Vet stanica Pančevo – Veterinarska ambulanta Opovo: Trihineloskopija – preventivni pregled svinjskog mesa

02/12/2022

u OGLASI

Trihineloskopija – preventivni pregled svinjskog mesa

Započelo je vreme svinjokolja kada mi, veterinari naročito skrećemo pažnju na obavezne preventivne trihineloskopske preglede svinskog mesa na prisustvo parazita Trichinella spiralis.

Svinja se trihinelom može zaraziti i u oboru ukoliko pojede zaraženog pacova, a larve parazita inkapsuliraju se u mesu, najčešće u dijafragmi, skeletnoj muskulaturi, međurebarnim i žvakaćim mišićima, ali i u srčanom mišiću,  znači u mišićima koji su najbolje snabdeveni kiseonikom.

Čovek se zarazi kada jede nedovoljno termički obrađeno zaraženo svinjsko meso. U akutnoj formi bolest se ispoljava u vidu anafilaktičke reakcije, otežanog disanja, povišene temperature, bolova u mišićima, simptomima srčane insuficijencije u slučaju zapaljenja srčanog mišića. Inkapsulirana trihinela može se zadržati između mišićnih vlakana i do 30 godina, gde vrši pritisak na nerve što se manifestuje  hroničnim bolom

Najznačajnija mera sprečavanja trihineloze kod ljudi je  obavezni   trihineloskopski pregled  mesa. Za pregled se uzima deo mišićnog tkiva sa dijafragme, najbolje  kruna dijafragme.

Odnesite na pregled uzorak mesa zaklane svinje u veterinarsku stanicu ili veterinarsku ambulantu gde ćete posle izvršenog pregleda metodom kompresije ili veštačke digestije dobiti zvaničnu potvrdu o ispravnosti mesa.

MaPro Ecommerce

Online shop već od 9.999 rsd

Sa zapanjujućim dizajnom, neverovatno je lako napraviti online shop za samo par minuta.

pročitajte još i

najnovije

najčitanije