Lokalna samouprava: Program energetske efikasnosti uspešno realizovan (video)

09/02/2023

Lokalna samouprava: Program energetske efikasnosti uspešno realizovan 

 

OPOVO, 9. februar 2023 – Tokom prošle godine Opština Opovo u saradnji sa Ministarstvom za energetiku sprovela je Program energetske sanacije porodičnih kuća i stanova. Predmet konkursa je bio zamena spoljnih prozora i vrata  i drugih transparentnih elemenata, nabavka i instalacija kotlova, zamena postojeće ili ugradnja nove cevne mreže i nabavka i ugradnja toplotnih pumpi.

Tim povodom predsednik opštine Miloš Markov i rukovodilac programa Rade Cvetanović obišli su domaćinstva Milorada Šimšića i Dragana Nedeljkova, koji su bili korisnici programa.

Milorad Šimšić ističe prednosti ugradnje toplotne pumpe, velike uštede i komfora koji je dobio.

„Do sada sam se grejao na čvrsto gorivo, a ova priča sa toplotnom pumpom je izuzetno dobra stvar, tako da sam prezadovoljan. Toplotna pumpa pravi uštedu minimalno do 40 odsto. Naravno, traži preduslove, da kuća bude izolovana i da su sve ostale stvari urađene kako treba. Do sada mi je grejanje iznosilo oko 35 – 40.000 dinara mesečno, a sada ne verujem da će prelaziti 8.000 dinara mesečno. Komfor koji smo dobili ne može se meriti, jer dovoljno je samo da stisnete dugme da uključite ili isključite grejanje“, poručio je Šimšić.

Program energetske efikasnosti uspešno realizovan u opstini Opovo; Foto/Glas Opova

S druge strane, Dragan Nedeljkov je ugradio novu pvc stolariju od koje takođe ima benefite na uštedi energije.

„Video sam konkurs i odlučio sam da konkurišem, podneo sam zahtev i odobreno mi je, a sa ovim delom rešavam kompletno celu kuću jer sam ranije uradio ostale delove. Zamenio sam metalnu stolariju sa novom pvc stolarijom i već sada se oseća poboljšanje, tako da očekujem uštedu od bar 30 odsto“, rekao je Nedeljkov.

Nakon obilaska predsednik opštine Miloš Markov je izjavio da je izuzetno zadovoljan realizacijom programa.

„Lokalna samouprava je prvi put realizovala jedan ovakav program gde smo mi izdvojili četiri miliona dinara iz bužeta Opštine Opovo, a uz to smo dobili i podršku države sa još četiri miliona za fond finansiranja energetske efikasnosti za kuće i stanove. Potpisani su ugovori i 44 domaćinstava je dobilo sredstva za finansiranje, tako da smo izuzetno zadovoljni odzivom, s obzirom da je prvi put da radimo ovakav projekat. Danas smo došli da vidimo i krajnji benefit, odnosno kako su i na koji način građani unapredili energetsku efikasnost i ovo što smo za sada imali priliku da vidimo je i više nego zadovoljavajuće. Ljudi su zadovoljni, postigli su ono što im je i bio cilj a to je da manje sredstava izdvajaju za energente. Mi ovde imamo dva glavna benefita, jedan je sama ušteda energenata, što jeste bio neposredan fokus, a drugi benefit je svakako zaštita životne sredine, manja emisija CO², pogotovo kada su u pitanju zamena kotlova koji su nekada bili na čvrsto gorivo, a sada imamo nove pumpe na vazduh – voda, nešto što ne zagađuje životnu sredinu“, izjavio je Markov.

Markov je istakao i činjenicu da su radove uglavnom izvodile opovačke firme što je svakako benefit za razvoj lokalne privrede.

„Ono što je takođe jedna od dobrih stvari koje nosi ovaj projekat i zbog čega sam izuzetno zadovoljan, a s obzirom da je bilo otvoreno tržište i da je svako od potencijalnih izvođača mogao da se prijavi sa teritorije cele Srbije, više od 90 odsto radova izvode domaći izvođači, tako da smo na neki način pomogli razvoj naše lokalne privrede“, smatra predsednik opštine.

Lokalna samouprava i resorno Ministarstvo su ovaj program sufinansirali sa osam miliona dinara, dok su drugu polovinu finansirali korisnici programa.

 

MaPro Ecommerce

Online shop već od 9.999 rsd

Sa zapanjujućim dizajnom, neverovatno je lako napraviti online shop za samo par minuta.

pročitajte još i

najnovije

najčitanije