Badnji dan: Božićna pečenica u opovačkom Kertizu (video)

06/01/2022

OPOVO, 6. januar 2022 – Već tri decenije u opovačkom naselju Kertiz na Badnjidan, tradicionalno se kolektivno sprema božićna pečenica.

Poznati po zajedništvu, bez obzira da li su „dođoši ili nađoši“, Kertizanci se druže i pomažu, a ovo zajedništvo posebno dolazi do izražaja tokom božićnih praznika.

Ove godine, na tri lokacije priprema se oko 25 božićnih pečenica, a Miroslav Mitić ističe njihovo zajedništvo i upućuje božićne čestitke svim građanima.

„Već 30 godina traje ova naša lepa tradicija pripreme pečenice na Badnji dan. Ove godine pečemo na tri lokacije 25 pečenica, a ujedno bih hteo da čestitam svima današnji Badnji dan i sutrašnji Božić. Hristos se rodi“, rekao je Mitić.

Kao i prethodnih godina, lokalna samouprava je podržala ovu akciju, a tim povodom Kertiz je obišao predsednik opštine Miloš Markov zajedno sa svojim saradnicima.

„U razgovoru sa našim meštanima iz naselja Kertiz ovo je jedna tradicija duga tridesetak godina, oni kažu od 1990. pa na dalje. Jedna lepa tradicija, a mi kao lokalna samouprava smo godinama unazad, kao i ove godine, prepoznali ovo građansko okupljanje, pomogli u ogrevnom drvetu i osveženju, tako da želim da se ovakve tradicije nastavljaju, da se građani okupljaju u duhu ovih predstojećih praznika. Našim sugrađanima čestitam predstojeći Božić i da poželim sve bajlepše, a pre svega dobrog zdravlja“, poručio je Markov.

Kako je u toku božićni post, tokom pripreme božićne pečenice, koja će se na trpezi naći sutra, danas je na meniju bila pita krompiruša i zeljanica, pržena riba i riblja čorba.

MaPro Ecommerce

Online shop već od 9.999 rsd

Sa zapanjujućim dizajnom, neverovatno je lako napraviti online shop za samo par minuta.

pročitajte još i

Jedno Da za četiri života, zašto u Srbiji ima malo donora

Jedno Da za četiri života, zašto u Srbiji ima malo donora

Izvor: RTS U Srbiji je urađena prva transplantacija srca u ovoj godini. Intervenciju je uradio tim Klinike za kardiohirurgiju Kliničkog centra Srbije. Zahvaljujući jednom DA - spasena su četiri života, urađene su i transplantacije bubrega i jetre. U našoj zemlji, na...

najnovije

najčitanije