Do petka jaka košava:  OČEKUJE SE VETAR OLUJNE JAČINE U JUŽNOM BANATU

Do petka jaka košava: OČEKUJE SE VETAR OLUJNE JAČINE U JUŽNOM BANATU

OČEKUJE SE VETAR OLUJNE JAČINE U JUŽNOM BANATU

Republički hidrometeorološki zavod izdao je upozorenje na olujnu košavu za područje Južnog Banata i Donjeg Podunavlja od utorka (2. aprila) do petka (5. aprila). Očekuje se jak olujni jugoistočni vetar sa udarima preko 30 m/s.

Tim povodom Sektor za vanredne situacije MUP Srbije poslao je upozorenje za preduzimanje preventivnih i operativnih mera gradonačelnicima, predsednicima opština i načelniku Južnobanatskog upravnog okruga.

Potrebno je preduzeti mere na sprečavanju i ublažavanju posledica koje može izazvati olujni vetar i negativno uticati na kritičnu saobraćajnu i elektroenergetsku infrastrukturu.

Obavestiti nadležne komunalne službe i sve ostale subjekte koji su osposobljeni za reagovanje u ovakvim situacijama da u narednom periodu postoji mogućnost njihovog angažovanja.

Posebnu pažnju usmeriti na sprečavanje paljenja vatre na otvorenom prostoru, pogotovo zbog pojačanog vetra i brzog širenja na okolinu.

Doma zdravlja Opovo: BESPLATNI PREVENTIVNI PREGLEDI

Doma zdravlja Opovo: BESPLATNI PREVENTIVNI PREGLEDI

BESPLATNI PREVENTIVNI PREGLEDI

Opovo, 2 april 2019
Dom zdravlja Opovo obaveštava građane  da će se u  prostorijama Doma, dana 07.04.2019. godine (nedelja) od 08:00 do 16:00 časova obavljati sledeći preventivni pregledi:

  1. Pregledi (merenje) šećera u krvi
  2. Pregledi (merenje) krvnog pritiska
  3. Po potrebi EKG
Recepti po preporuci kuhinje hotela Stari banat: PIJANI ŠARAN U BELOM VINU

Recepti po preporuci kuhinje hotela Stari banat: PIJANI ŠARAN U BELOM VINU

PIJANI ŠARAN U BELOM VINU

Namirnice;-

Potkovica svežeg šarana  – 1kg
belo vino – 2dl
ulje  – 1dl
čen belog luka – 5 kom
So
Biber
limun – 1 komad
kuvanog krompira – 500g
crvenog luka  – 150g
sveži peršun  – 100g

Priprema:

  • Dobro očistite šarana, operite, prosušite i isecite na jednake potkovice. Sitno isecite beli luk i peršunov list. U vatrostalnu činiju sipajte ulje i stavite isečenu ribu, a zatim blago promešajte kako bi ulje “obložilo” komade ribe. U svaki komad šarana utrljajte beli luk, peršunov list, so i malo bibera. Složite šarana u vatrostalnu posudu, i pecite 20 minuta u rerni zagrejanoj na 200 stepeni Celzijusa. Nakon toga, sipajte belo vino preko šarana i ostavite u rerni još oko 20 minuta, dok se riba ne zapeče do zlatno žute boje i ne postane hrskava.
  • Ribu servirati sa prethodno pripremljenom krompir salatom. Isecite limun na kolutove i poslužite ga sa gotovim pijanim šaranom. Uz ovo jelo preporučujem belo vino trijumf vinarije Aleksandrović.