Bašta na novi način: Siderati – drugi deo

Siderati – drugi deo

Piše: Irina Jevtić

Problem napada štetočina i bolesti na biljke postaje je sve veći. Klasične mere zaštite bilja više ne daju rezultate. Insekti haraju, bolesti vrebaju i iako se prskaju sa sve više i više raznoraznih tečnosti. Pri tome, što više sipamo,  to više problema imamo.

Ista situacija je i sa korovima i kopanjem.

Podseća na jedan vic: “miševi su plakali, boli se, ali nastavljali da jedu kaktus”.

Situacija nam daje do znanja da je krajnje vreme za drugačiji način rešavanja nastalih problema.

Na primer, danas se sve češće postavlja pitanje dezinfekcije zemljišta. 

Pre svega da ne ostavimo bez pažnje činjenicu da je dezinfekcija nužno zlo u bolnici, ali ne i u bašti. 

U bašti ima potrebe za smanjenjem štetnih mikroorganizama i insekata koji izazivaju oboljenje biljaka. Ovu proceduru moguće je sprovesti bez prskalice, ali uz pomoć sejalice.

Pravi insekticid, a ujedno i fungicid među sideratima je slačica.

Biljka koja spada u porodicu kupusnjača, pa se samim time ne seje ni pre ni posle njih, kao ni pre ni posle rotkvice i rotkve.

Slačica može da raste na relativno niskim temperaturama. Idealna je za jesenju setvu posle uklanjanja osnovnih kultura. Dosta brzo daje obilnu zelenu masu. Izmrzava na -5 stepeni.

Kao siderat donosi sledeću korist: uništava patogene mikroorganizme u zemljištu, na primer gljive koje izazivaju oboljenja paradajza.

Štetočine poput žičanika, nematoda i rovca napuštaju mesta gde raste slačica.

Najbolji je prethodnik i sledbenik krompiru, paprici, patlidžanu i paradajzu.

Slično dejstvo ima i uljana repica. Ovaj siderat ima i drugi naziv – bio plug. Njen koren prodire na dubinu i do 2 metra. Jako brzo raste i daje sočnu zelenu masu.

Oba siderata ostavljaju posle sebe u zemlji fosfor, kalijum, kalcijum i ostale mikroelemente, u formi dostupnoj našem povrću.

Carica, kraljica i lepotica medju sideratima je Facelija. Pre svega ovo je medonosna biljka. Zato mora da raste u svakom vrtu kako bi privukla za oplodnju tako dragocene pčele. Kada cveta pravi je trenutak za šoljicu kafe i uživanje u toj neopisivoj lepoti.

Facelija je univerzalni prethodnik i sledbenik svog povrća.

Za manje od mesec i po dana facelija će odgajati zelenu masu bogatu mikroelementima. Sa jednog ara možemo da dobijemo do 300 kilograma takve mase koja će po svojoj koristi biti jednaka 300kg stajskog đubriva. 

Facelija odlično strukturira zemljište. Može da raste i na iscrpljenim parcelama ujedno obnavljajući plodnost.

Faceliju ne podnose nematode, žičanik i skakavci. A zahvaljući tome što privlači ne samo pčele već i korisne insekte, i ostale štetočine imaju ozbiljnih problema sa boravkom u baštama gde raste Facelija.

Šampion po nakupljanju azota je Lupin. Pri tome svojim podugačkim korenom (2-3 metra) iz dubine zemlje vadi mnoge mikroelemente, koji ostaju na površini za sledeću kulturu.

Posle setve lupina na jednom hektaru nalazi se 115 kg azota, 120 kg kalijuma i 30 kg fosfora. Lako zamislimo džakove te težine, koje vučemo na svojim leđima. 

Za jako iscrpljeno zemljište, gde slabo raste bilo šta,  preporučljivi su višegodišnji siderati kao što su lucerka i plava detelina.

Pod takvim usevima zemlja «odmara» 3-4 godine. U 2 i 3 godini korist od njih je najveća. 

Dugo, rekao bi neko, ali efikasno. Kako bi se zemlja oporavila, za takve siderate je možda moguće “žrtvovati” jednu polovinu bašte. To bi bio naš doprinos budućim bogatim prinosima. 

U prolećnoj setvi pre osnovnih kultura koriste se facelija, ovas, slačica i uljana repica.

Za letnju setvu su odlični lupin, heljda, slačica.

U jesen mogu da se seju ovas, slačica, žito, grahorica.

U prolećnoj i letnjoj setvi ima potrebe za obradom siderata pre faze cvetanja. 

Da bi dobili maksimalnu korist od siderata, zelena masa se ostavlja na površini, a koren u zemlji. Prekopavanjem siderata svu korist od njih zakopavamo u zemlju.

Vredi probati drugačiji, interesantniji i efikasniji način baštovanstva.

