Izložba Moj Banat: Opovčanima se predstavio slikar Nenad Stojkov (video)

June 13, 2021

Opovčanima se predstavio slikar Nenad Stojkov

OPOVO, 13. jun 2021 – U petak je u prostorijama Opštinske narodne biblioteke Opovo otvorena izložba „Moj Banat“ slikara Nenada Stojkova.

Pored autora, izložbu su otvorili i o umetnosti i kulturi Banata pričali direktorka ONB Opovo Katarina Nikolić Ralić, koja istakla jubilej 70 godina biblioteke u Opovu, zatim direktor Opštinske biblioteke Kovačica Slobodan Stevanovski, dok je pisac Dušan Genc, čitao odlomke iz svoje zbirke priča „Banat“, a sve je to pratio tamburaš Dušan Vojnov.

Nenad Stojkov nije prvi put u Opovu, dok  Banat ističe kao najveću inspiraciju, a to objašnjava svojim porodičnim korenima.

„Drago mi je što sam po ko zna koji put u Opovu, ali sada povodom svoje samostalne izložbe, a dve prethodne izložbe su bile u vašem neposrednom okruženju. Imam deo familije koja živi ovde, tako da sam na neki način vezan za vaš kraj, poznajem ovo mesto i često dolazim. Banat je moja inspiracija, moji koreni vuku iz Banata, stare Borče i Banatskog dvora, često sam vreme, odnosno raspuste provodio tamo kod babe i dede, upijao i zavoleo te motive i počeo da slikam guske, petlove, đermove, ušorene ulice. Mnogo toga slikam ali kada radim za svoju dušu slikam Banat“, izjavio je autor izložbe Nenad Stojkov.

Posetioci su imali prilike da vide 12 slika u tehnici akrilik na platnu inspirisane banatskom tradicijom. Izložba je otvorena do 25. juna.

Nenad Stojkov je rođen 1985. godine. Već kao dete iskazivao je sklonost ka izražavanju u slikama. U tom smislu, prvi crtež mu nastaje u dobi od dve i po godine. Pile sa četiri noge. U njemu, kasnije će biti očito, kondenzovana je njegova trajna impresija sadržinom i lepotom animalnog sveta, osobito pticama, koje postaju i ostaju neiscrpna inspiracija.

Prvu samostalnu izložbu imao je u osnovnoj školi. To je bio prostor Sportskog centra „Šumice” i trajala je mesec dana. Organizator je bio grad Beograd, a on je bio najmlađi član sa svojom postavkom. Oprobao se, sa dosta uspeha, u različitim slikarskim tehnikama (akvarel, drvena boja, pastel – suvi i uljani). I postupno je došao do akrila. Oslikava obdaništa, dečije igraonice, privatne stanove, restorane, kafiće, salaše. Uopšte, njegovi radovi pokrivaju i gotovo premrežavaju čitavu levu obalu Dunava.

Poslednjih godina uzima učešće u brojim slikarskim kolonijama, na kojima sarađuje, negujući kreativna poznanstva i trajna prijateljstva, sa mladim i umetnicima svih dobi. Naporedno radi na izgradnji svog umetničkog izraza, ali pritešnjen svakodnevnom egzistencijalnom borbom, malo uspeva da izradi radove sa pečatom lične impresije, odnosno, jedino slobodom uslovnjenog stvaralačkog čina. Član je Društva za zaštitu i proučavanje ptica. Gaji veliku ljubav prema kulturnoj tradiciji svoga naroda i vođen tim pravcem, sa posebnim odnosom, oslikava ikone. Peva u crkvenom horu svoje parohijske crkve, čija gostoprimnica je ukrašena njegovim radom velikog plana manastira Pećke patrijaršije.

pročitajte još i

Bioskop: Prodaja ulaznica u sredu od 16:00 časova

Bioskop: Prodaja ulaznica u sredu od 16:00 časova

Prodaja ulaznica u sredu od 16:00 časova OPOVO, 29. novembar 2022 – Na bioskopskom repertoaru Kulturnog centra Opovo, u sredu, 30. novembra, biće prikazana dva filma. U 18:00 časova dečji film Dečak i delfin“ i od 20:00 časova novi domaći hit film „Vera“. ULAZNICE ĆE...

Ponedeljkom u biblioteci: Vajanje glinom za odrasle

Ponedeljkom u biblioteci: Vajanje glinom za odrasle

Vajanje glinom za odrasle OPOVO, 29. novembar 2022 -   U okviru programa „Ponedeljkom u biblioteci“ održana je treća kreativna radionica za odrasle na temu vajanja gline. Opštinska narodna biblioteka Opovo poziva sve zainteresovane građane da se pridruže i učestvuju u...

najnovije

najčitanije