1

Opovo: Krpljenje udarnih rupa i realizacija projekta novog dečjeg igrališta (video)

Krpljenje udarnih rupa i realizacija projekta novog dečjeg igrališta

OPOVO, 30. novembar 2021 – Nakon angažovanja lokalne samouprave firma „Štrabag“ je startovala sa radovima na krpljenju udarnih rupa na kolovozima na teritoriji Opštine Opovo. Jutros su krenuli radovi na glavnim ulivcama u Opovu. Radove su obišli predsednik opštine Miloš Markov i predsednik Skupštine opštine Opovo Nenad Josić.

Markov je istakao racionalnost i uštedu lokalne samouprave koja je sačekala radove na asfaltiranju ulica kako bi odradila i krpljenje udarnih rupa, a na račun uštede realizovala neke druge projekte.

„Kao što možete da vidite bučno je počelo u utorak pre podne, ekipa Štrabaga je na terenu, rade krpljenje udranih rupa u centru Opova. Ove udrane rupe su bile problematične tokom cele ove godine. Mi znamo za njih od trenutka kad su nastale ali morali smo da sačekamo kada se stvari poklope da bi mogli da napravimo određene uštede. Znamo kada je svaka rupa nastala i da je nezadovoljstvo građana veliko ali im se ujedno zahvaljujem na velikom strpljenju i što su imali poverenja u nas i čekali da saniramo ovo kao što smo i obećali. Zašto smo čekali. Iz jednog veoma jednostavnog razloga. Čekali smo da radimo asfaltiranje drugih naseljenih mesta, konkretno Barande i Sakula, jer kada radimo asfaltiranje tih mesta onda su troškovi na krpljenju udarnih rupa minimalni, tako da smo napravili višestruke uštede novca, a taj novac koji smo uštedeli iskoristili smo da Opovo dobije jedno novo dečje igralište i u ovom  trenutku demontira se  staro dečje igralište i radi se priprema za jedno novo dečje igralište koje će biti i po standardima i po izgledu kako Opovo zaslužuje. Sve ovo što radimo rezultat je racionalne politike i uštede koju smo napravili na krpljenju udranih rupa “, izjavio je Markov.

Krpljenje udranih rupa radiće se u narednim danima na teritoriji naše opštine, a istovremeno radi se na projektu novog dečjeg igrališta u Opovu.
Naša sela u medijima: Dnevnik u Sakulama

Dnevnik u Sakulama
SAKULE, 30. novembar 2021 – Novinari i reporteri novosadskog Dnevnika posetili su Sakule. Šta su videli i kako su napisali i opisali možete videti u njihovom prilogu…OVDE
Skupština opštine Opovo 13. sednica: Novi odbornik Milan Gajić iz Opova

Novi odbornik Milan Gajić iz Opova

OPOVO, 30. novembar 2021 – Kako je izborom za člana Opštinskog veća Opštine Opovo Aleksandru Veselinovu prestao mandat odbornika pre isteka vremena, Opštinska izborna komisija je uvidom u podatke o rezultatima izbora za odbornike Skupštine opštine Opovo utvrdila da na Koalicionoj listi „Aleksandar Vučić – Za našu decu“, sa koje je odbornik Veselinov bio izabran, nema kandidata za koje podnosilac izborne liste nije dobio mandat. U takvom slučaju u skladu sa Zakonom o lokalnim izborima, mandat pripada podnosiocu izborne liste koji ima sledeći najveći količnik tako da je mandat dobila koaliciona izborna lista „Ivica Dačić – Socijalistička partija Srbije (SPS), Jedinstvena ruska stranka (JRS) – Žanna Knežević“. Na današnjoj sednici Skupštine odborničku zakletvu je položio Milan Gajić iz Opova i pristupio odborničkoj grupi „Za naše Opovo“.

Odbornici su usvojili Odluku o utvrđivanju prosečnih cena kvadratnog metra odgovarajućih nepokretnosti za utvrđivanje poreza na imovinu za 2022. godinu na teritoriji Opštine Opovo. Na teritoriji naše opštine određene su četiri zone za utvrđivanje poreza na imovinu, u zavisnosti od komunalne opremljenosti i opremljenosti javnim objektima, saobraćajnoj povezanosti sa centralnim delovima opštine, odnosno sa radnim zonama i drugim sadržajem u naselju, i to: prva, druga, treća i četvrta zona (seosko područje), s tim da je prva zona utvrđena za najopremljeniju zonu. Prosečne cene kvadratnog metra nepokretnosti za utvrđivanje poreza na imovinu za 2022. godinu na teritoriju Opštine Opovo biće objavljeni u sledećem opštinskom službenom glasniku, koji će biti digitalno dostupan i na opštinskom veb sajtu www.opovo.org.rs

