Glas Opova: Da se ne zaborave oni koji su zadužili našu kulturu, nauku i umetnost

22/11/2021

Da se ne zaborave oni koji su zadužili našu kulturu, nauku i umetnost

OPOVO, 22. novembar 2021 – Polovinom novembra redakcija Glas opova završila je realizaciju projekta „Omaž ljudima koji su stvarali istoriju Opova“ posvećen umetnicima, naučnicima i kulturnim delatnicima rođenim na teritoriji naše opštine ili su svoj radni vek proveli u našem kraju, a koji su zadužili nauku i umetnost, kako na lokalnom, tako i na nacionalnom nivou.

Posebno se zahvaljujemo Ministarstvu kulture i informisanja koje je preko Konkursa za sufinansiranje projekata proizvodnje medijskih sadržaja koji promovišu i afirmišu teme iz oblasti kulture u 2021. godini sufinansirala naš projekat.

U okviru projekta objavljeno je osam foto – tekstualnih reportaža i osam dokumentarnih filmova. Svaka od ovih reportaža – filmova bila je posvećena jednom od značajnih umetnika i naučnika iz našeg kraja: Jovan Popović (slikar), Pal Dečov (slikar i kulturni delatnik), Andreas Majer (arheolog i hroničar), Stevan Milosavljević (slikar), Zoran Petrović (slikar, vajar, pisac i pedagog), Borislav Jankulov (istoričar, arheolog i pedagog), Slavko Jovanović (kinemtograf) i Velibor Stefanović (kulturni delatnik).

Pored Ministarstva kulture i informisanja, redakcija Glas Opova se zahvaljuje Narodnom muzeju Pančevo, Opštinskoj narodnoj biblioteci Opovo i Galeriji „Jovan Popović“, Jugoslovenskoj kinoteci, srpskim pravoslavnim opštinama u Dolovu, Crepaji i Starčevu, katoličkoj župi u Opovu, Domu kulture u Jaši Tomiću, Gradskom muzeju u Vršcu, Savremenoj galeriji u Zrenjaninu, Srpskom narodnom pozorištu u Novom Sadu, Ateljeu 212, Vojnom muzeju u Beogradu, kao i svim pojedincima koji su učestvovali u snimanju filmova ili ustupali arhivski materijal za korišćenje: Nikola Kusovac, Katarina Nikolić Ralić, Čedomir Kesić, Milan Jakšić, Jovan Arsenović, Damir Prašnikar, Đurica Šulc, Blaženka Horvat, Dragomir Burnać, Mirko Rukavina, Dimitrije Jovanov, Dragan Maslarević, Drago Terzić, Antoaneta Nikolić, Snežana Savulov, Sanja Savić, Olivera Petronić, Aleksandar Tokin, Dragan Manojlović i Aleksandar ivić.  

Dokumentarni filmovi će u digitalnom formatu biti prosleđeni osnovnim školama, a naredne godine je u planu da se u saradnji sa opštinskom narodnom bibliotekom štampa publikacija.

Projekat je realizovala ekipa u sastavu Čeda Vučković, Zoran Lazić i Marko Lazić.

Reportaže možete pogledati u ovoj KATEGORIJI

MaPro Ecommerce

Online shop već od 9.999 rsd

Sa zapanjujućim dizajnom, neverovatno je lako napraviti online shop za samo par minuta.

pročitajte još i

Akcija dobroboljnog davanja krvi  u ponedeljak 26. februara

Akcija dobroboljnog davanja krvi u ponedeljak 26. februara

Akcija dobroboljnog davanja krvi  u ponedeljak 26. februara OPOVO, 23. februar 2024 Akcija dobrovoljnog davanja krvi na teritoriji naše opštine održaće se u ponedeljak 26. februara i to u Opovu, u OŠ „Dositej Obradović“, u periodu između 12:30 i 14:30 časova i u...

U ponedeljak kolačijada u Sakulama

U ponedeljak kolačijada u Sakulama

Sakule, 22. Februar 2024 Zaposleni Osnovne škole,, Zoran Petrović" su već godinama unazad organizatori i učesnici brojnih humanitarnih akcija. U ponedeljak 26. februara sa početkom u 12 časova u fiskulturnoj sali škole u Sakulama biće organizovana prodaja poslastica...

najnovije

najčitanije