocija romana „Ti nisi ti“
OPOVO, 6. decembar 2023 – U sredu, 6. decembra (19:00h) u prostorijama Opštinske narodne biblioteke Opovo održaće se promocija novog romana naše sugrađanke Katarine Nikolić Ralić. Katarina Nikolići, autorka kontroverznog filma Troje, kao i predstave Prozor, koja je uzdrmala beogradsku publiku, predstaviće svoj roman Ti nisi ti, koji se nadovezuje na dugu tradiciju romana o odrastanju, unoseći u savremenu srpsku književnost i mnoge teme koje su do sada malo zastupljene.
Koje su to teme? Kako život provodi jedna gimnazijalka na relaciji Pančevo – Beograd, sa kakvim izazovima se susreće, ko su joj prijatelji? Da li beži od porodice? Sa kakvim izazovima se hvata u koštac glavna junakinja, saznajte čitajući roman Ti nisi ti.