Odlukom o lokalnim komunalnim taksama na teritoriji Opštine Opovo uvode se lokalne komunalne takse za korišćenje prava, predmeta i usluga na teritoriji Opštine Opovo i utvrđuju obveznici, visina, olakšice, rokovi i način plaćanja (ranije komunalne takse su se zvale naknade). Komunalne takse uvode se za isticanje firme na poslovnom prostoru, držanje motornih, drumskih i priključnih vozila, osim poljoprivrednih vozila i mašina, i držanja sredstava za igru (zabavne igre). U obrazloženju Odluke navodi se da je razlog povećanja taksi znatno manje firmarine u odnosu na okruženje, a naročito u odnosu na zakonske limite i što nisu korigovane devet godina. Kompletan tekst odluke biće objavljen u sledećem opštinskom službenom glasniku, koji će biti digitalno dostupan i na opštinskom veb sajtu www.opovo.org.rs

Skupština je usvojila još i Odluku o organizaciji i funkcionisanju civilne zaštite na teritoriji Opštine Opovo kojom se obezbeđuje dosledna primena načela zaštite i spasavanja utvrđena Zakonom a posebno načelo prioriteta, načelo primarne uloge lokalnih zajednica, načelo ravnopravnosti i zaštite ljudskih prava, načelo participativnosti i solidarnosti i načelo informisanja javnosti.

Poslednja tačka dnevnog reda je bilo Usvajanje godišnjeg izveštaja o radu Predškolske ustanove „Bambi“ Opovo i izveštaja direktora PU „Bambi“ Opovo za radnu 2020/2021. godinu.
Sakule: Započeli radovi na asfaltiranju ulica

Započeli radovi na asfaltiranju ulica

SAKULE, 29. novembar 2021 – U Sakulama su započeli radovi na asfaltiranju kolovoza ulica. Radove izvodi firma Štrabag, a asfaltiraju se ulice Banatska, Vojvođanska i delovi Omladinske i Nušićeve, ukupno 1,3 kilometara puta.

Radove, koji su u fazi nasipanja i pripreme podloge obišli su zamenica predsednika opštine Anka Simin Damjanov, predsednik Saveta mesne zajednice Sakule Milorad Ješin i opštinska većnica iz Sakula Vesna Stanojev. 
Južnobanatski odbori SNS osudili govor mržnje zasnovan na nacionalnoj pripadnosti

Južnobanatski odbori SNS osudili govor mržnje zasnovan na nacionalnoj pripadnosti


Odbori Srpske napredne stranke u južnom Banatu najoštrije su osudili svako vređanje na nacionalnoj osnovi, ocenivši kao govor mržnje svaku političku ili drugu argumentaciju zasnovanu na pripadnosti nekoj naciji.

U zajedničkom saopštenju, oni ističu da u svakom narodu postoje ekstremi, poput Marinike Tepić, koja srpski narod naziva genocidnim, zagovara krv na ulicama i konstantno pokušava da pokvari tradicionalno dobre odnose Srba i Rumuna. Takođe, istakli su da takvi ekstremi nisu merilo prema kojem se treba opredeljivati ka celokupnom narodu.

„Poštujemo politički pluralizam. Poštujemo pravo pojedinca na lično mišljenje i političko opredeljenje. Rumunski narod u Srbiji, kroz istoriju, dokazao se kao prijateljski srpskom narodu. U Srbiji živi više od 75.000 Rumuna. Srbija i Rumunija su svoje prijateljske, diplomatske odnose, ustanovile davne 19. aprila 1841. godine. Bili smo saveznici u Drugom balkanskom ratu i Prvom svetskom ratu, a u Drugom svetskom ratu, iako na različitim stranama, kao i po njegovom okončanju, nismo ugrožavali jedni druge. Niti ćemo to ikada činiti, čemu u prilog govori i činjenica da Rumunija ne prizaje nezavisnost lažne države Kosovo“ – saopštili su gradski i opštinski odbori SNS u južnom Banatu.

U saopštenju, posebno su naglasili upravo južni Banat, u kojem živi najveći broj Rumuna u Srbiji, i Vršac, kao grad u kojem je Rumunima, duže od 100 godina, omogućeno da se na svom jeziku školuju od predškolskog uzrasta do visokoobrazovnih studija, kao i da, uz podršku lokalne zajednice, na najvišem stepenu neguju svoju tradiciju, kulturu i istoriju.

