1

Međunarodni dan Dunava: OTKRIJ DUNAV

OTKRIJ DUNAV

Opovo, 29. jun 2020;

“29. jun” je Međunarodni Dan Dunava i obeležava se u 14 evropskih podunavskih zemalja potpisnica Međunarodne konvencije o zaštiti Dunava, kako bi se podigla svest za očuvanje reke kod što većeg broja ljudi i kako bi se apelovalo na racionalnu upotrebu vodnih resursa.

Konvencija o zaštiti reke Dunav je osnov za saradnju evropskih država radi zaštite Dunava na čijem slivu živi više od 80 miliona ljudi. Potpisana je 29.06.1994. godine, u Sofiji (Bugarska), od strane podunavskih zemalja i Evropske unije. Prvi put je ovaj dan obeležen 2004. godine, kada je zvanično doneta odluka o proslavi, na 6. redovnom sastanku ICPDR-a u Beču povodom desetogodišnjice potpisivanja Konvencije. Svih 14 podunavskih zemalja koje su potpisale Međunarodnu konvenciju o zaštiti Dunava proslavljaju ovaj dan. Manifestaciju prate brojni događaji koji se organizuju kako za najmlađe tako i za starije.

Dunav je druga po dužini evropska reka. Sa svojih 2888 kilometara Dunav povezuje istok i zapad Evrope, Atlantik i Mediteran. Kroz Srbiju njegov tok je dug 588 kilometara, tu se u njega ulivaju Drava, Tisa, Sava, Tamiš, Morava, Nera, Timok… Pored Dunava se u Srbiji nalaze mnogobrojna zaštićena prirodna dobra: Specijalni rezervat prirode „Gornje podunavlje”, SRP “Karađorđevo”, Park prirode “Tikvara”, PP „Begečka jama”, NP „Fruška gora”, SRP „Koviljsko petrovaradinski rit”, SRP “Titelski breg”, SRP „Deliblatska peščara” i Labudovo okno, NP „Đerdap”. Pokrajinski zavod za zaštitu prirode trenutno radi na istraživanju i valorizaciji novih prostora pored Dunava radi zaštite. Želja nam je da zaštitimo nove prirodne predele pored Dunava i da ih sačuvamo za buduća pokolenja.

Dunav se nalazi na samo šest kilometara od Opova. U pravcu Čente je poznati lokalitet „Babino unuče“, a na suprotnoj strani sremsko selo Surduk sa svojim nadaleko poznatim lesnim odsecima. U blizini su, takođe, Slankamen i Belegiš (Belegiška ada).

Obeležavanje Dana Dunava se 2020. godine seli na internet zbog mera predostrožnosti u toku pandemije koronavirusa i odvija se pod sloganom „Otkrij Dunav“.

Više informacija o Međunarodnom danu Dunava možete pronaći na zvaničnom sajtu manifestacije.
Vlada Republike Srbije: OD SUTRA U BEOGRADU OBAVEZNE MASKE U PREVOZU I ZATVORENOM PROSTORU

OD SUTRA U BEOGRADU OBAVEZNE MASKE U PREVOZU I ZATVORENOM PROSTORU

Beograd, 29. jun 2020;

Krizni štab za suzbijanje bolesti COVID-19 raspravljao je danes o trenutnoj epidemiološkoj situaciji u Republici Srbiji i doneo nove mere kako bi se sprečilo širenje koronavirusa i zaštitilo zdravlje građana.

S obzirom na različitu epidemiološku situaciju u gradovima na teritoriji Srbije, Krizni štab će postepeno donositi mere u određenim gradovima, koje svakoga trenutka mogu biti pooštrene ukoliko se ne budu poštovale ili se budu pokazale kao nedovoljno efikasne.

Od sutra, 30. juna na teritoriji grada Beograda, obavezno je nošenje maski u gradskom prevozu i u svim zatvorenim prostorima, bez izuzetka.Svi posetioci i gosti tržnih centara, kafića, restorana, noćnih klubova, salona lepote, teretana i slično, u obavezi su da sve vreme boravka u tim zatvorenim prostorima nose zaštitne maske.

Bitno je napomenuti da maske i dalje ne moraju biti hirurške – sve nehirurške i zaštitne maske koje građani eventualno sami naprave su prihvatljive.

Što se ostatka Srbije tiče, najsnažnija preporuka svim građanima je da u svim zatvorenim prostorima i prevozu nose zaštitne maske, održavaju razdaljinu, koriste dezinfekciona sredstva i redovno peru ruke.

Ovim putem, Vlada i Krizni štab apeluju na sve građane da poštuju mere i preporuke, ponašaju se odgovorno i vode računa o svom zdravlju i zdravlju svojih najbližih.

