Saveti veterinara: ZAŠTO TREBA REDOVNO ČISTITI PSE I MAČKE OD CREVNIH PARAZITA

Saveti veterinara: ZAŠTO TREBA REDOVNO ČISTITI PSE I MAČKE OD CREVNIH PARAZITA

ZAŠTO TREBA REDOVNO ČISTITI PSE I MAČKE OD CREVNIH PARAZITA

Opovo, 16. januar 2021;

U crevima naših kućnih ljubimaca često se nalaze crevni paraziti čije se štetno dejstvo ispoljava kod same životinje ali neki od njih mogu izazavati i oboljenja ljudi.

Kod štenadi i mačića najčešće su prisutne ascaride ( Toxocara canis, Toxocara cati, Toxocara leonina).  Gliste se nalaze u crevima, gde se iz jaja izležu larve koje probijaju zid creva i krvotokom dospevaju najčešće do jetre i pluća. Odrasle gliste su bele boje, dužine do 10 cm, poput špageta i vlasnici ih nalaze u izmetu i povraćenom sadržaju. Od simptoma mogu se pojaviti povraćanje, proliv, kašalj i iscrpljenost. Kod životinja koje imaju gliste oslabljena je otpornost organizma pa su podložniji bakterijskim i virusnim infekcijama.

Veoma su rasprostranjene i cestode od kojih su najznačajnije Echiunococcus granulosus, Tenia vrste,  Dipylidium caninum. Dužine su od nekoliko centimetara do 2 metra. Parazitiraju u crevima gde se hrane hranom koju životinja pojede. Kada se oslobode zreli člančići sa jajima izlučuju se izmetom i obično ih vlasnici zapaze oko anusa kao mele bele gliste poput pirinča. Izazivaju svrab kod životinja i javlja se prepoznatljivo „sankanje“

Ehinokokus je najmanja pseća pantljičara, dužine od 2-6 cm. Jaja se izmetom izbacuju u spoljašnju sredinu. Čovek i domaće životinje (svinja, ovca, goveda) mogu se zaraziti preko kontaminirane hrane i vode i kod njih se oslobađa larva koja  koja najčešće u jetri i plućima dovodi do razvoja ehinokokozne ciste. Kod ljudi to može biti ozbiljno oboljenje a na osnovu statističkih podataka Beogradskog zavoda za javno zdravlje prisutno je kao zoonoza sa 2,36% . Psi se zaraze tako što pojedu pluća ili jetru životinje sa ekinokokoznim cistama i krug se zatvara.

Preventiva je kao i uvek najznačajnija mera koju treba preduzeti. To podrazumeva redovnu dehelmintizaciju kućnih ljubimaca, što znači na dve nedelje mlađe kategorije, a kasnije jednom u tri meseca. Obavezno održavati higijenu ruku, posuda za hranu i vodu i prostora.

Recepti kuhinje hotela Stari Banat: RIBLJI PAPRIKAŠ

Recepti kuhinje hotela Stari Banat: RIBLJI PAPRIKAŠ

RIBLJI PAPRIKAŠ

Opovo, 16. januar 2021;

Meso šarana skinite sa velikih kostiju. Od ovih ostataka, jer je šteta da ih bacite neiskorišćene, napravite neku vrstu “temeljca” koji ćete upotrebiti za paprikaš. Kosti i delove ribe koje nećete koristiti u paprikašu stavite u šerpu sa posoljenom hladnom vodom (vode tek toliko da prekrije sve), poklopite i kuvajte na srednjoj temperaturi oko 30 minuta. Nakon tog vremena supu procedite od kostiju i sačuvajte je za sledeći korak.

Crni luk sitno iseckajte i pržite ga na malo ulja u dubokoj šerpi. Kada luk porumeni, polako nalivajte supom od kostiju i dinstajte dok luk sasvim ne omekša.

U izdinstani luk dodajte alevu papriku, lovorov list, biber, paradajz, vino i ostatak supe od kostiju. Kada sve provri stavljajte komade ribe isečene na kocke. Tečnosti treba da bude toliko da prekrije svu ribu. Gustina paprikaša je stvar ukusa, a ako želite nešto više nalik ribljoj čorbi dodajte više vode, ali dovoljno je i da se riba skuva samo u paradajzu, vinu i dinstanom luku.

Šerpu sa ribom poklopite i kuvajte na laganoj vatri 45 minuta bez mešanja. Pred kraj kuvanja paprikaša u drugoj šerpi skuvajte rezance. Skuvane rezance u tanjiru prelijte ribljim paprikašom i poslužite odmah.

Potrebne namirnice: 

2 kg šnicli svežeg šarana,

1 kg crnog luka (otprilike upola manje u odnosu na količinu ribe),

2 dl soka od paradajza

2 dl belog vina (najbolje rizlinga jer je kiseo),

1 puna kašika aleve paprike slatke,

1 kašika ljute aleve paprike,

2-3 kašike ulja (ne treba mnogo jer je šaran mastan),

1 kašika soli, 1 kašika bibera,

lovorov list,

limunov sok,

kao prilog domaći rezanci, ili neka druga industrijska testenina po izboru.

Opštinska uprava Opovo: DVA PAKETA ZA NOVOROĐENE BEBE

Opštinska uprava Opovo: DVA PAKETA ZA NOVOROĐENE BEBE

DVA PAKETA ZA NOVOROĐENE BEBE

Opovo, 16. januar 2021;

U drugoj januarskoj raspodeli paketa za novorođene bebe, Opštinska uprava Opovo uručila je dva paketa za dva dečaka. Jedna prinova je julska (prijava sa zakašnjenjem), druga decembarska, a bebe su iz Barande i Sakula. Pakete su uručili opštinski odbornik Predrag Ginculj i predsednik Skupštine opštine Opovo Nenad Josić.

JUL: Mihajlo Jovanac (Sakule); DECEMBAR: Bojan Janković (Baranda)

Ministarstvo prosvete: DRUGO POLUGODIŠTE PO ISTOM MODELU

Ministarstvo prosvete: DRUGO POLUGODIŠTE PO ISTOM MODELU

DRUGO POLUGODIŠTE PO ISTOM MODELU

Opovo, 16. januar 2021;

Prvi potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić izjavio je danas da drugo polugodište u osnovnim i srednjim školama počinje u ponedeljak, 18. januara, u skladu sa modelom nastave iz septembra.

Ružić je u izjavi za Radio-televiziju Srbije naglasio da je obrazovni sistem spreman za nastavak školske godine, podsetivši na to da će mlađi osnovci od prvog do četvrtog razreda imati  nastavu svakodnevno u školi u manjim grupama.

Prema njegovim rečima, stariji osnovci će pohađati naizmenično nastavu neposredno i na daljinu, dok će srednjoškolci nastavu imati jedne nedelje u školi, druge nedelje na daljinu.

On je istakao da škole u prvom polugodištu nisu bile mesta transmisije koronavirusa, zahvaljujući odgovornosti koju su pokazala deca i nastavno osoblje.

Mi svakodnevno dobijamo presek. Ako govorimo o brojevima, oni su bili fragmentarno mali, što ne znači da nije dolazilo do zaražavanja, ali da su od ukupnog broja zaraženih ti procenti zanemarljivi, objasnio je potpredsednik Vlade.

Ružić je naveo podatak da se procenat zaraženosti učenika kretao od 0,05 do 0,08 odsto, dok procenat zaposlenih koji su zaraženi koronavirusom ni sada ne prelazi jedan procenat.