„Multikulturalnost i multikonfesionalnost utkani su u srž naših naroda. Ne samo kada je reč o Rumunima, nego i kada govorimo o svim drugim nacionalnim manjinama. Srpska napredna stranka sprovodi politiku koja promoviše nacionalnu i versku raznolikost i njenu institucionalizaciju. To je prednost Srbije, koju bi pojedini ekstremi da nam uskrate. Protiv takvih će se Srbija i Srpska napredna stranka uvek boriti“ – saopštili su odbori SNS u južnom Banatu.

Izvor: Vojvodinauzivo
Rekonstrukcija atarskih puteva: U Sefkerinu radovi na reparaciji puta (video)

U Sefkerinu radovi na reparaciji puta

SEFKERIN, 26/30. novembar 2021 – U okviru ovogodišnjeg projekta rekonstrukcije i izgradnje atarskih puteva na teritoriji Opštine Opovo, u Sefkerinu se sprovode radovi na reparaciji atarskog puta koji je već rađen ali je tokom godina značajno devastiran.

Gradilište su obišli predsednik opštine Miloš Markov i opštinski odbornik i pokrajinski poslanik Predrag Ginculj.

Predsednik opštine Miloš Markov je označio reparaciju i rehabilitaciju ove atarske saobraćajnice kao prioritet.

„U Sefkerinu su počeli radovi na reparaciji atarskih puteva i na ovom lokalitetu se radi rehabilitacija jedne glavne atarske saobraćajnice koju koriste poljoprivrednici iz Sefkerina. Ovde zaista postoje velika oštećenja i ovaj put je nekada rađen ali evo postoji mnogo rupa i krateža, tako da je postao neprohodan. U saradnji i konsultacijama sa sefkerinskim poljoprivrednicima mi smo rehabilitaciju ovog puta prepoznali kao prioritet, danas smo počeli sa krpljenjem i nasipanjem rupa i hoćemo potpuno da ga rehabilitujemo. U pitanju je oko kilometar puta koji je ovde kritičan i koji ćemo uraditi. Osim toga radićemo i deo novog puta u sefkerinskom ataru, kao i krpljenje udarnih rupa tamo gde je to u ataru potrebno“, izjavio je Markov.

Po završetku radova u Sefkerinu, projekat rekonstrukcije i izgradnje atarskih puteva nastavlja se u Sakulama.
Košarka: Opovčani poraženi u Šidu, mlađe pionirke Agrosa ubedljive u Mladenovcu

Opovčani poraženi u Šidu, mlađe pionirke Agrosa ubedljive u Mladenovcu

OPOVO, 30. novembar 2021 – Opovčani nisu uspeli da u 7. kolu Međuregionalne KSV lige Jug naprave iznenađenje u Šidu i ubedljivo su poraženi od domaćeg Partizana. 

PARTIZAN (Šid) – Opovo 99 81:64 (27:14; 19:13; 19:18; 16:19); Domaćin je utakmicu rešio već u prvom poluvremenu, posebno u prvoj četvrtini. Na poluvremenu Partizan je imao plus 19 poena, tako da su sebi dozvolili opuštanje u nastavku utakmice ali bez značajne promene rezultatske prednosti.

TABELA: 1. Radnički (7-0); 2. Jedinstvo (5-1); 3. Dinamo (4-3); 4. Partizan (4-3); 5. Jadran (4-2); 6. Opovo 99 (3-4); 7. RU – Koš (2-5); 8. Šimanovci (2-5); 9. Agrobanat (2-5); 10. Vojka (1-6).

Košarkašice Agros Basketa su zabeležile treću pobedu u okviru KSB prvenstva 1. stepena / 2. grupe za mlađe pionirke. Ovog puta je ostvarena ubedljiva pobeda na gostovanju u Mladenovcu.

BB BASKET (Mladenovac) – AGROS BASKET (Opovo) 28:59; Sa skorom od tri pobede i dva poraza, kao i jednom odloženom utakmicom Opovčanke zauzimaju petu poziciju u grupi.