Vlada Republike Srbije i Krizni štab za suzbijanje zarazne bolesti COVID-19 nastaviće da sa najvećom pažnjom, iz dana u dan, prate razvoj epidemiološke situacije u zemlji i o svemu obaveštavaju građane.
Inspekcija za zaštitu životne sredine: OBAVEŠTENJE O SISTEMATSKOJ DERATIZACIJI NA TERITOROJI OPŠTINE OPOVO

OBAVEŠTENJE O SISTEMATSKOJ DERATIZACIJI NA TERITOROJI OPŠTINE OPOVO

Opovo, 29. jun 2020;

U ponedeljak 29. u utorak 30.06.2020. godine na teritoriji opštine Opovo biće sprovedena sistematska deratizacija koja će obuhvatiti divlje deponije  i nehigijenska naselja na površini od 13 200 m2  i priobalje na površini od 10 km.

Sistematska deratizacija – suzbijanje miševa i pacova vršiće se preparatima na bazi brodifakuma koji može biti otrovan za ljude i životinje.  Da bi se izbegla nepoželjna trovanja pozivamo građane da se pridržavaju sledećeg:

  • Sprečiti decu da dođu u kontakt sa zatrovanim mamcima
  • Onemogućiti domaćim životinjama pristup postavljenim mamcima
  • NE DIRATI zatrovane mamce

U slučaju trovanja obratiti se najbližoj zdravstvenoj ustanovi ili pozvati Nacionalni centar za kontrolu trovanja ( tel. 011/3608440)

Kao antidot primenjuje se vitamin K1.

Deratizaciju sprovede ekipe „EKO-SAN PLUS“ DOO na osnovu Ugovora broj 404-32/20 od 11.06.2020. godine zaključenog  sa Opštinskom upravom Opovo za 2020. godinu u svrhu kontrole glodara kao štetočina i kao  prenosioca mnogih zaraznih bolesti čoveka, domaćih i divljih životinja.

Inspektorka za zaštitu životne sredine
Dr vet.med. Marina Mitrović
Memorijalni turnir Plavšić – Ješić: POBEDNIK TURNIRA VETERANI RADNIČKOG

POBEDNIK TURNIRA VETERANI RADNIČKOG

Sakule, 29. jun 2020;

Pobednici ovogodišnjeg memorijalnog fudbalskog turnira Plavšić – Ješić u Sakulama su veterani Radničkog iz Barande. Kao i prethodnih godina na turniru su učestvovale ekipe veterana iz Sakula, Barande, Opova i Sefkerina.

Baranđani su u polufinalu savladali opovački Omladinac 3:0, dok su Borac i Tempo odigrali bez golova, ali su Sefkerinci bili uspešniji u izvođenju penala rezultatom 4:3.

U utakmici za treće mesto Borac je pobedio Omladinac 3:2, dok su finale opet odlučivali penali. Radnički i tempo su regularni deo utakmice završili nerešeno 1:1, a nakon izvođenja penala Baranđani su slavili rezultatom 5:4.
Tradicija se nastavlja: VIDOVDANSKI TURNIR U KERTIZU

VIDOVDANSKI TURNIR U KERTIZU

Opovo, 29. jun 2020;

Tradicionalno, i ove godine je u opovačkom naselju Kertiz održan Vidovdanski turnir. Ovog puta dosta skromnije jer je odigrana samo jedna revijalna utakmica, ali kako učesnici kažu, važno je da se tradicija održava. Osveženje za učesnike turnira sponzorisala je Mesna zajednica Opovo.

Kako je turnir izgledao pre petnaest godina pogledajte na našem snimku iz arhive:
Fer plej liga 7. kolo: SPARTANCI TRIJUMFALNO I U POSLEDNJEM KOLU

SPARTANCI TRIJUMFALNO I U POSLEDNJEM KOLU

Opovo, 29. jun 2020;

Proteklog vikenda odigrano je poslednje, 7. kolo Fer plej lige. Kao i tokom cele lige Spartanci su zabeležili odlične rezultate – tri pobede i jedan poraz, a odigrali su i tri prijateljska meča. Pored 2009. i 2012. godišta koja su u pretposlednjem kolu osigurala prva mesta u svojim kategorijama, u poslednjem kolu prva pozicija je „overena“ i od strane 2011. godišta.

7. kolo:

2007/2008: Rojal – Spartanac 0:3

2007/2008: Rad – Spartanac 1:1 (prijateljska)

2009: Stars – Spartanac 3:5 (prijateljska)

2010: Lipovica – Spartanac 5:2

2011: Voždovac – Spartanac 1:8

2012: Standard – Spartanac 2:4 (prijateljska)

2012: Flamengo – Spartanac 4:8
Atletski miting u Sremskim Karlovcima: BRAT I SESTRA VUKAJLOV OSVOJILI MEDALJE

BRAT I SESTRA VUKAJLOV OSVOJILI MEDALJE

Opovo, 29. jun 2020;

U Sremskim Karlovcima održan je atletski miting povodom otvaranje nove atletske staze. Jovana Vukajlov je u trci devojčica 2014. godište na 60 metara osvojila zlatnu medalju, a njen brat Stefan Vukajlov na istoj deonici u trci dečaka 2015. godišta uspeo je da osvoji srebrno odličje. Tina Cvetković je u trci na 60m osvojila četvrto mesto, dok Nina Cvetković nije startovala. Jedno lepo iskustvo za najmlađe atletičare opovačkog Spartaka.