1

Upis u srednje škole: TESTOM IZ SRPSKOG JEZIKA ZAPOČELI KVALIFIKACIONI ISPITI ZA UPIS U SREDNJE ŠKOLE

TESTOM IZ SRPSKOG JEZIKA ZAPOČELI KVALIFIKACIONI ISPITI ZA UPIS U SREDNJE ŠKOLE
30453 30456 30459
Opovo, 16. jun 2014;

Tačno u 10:00h u svim školama u Srbiji započeo je prvi od tri kvalifikaciona ispita za upis u srednje škole. Na današnjem testu iz srpskog jezika u našoj opštini učestvovalo je 93 maturanata Osnovne škole „Dositej Obradović“ iz Opova, Barande, Sakula i Sefkerina. Ispit je održan u velikoj fiskulturnoj sali i za vreme ispita bio zabranjen ulaz u školsku zgradu o čemu je računa vodio dežurni radnik Ministarstva unutrašnjih poslova.

Svi podaci relevantni za bodove učenika se prikupljaju, centralizuju i proveravaju u nekoliko iteracija, praktično eliminišući mogućnost zloupotrebe. Po prikupljanju svih podataka i evidentiranju ukupnog broja bodova sa kojim učenik ulazi u raspodelu, učeniku se predočava i njegov rang u odnosu na vršnjake iz okruga i republike, te se učeniku daje dobra osnova za iskazivanje što realnijih želja.
Svaki učenik u listi želja navodi 20 srednjoškolskih profila za koje bi voleo da se školuje, navodeći želje redom po prioritetima. U zavisnosti od broja bodova i prednosti ostvarenih u osnovnoj školi i na završnom ispitu, učenik se upisuje u prvi navedeni profil za koji ima dovoljan broj bodova, navodi se na sajtu Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

 

Tekst i foto: Čeda Vučković