Revitalizacija Podbare: ČIŠĆENJE, NIVELISANJE, A USKORO SADNICE I MOBILIJAR (VIDEO)

ČIŠĆENJE, NIVELISANJE, A USKORO SADNICE I MOBILIJAR

Baranda, 26. septembar 2020;

Nekada tokom zimskih meseci sankalište baranđanskih mališana, lokalitet „Podbara“ sa leve strane na samom ulazu u Barandu danas je zarastao u divlju vegetaciju i postao deponija za odlaganje smeća i građevinskog šuta. Ruglo i za Barandu i za Opštinu Opovo.

Na inicijativu Željka Lazina iz Barande, koji je pokrenuo akciju revitalizacije ovog lokaliteta, a akciji su se pridružila uvek društveno odgovorna preduzeća Agros doo Opovo i Bajići Kop, koja su ustupila radne mašine kako bi se ovaj lokalitet očistio i iznivelisao. Željko Lazin i Milan Veresija koje smo na terenu zatekli sa radnim mašinama istakli su da im je cilj da ovaj prostor ponovo bude upoterbljiv za decu i građane.

Akcija je privukla pažnju i lokalne samouprave pa su radove obišli predsednik opštine Miloš Markov i njegov pomoćnik Nebojša Kovačević. Markov je pozdravio inicijativu i angažovanost firmi koje učestvuju u radovima i poručio da će lokalna samouprava podržati akciju i nastaviti sa revitalizacijom ovog lokaliteta.

„Danas smo ovde pre svega da pružimo podršku ovoj inicijativi građana kojom se jedan prostor koji je bio potpuno zapušten i devastiran, pretvoren u smetlište i divlje rastinje na samom ulazu u Barandu, pretvore u nešto što je drugačije. Posebno se zahvaljujem firmama Agros i bajići Kop, koje su prepoznale ovu inicijativu i sa svojom mehanizacijom samoinicijativno pomažu ovu akciju. I mi kao lokalna samouprava ćemo se priključiti i u narednom periodu na ovom raščišćenom prostoru obezbediti sadnice i mobilijare, tako da se od jednog smetlišta napravimo prostor gde će naši sugrađani iz Barande ali i iz ostatka Opštine Opovo moći da kvalitetno provode svoje vreme i uživaju u prirodi“, poručio je Markov.

U očekivanju da se ovi grubi zemljani radovi završe, osmisle i realizuju novi sadržaji, deca iz okoline su se već okupila oko terena unapred se radujući novoj stazi sa sankanje, nekom fudbalskom terenu ili već šta sve dečja mašta može da zamisli.
Partnerstvo za Potamišje: RADIONICAMA I SARADNJOM DO STRATEGIJE RURALNOG RAZVOJA

RADIONICAMA I SARADNJOM DO STRATEGIJE RURALNOG RAZVOJA

Baranda, 16. septembar 2020;

U okviru projekta Izrade lokalne strategije ruralnog razvoja, koji se finansira preko konkursa Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, nosilac projekta Lokalna akciona grupa „Partnerstvo za Potamišje“ održala je u Barandi radionicu za predstavnike udruženja iz Sakula, Čente, Barande i Opova.

Koordinator projekta i zastupnik Lokalne akcione grupe „Partnerstvo za Potamišje“ Dejan Vickov ističe važnost edukacije i organizovanja civilnog sektora u lokalnom ruralnom razvoju.

„Meni je drago što je Republika konačno prepoznala lokalne akcione grupe sa partnerima iz javnog i civilnog sektora kao jednog od najznačajnijih učesnika u izradi lokalnih strategija ruralnog razvoja. Mada je naša lokalna akciona grupa formalno osnovana prošle godine, mi smo prirodni nastavak priče koja traje više od desetak godina, a koju je kroz Lokalnu akcionu grupu „Tamiška razvojna inicijativa“ pokrenuo prerano preminuli Nenad Nikolić iz Tomaševca. Projektom je obuhvaćeno devet potamiških naselja od Tomaševca do Opova“, rekao je Vickov.

Na radionici su prisustvovali predstavnici Udrženja paraplegičara i kvadriplegičara Opovo, Udruženja sportskih ribolovaca „Linjak“ Opovo, Aktiva žena Opovo, Udruženja „Siguran život“ Opovo, Udruženje „Glas Opova“, Turističko društvo „Jezero“ Čenta, Udruženje „Mladi entuzijasti Čenta“, KUD „Sveti Nikola“ Sakule, Udruženje vinogradara i vinara „Pudar“ Sakule i mesnih zajednica Baranda i Čenta. Predavači i prezenteri prisutnima su predstavili projekat, a zatim su izneti interesni pravci i sfere učesnika, a nakon toga se prešlo na rad u grupama na svojim idejama i njihovom predstavljanju, da bi se na kraju pristupilo formiranju nacrta lokalne strategije ruralnog razvoja.

„Projekat se sprovodi u naredne tri godine (završna godina je 2023.). Cilj održavanja ovih radionica je da izradimo strategiju na osnovu koje bi trebalo da u naredne tri godine osmislimo, finansiramo i realizujemo projekte koji će se voditi kao mali projekti vrednosti do 600.000 dinara. Veoma sam optimističan i očekujem da realizacijom ovih projekata sva naselja u našem delu Potamišja ostvare neke benefite“, poručio je Vickov.

Već u nedelju (27. septembra), u Narodnom domu „Mihajlo Pupin“ u Idvoru održaće se istovetna radionica za potamiška naselja Idvor, Farkaždin, Uzdin, Orlovat i Tomaševac. Kako očekuju u Lokalnoj akcionoj grupi „Partnerstvo za Potamišje“ lokalna strategija ruralnog razvoja biće prezentovana 18. oktobra u Opovu.  
Čišćenje obale Tamiša: OSNOVCI ZA PRIMER ODRASLIMA

OSNOVCI ZA PRIMER ODRASLIMA

Opovo, 26. septembar 2020;

Ekološka svest je prvi korak u zaštiti prirode i životne sredine, a onda sledi konkretna praksa. Na početku jeseni odličan primer su nam dali učenici VII1 iz opovačke osnovne škole, koji su zajedno sa svojim odeljenskim starešinom Srđanom Savulovim i podršku ribočuvara RSV Dejana Šijaka, očistili rukavac na Tamišu.

Sa duhovitim sloganom ali direktnom porukom: Ako vas nije sramota da mi čistimo vi onda bacajte đubre gde stignete“, mladi ekolozi su očistili obalu i prikupili desetak džakova smeća.

Zaista, trebalo bi da se svi dobro zamislimo, posebno nesavseni izletnici i ribolovci, jer nije dovoljno samo voleti Tamiš već se treba odgovorno ponašati i pre svega sačuvati ga za buduća pokoljenja.