Banatsko gurmansko pismo
Priprema:
Laks kare prosušiti, odstraniti opne i izlupati dobro. Na pripremljeno meso ređamo kulen pa listiće kačkavalja pa opet kulen, zatvaramo tako što prebacujemo krajeve ka sredini jedan preko drugog da izgleda kao pismo.
Meso pečemo na ploči sa obe strane oko 10 minuta, za to vreme pripremimo sos tako što u istopljeni maslac dodamo praziluk i kajmak, proprzimo oko minut pa dodamo brašno i sve nalijemo fondom. Krompiriće isečemo na kriške i ispžimo u vrelom ulju , začinimo po ukusu.
Jelo serviramo toplo, a naš predlog je da uz Banatsko gurmansko pismo poslužite i crno vino “Život teče” vinarije Zvonko Bogdan.

Namirnice:
300g laks karea
100g kulena
100g kačkavalja
80g slanine pančete
200g krompira
So
Biber
Za sos
30g maslaca
30g praziluka
50kg kajmaka
2dl bujona
So
Biber