Kultura: Vila Helena kao nekad (video)

06/12/2023

Vila Helena kao nekad (video)

OPOVO, 5. decembar 2023 – Vila Mis Helena je svakako jedan od najstarijih i istorijski najznačajnijih arhitektonskih objekata u Opštini Opovo. Zgradu je podigao krajem 19. i početkom 20. veka austrougarski general srpskog porekla Mihajlo Manojlović, kasnije je prešla u vlasništvo poznatog pančevačkog advokata i industrijalca Dušana Boškovića, a nakon Drugog svetskog rata je nacionalizovana i služila kao osnovna škola. Izgradnjom nove škole 1983. godine, deo zgrade je postao magacinski prostor, a deo se davao u zakup.

Bazični, frontalni deo zgrade je ubrzano propadao, a verovatno nije bilo kulturnog delatnika iz Opova koji ovu zgradu nije gledao sa setom i željom da se rekonstruiše i zaštiti. Konačno, ova ideja je dobila epilog kada su opovačka kulturna ustanova i lokalna samouprava našle zajednički jezik, formulisali ciljeve projekta, konkurisali kod organa Pokrajinske vlade, što je rezultiralo početkom rekonstrukcije zgrade.

Direktorka Opštinske narodne biblioteke Opovo Katarina Nikolić Ralić ističe kulturni i istorijski značaj ove zgrade za našu sredinu.

Vila Mis Helena je jedan od najstarijih i istorijski najznačajnijih arhitektonskih objekata u Opštini Opovo/Glas Opova

„Veoma smo srećni što se bliži kraj radova na jednom od najstarijih objekata u Opštini Opovo, vili Helena. Ovaj objekat je odolevao vremenu veoma dugo ali zahvaljujući sredstvima Pokrajinske vlade i uz pomoć lokalne samouprave mi ćemo imati jedan velelepan, repariran i rekonstruisan objekat gde ćemo predstaviti kulturnu i istorijsku baštinu Opštine Opovo. Ovo će biti još jedan prostor koji će dopuniti i proširiti polje delovanja, inače naše jedine kulturne ustanove – Opštinske narodne bibilioteke Opovo, a koji će nakon rekonstrukcije biti deo naše ustanove“, rekla je Nikolić Ralić.

Direktorka je istakla i značaj kulturnog turizma koji će se svakako unaprediti sa otvaranjem vile Helene.

„Pre svega, ovaj objekat ćemo koristiti kako bi smo predstavili istorijasku baštinu Opštine Opovo kroz različite zbirke – arheološku, etnološku, fotografsku, ali i slikarsku koja se već godinama prikuplja ovde u Galeriji „Jovan Popović“. To će biti, pre svega jedan susret sa istorijom naše opštine, značajan za naše žitelje, ali i za jačanje kulturnog turizma i za razvijanje još jedne delatnosti koja će uticati na unapređenje turizma u celoj opštini“, poručila je direktorka kulturne ustanove.

Nakon završetka građevinskih radova sledi opremanje enterijera i formiranje i postavljanje izložbenih zbirki i postavki.

MaPro Ecommerce

Online shop već od 9.999 rsd

Sa zapanjujućim dizajnom, neverovatno je lako napraviti online shop za samo par minuta.

pročitajte još i

Književno veče u biblioteci: Horor u književnosti

Književno veče u biblioteci: Horor u književnosti

Horor u književnosti OPOVO, 28. februar 2024 – U Opštinskoj narodnoj biblioteci u Opovu održano je književno veče na temu „Horor u književnosti“, na kojem su govorili pisac dr Boban Trifunović i prevodilac Mirko Bižić, dok je moderator bio urednik izdavačke kuće...

Najava pozorišne predstave „Do guše u pelenama“

Najava pozorišne predstave „Do guše u pelenama“

OPOVO, 23. februar 2024 – Ovogodišnja pozorišna sezona Kulturnog centra Opovo biće otvorena 6. marta pozorišnom predstavom „Do guše u pelenama“. Podela kombinuje iskusne televizijske glumce poput Katarine Vićentijević koju publika pamti po čuvenim serijama Srećni...

najnovije

najčitanije