TABELA: 1. Pobednik (5-1); 2. Mondo Basket (5-0); 3. Cerak (5-0); 4. BB Basket (3-3); 5. Agros Basket (3-2); 6. Vizura 2 (2-4); 7. Ras Rakovica (2-3); 8. Radivoj Korać (1-4); 9. Gro-Basket (0-5); 10. Girl Basket (0-4).
Priča o Gligoriju Tatarinu Gigi: Uhvaćeno Sunce u Sakulama

Uhvaćeno Sunce u Sakulama

OPOVO, 30. novembar 2021 – Na današnji dan 1982. godine u tada veoma popularnom nedeljniku Ilustrovanoj politici objavljen je članak o Gligoriju Tatarinu Gigi iz Sakula. Gligorije je prvi u Banatu imao vetrenjaču na električni pogon i proizvodio struju za celo imanje, a takođe,  prvi je u Sakulama koristio solarnu energiju. U narednim redovima prenosimo vam ceo tekst:

„Selo Sakule nalazi se u ravnom Banatu. Udaljeno je sedam kilometara od Idvora, rodnog mesta naučnika svetskog glasa Mihajla Pupina. U Sakulama živi i radi sedamdesetogodišnji Gligorije Tatarin Giga, čovek naklonjen tehnici još iz mlađih dana. Ranije je živeo u Idvoru i prvi je u Banatu na salašu, podigao vetrenjaču, koju je preuredio i na električni pogon, pa je osvetlio i celo imanje. Time je 1932. godine skrenuo pažnju čak i Mihajla Pupina.

Koristeći sva savremena saznanja, korisna za naučni rad i stvaralaštvo, Gligorije Tatarin, večiti zaljubljenik u tehniku, dogovorio se sa inženjerom Miroslavom Lombićem iz Zrenjanina da iskoriste Sunčevu energiju. Rečeno učinjeno. Solarnim uređajima na Giginoj kući u Sakulama zagrejali su vodu do 90 stepeni Celzijusovih.

Krov sa „uhvaćenim suncem“ izazvao je u celom kraju nezapamćeno interesovanje.“

Ilustrovana politika, 30. novembar 1982. godine. Autor teksta: Sveta Milovanović
Projekat energetske efikasnosti i zaštite životne sredine: U Bambiju postavljena nova peć na pelet (video)

OPOVO, 29. novembar 2021 – U okviru projekta zamene kotlarnica, prošlog vikenda u kotlarnici Predškolske ustanove „Bambi“ u Opovu dopremljena je i montirana nova peć na pelet. Predsednik opštine Miloš Markov i direktorka predškolske ustanove Gordana Rajšić obišli su kotlarnicu, kao i objekat ustanove kako bi proverili funkcionalnost grejanja.

„Ovaj projekat je još ranije podržan od strane Ministarstva zaštite životne sredine kroz konkurs lokalne samouprave, međutim sada su nam se stvorili uslovi za realizaciju, tako da smo u objektu vrtića tokom vikenda izvršili zamenu kotla. Umesto starog koji je radio na naftu postavili smo kotao na pelet. Ovde imamo dva aspekta koji su nam bitni gde nas je podržalo i Ministarstvo za zaštitu životne sredine. Prvo ekološki aspekt, dakle mnogo manje emisije izduvnih gasova i CO2 koji udišemo, a drugi aspekt, koji je nama podjednako bitan, jeste i ekonomska cena samog grejanja. Po analizi ljudi koji su ugrađivali ovaj kotao trošak ogreva bi sada trebao da bude za nekih 40% niži u odnosu na onaj dok smo se grejali na naftu“, rekao je Markov.

Radovi su izvedeni tokom vikenda kako ne bi remetili dnevne aktivnosti vaspitača i dece. Tokom obilaska konstatovano je da je grejanje funkcionalno i toplo u celom objektu. Predsednik opštine je najavio i zamenu kotlova u osnovnoj školi u Opovu.

„Nastavljamo sa ovim projektom, vrtić je završen, zatim kreće škola, demontaža starih kotlova i priprema prostora za ugradnju dva nova kotla gde je do sada radio samo jedan kotao na pelet, a većim delom kotlovi na čvrsto gorivo. Sada ćemo 100% imati grejanje na pelet i na taj način ostvariti uštede u finansijskom delu ali pre svega u zaštiti životne sredine i vazduhu koji dišemo“, poručio je Markov.

Zamena kotlova je projekat koji se sprovodi nekoliko godina unazad u javnim ustanovama naše opštine i kako su nadležni istakli, osim finansijske uštede imaju i značajnu ulogu u zaštiti životne sredine.
Baranda: Postavljen hidrant u centru sela

Postavljen hidrant u centru sela

BARANDA, 29. novembar 2021 – Radnici JP „Mladost“ Opovo danas su postavili hidrant u centru Barande između zdravstvene ambulante i prostorije udruženja paraplegičara i kvadriplegičara.

Namena hidranta je korišćenje vode u vanrednim situacijama i kako je izjavio direktor komunalnog preduzeća Igor Vujić, pritisak vode je dobar tako da će imati kvalitetnu namenu u budućnosti.