Nastavak sledi…
Vremenska prognoza: Sutra ujutru mraz, preko dana do 10 stepeni

Sutra ujutru mraz, preko dana do 10 stepeni

BEOGRAD, 6. marta (Tanjug) – U Srbiji će sutra ujutru biti hladno sa slabim i umerenim mrazom, a u toku dana suncano i prohladno, do 10 stepeni. Vetar slab, južni i jugoistočni. Najniža temperatura od -7 do -2, najviša od 8 do 10 stepeni, saopštio je RHMZ.
U Beogradu će ujutro biti hladno sa slabim mrazom. U toku dana sunčano i prohladno. Vetar slab, jugoistocni. Najniža temperatura -2, u okolini grada -4, najviša 10 stepeni.
Prema izgledima vremena za narednih sedam dana, do 14. mata, u ponedeljak ujutro slab mraz, u toku dana pretezno sunčano, posle podne na zapadu i jugozapadu naoblačenje.

U utorak i sredu oblačno i malo hladnije, u južnim i centralnim delovima kiša, u planinama sneg. U noćnim i jutarnjim satima sneg ponegde i u nižim predelima. Od četvrtka promenljivo i malo toplije, ponegde kratkotrajna kiša.
Veterinarska komora Srbije: Detektovanje novih žarišta afričke kuge svinja

Detektovanje novih žarišta afričke kuge svinja

OPOVO, 6. mart 2021 – Veterinarska komora Srbije, Ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva i Naučni institut za veterinarstvo Novi Sad, apeluju na sve građane da ukoliko primete veći broj divljih svinja koje se neuobičajeno ponašaju (nemaju strah od čoveka, ne mogu da se kreću) ili pronađu leš jedne ili većeg broja uginulih divljih svinja, odmah prijave nadležnoj lovočuvarskoj službi korisnika lovišta.

Prijavljivanjem obolelih i pronađenih uginulih divljih svinja pomažete ratnom otkrivanju bolesti afričke kuge svinja.

Takođe, skreće se pažnja veterinarima da zbog pojave novih žarišta afričke kuge svinja obrate posebnu pažnju prilikom sprovođenja aktivnosti na gazdinstvima na kojima se gaje svinje, kako u smislu ranog otkrivanja bolesti, a tako i u pogledu edukacije vlasnika.
Štab za vanredne situacije opštine Opovo: NOVE MERE OPŠTINSKOG ŠTABA

NOVE MERE OPŠTINSKOG ŠTABA

Na osnovu člana 14. i člana 15. Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti („Sl. Glasnik RS“ br. 15/2016, 68/2020) i člana 29. Zakona o smanjenju rizika od katastrofa i upravljanju vanrednim situacijama („Sl. Glasnik RS“ br. 87/2018), a radi sprečavanja epidemije Covid 19 na teritoriji opštine Opovo, Štab za vanredne situacije opštine Opovo, na sastanku održanom 05.03.2021. godine, doneo je:

ODLUKU O MERAMA ZA SPREČAVANjE, SUZBIJANjE I GAŠENjE EPIDEMIJE COVID – 19

 1. Radno vreme objekata u kojima se obavlja delatnost:
 • u oblasti trgovine na malo ( trgovinske i druge radnje i prodajna mesta),
 • pružanja usluga u oblasti ugostiteljstva, koje obuhvataju prodaju hrane i pića (restorani, kafići, barovi, klubovi i slično), 
 • priređivanja posebnih i klasičnih igara na sreću (kladionice, igraonice i sl.),
 • kao i u objektima u kojima se obavlja delatnost pružanja zanatskih i drugih usluga u neposrednom i dugotrajnom  fizičkom kontaktu sa korisnikom usluge (kozmetički saloni, frizerski saloni, saloni lepote)
 • u oblasti kulture, koja podrazumeva istovremeno prisustvo više lica u istom prostoru  ( pozorišta, bioskopi, galerije i sl.),
 • i oblasti sporta, koja podrazumeva istovremeno prisustvo više lica u istom prostoru ili dugotrajniji neposredni kontakt  sa korisnikom usluge  (fitnes centri, teretane, vežbaonice i drugi objekti namenjeni za sport i rekreaciju i sl. ),  ograničava se tako da ti objekti mogu raditi svakog dana od 05,00 do 20,00 časova. 
 • Ograničenje iz tačke 1. ove odluke ne odnosi se na radno vreme :
 • apoteka (uključujući i one u kojima se vrši promet robe namenjen za životinje ili poljoprivredu);
 • benzinskih pumpi u obavljanju delatnosti prodaje goriva i
 • trgovinskih , ugostiteljskih i drugih objekata koji vrše dostavu hrane, koji mogu da rade i van radnog vremena utvrđenog tačkom 1. ove Odluke, kao i subotom i nedeljom;
 • trgovinskih i drugih radnji i prodajnih mesta na kojima se vrši prodaja prehrambenih proizvoda (namenjenih za ljude i životinje) i samostalnih maloprodajnih objekata u kojima se trgovina, po pravilu, obavlja tako da kupac ne ulazi u objekat (trafike tj. kiosci), koji mogu da rade do 21,00 čas, kao i subotom i nedeljom;
 • ordinacije u kojima se pružaju medicinske i stomatološke usluge i veterinarske ordinacije koje mogu da rade i van radnog vremena utvrđenog tačkom 1. ove odluke kao i subotom i nedeljom;
 • restorana i drugih prostora u kojima se pružaju usluge ishrane u kategorizovanim i nekategorizovanim smeštajnim objektima i u kategorizovanom privatnom smeštaju, u kojima se usluga može pružati samo licima koja imaju prijavljen boravak u tim vrstama smeštaja i to najkasnije do 21,00 čas, kao i subotom i nedeljom;
 • fitnes centara, teretana, vežbaonica i drugih objekata namenjenih za sport i rekreaciju – kada se koriste u svrhu treninga i priprema za održavanje isključivo registrovanih takmičenja u nadležnosti nadležnih nacionalnih sportskih saveza, koji mogu da rade i van radnog vremena utvrđenog tačkom 1. ove odluke i subotom i nedeljom.

