Recepti kuhinje hotela Stari Banat: RIBLJI PAPRIKAŠ

16/01/2021

RIBLJI PAPRIKAŠ

Opovo, 16. januar 2021;

Meso šarana skinite sa velikih kostiju. Od ovih ostataka, jer je šteta da ih bacite neiskorišćene, napravite neku vrstu “temeljca” koji ćete upotrebiti za paprikaš. Kosti i delove ribe koje nećete koristiti u paprikašu stavite u šerpu sa posoljenom hladnom vodom (vode tek toliko da prekrije sve), poklopite i kuvajte na srednjoj temperaturi oko 30 minuta. Nakon tog vremena supu procedite od kostiju i sačuvajte je za sledeći korak.

Crni luk sitno iseckajte i pržite ga na malo ulja u dubokoj šerpi. Kada luk porumeni, polako nalivajte supom od kostiju i dinstajte dok luk sasvim ne omekša.

U izdinstani luk dodajte alevu papriku, lovorov list, biber, paradajz, vino i ostatak supe od kostiju. Kada sve provri stavljajte komade ribe isečene na kocke. Tečnosti treba da bude toliko da prekrije svu ribu. Gustina paprikaša je stvar ukusa, a ako želite nešto više nalik ribljoj čorbi dodajte više vode, ali dovoljno je i da se riba skuva samo u paradajzu, vinu i dinstanom luku.

Šerpu sa ribom poklopite i kuvajte na laganoj vatri 45 minuta bez mešanja. Pred kraj kuvanja paprikaša u drugoj šerpi skuvajte rezance. Skuvane rezance u tanjiru prelijte ribljim paprikašom i poslužite odmah.

Potrebne namirnice: 

2 kg šnicli svežeg šarana,

1 kg crnog luka (otprilike upola manje u odnosu na količinu ribe),

2 dl soka od paradajza

2 dl belog vina (najbolje rizlinga jer je kiseo),

1 puna kašika aleve paprike slatke,

1 kašika ljute aleve paprike,

2-3 kašike ulja (ne treba mnogo jer je šaran mastan),

1 kašika soli, 1 kašika bibera,

lovorov list,

limunov sok,

kao prilog domaći rezanci, ili neka druga industrijska testenina po izboru.

MaPro Ecommerce

Online shop već od 9.999 rsd

Sa zapanjujućim dizajnom, neverovatno je lako napraviti online shop za samo par minuta.

pročitajte još i

najnovije

najčitanije