U toku radnog vremena iz tačke 1. ove odluke u objektima u kojima se pružaju usluge u oblasti ugostiteljstva nije dozvoljeno neposredno izvođenje muzike (muzika uživo), a posle 17,00 časova nije dozvoljena muzika u bilo kom obliku.

U periodu utvrđenom ovom odlukom tokom radnog vremena u objektima u kojima se obavlja trgovina na malo, a čija je površina preko 300m2, maksimalan broj posetilaca ograničava se na jednog posetioca na 9 m2.

3. Izuzetno od tačke  1. i  2. ove odluke, 6. marta 2021. godine, radno vreme objekata u kojima se obavljaju delatnosti

 • u oblasti trgovine na malo (trgovinske i druge radnje i prodajna mesta);
 • pružanja usluge u oblasti ugostiteljstva, koje obuhvataju prodaju hrane i pića (restorani, kafići, barovi, klubovi,  i sl.);
 • u oblasti pružanja usluge u trgovinskim centrima i sličnim objektima u kojima se obavlja delatnost u oblasti trgovine na malo ( pijace i sl.);
 • u oblasti  priređivanja posebnih i klasičnih igara na sreću (kladionice, igraonice i sl.);
 •  u objektima u kojima se obavlja delatnost pružanja zanatskih i drugih usluga u neposrednom i dugotrajnom fizičkom kontaktu sa korisnikom usluge (kozmetički saloni, frizerski saloni, saloni lepote);
 •  u oblasti kulture koja podrazumeva istovremeno prisustvo više lica u istom prostoru bioskopi, muzeji, galerije) ;
 •  u oblasti sporta koja podrazumeva istovremeno prisustvo više lica u istom prostoru ili dugotrajniji neposredni kontakt sa korisnikom usluge (fitnes centri, teretane, vežbaonice i drugi objekti namenjeni za sport i rekreaciju i sl.),

ograničava se tako da ti objekti mogu raditi od 06.00 časova do 12.00 časova.

U periodu od 6. marta 2021. godine, od 12.00 časova, do 8. marta 2021. godine, do 06.00 časova, objekti i drugi prostori u kojima se obavljaju delatnosti iz  stava 1. ove tačke neće raditi.

Ograničenje iz stava 2. ove tačke ne odnosi se na rad:

–  apoteka, , benzinskih pumpi u obavljanju delatnosti prodaje goriva i trgovinskih, ugostiteljskih i drugih objekata koji vrše dostavu hrane;

           – trgovinskih i drugih radnji i prodajnih mesta na kojima se vrši prodaja prehrambenih proizvoda;

             –  samostalnih maloprodajnih objekata u kojima se obavlja trgovina na malo (prodaja štampe, duvanskih prerađevina i sitnih predmeta) koja se obavlja tako da kupac ne ulazi u objekat (kiosci i trafike);

– ordinacija i laboratorija u kojima se pružaju medicinske i stomatološke usluge i veterinarskih ordinacija i laboratorija i sl.;

– pozorišta, odnosno drugih objekata ustanova kulture u kojima se igraju ranije zakazane predstave iz oblasti pozorišne umetnosti i umetničke igre;

– restorana i drugih prostora u kojima se pružaju usluge ishrane u kategorizovanim i nekategorizovanim smeštajnim objektima i u kategorizovanom privatnom smeštaju;

– objekti namenjenih za sport i rekreaciju – kada se koriste u svrhu treninga i priprema za održavanje i održavanje isključivo registrovanih takmičenja u nadležnosti nadležnih nacionalnih sportskih saveza i to u unapred zakazanim terminima;

-svih drugih radnji, objekata i mesta (obućarske, krojačke, stolarske, staklorezačke i sl. radnje, servisi, tehnički pregledi i sl.) na kojima se pružaju usluge pri čijem vršenju nije obavezno prisustvo korisnika ili su prisustvo i kontakt ograničenog trajanja.

Objekti i drugi prostori u kojima se obavljaju delatnosti iz stava 3.  ove tačke mogu raditi do 21.00 časa.

Nadzor nad primenom ove odluke vršiće Komunalna inspekcija Opštinske uprave Opovo.