1

Školski sport basket 3 na 3: Opovčanke se plasirale na republičko finale

Opovčanke se plasirale na republičko finale

BEOGRAD, 25. maj 2021 – Ženska ekipa basket ekipa 3 na 3 OŠ „Dositej Obradović“ Opovo danas je u međuokružnom finalu održanom u Novom Beogradu pobedila ekipu OŠ „20 oktobar“ rezultatom 15:5.

Opovačku školu predstavljale su Ana Jovanov, Tatjana Veljanovski, Isidora Ninkov i Ana Vlah.

One će već sutra nastupiti na finalnom turniru koji se igra u Kragujevcu.




Projekat Agrino 2: Nova radna mesta kroz poljoprivrednu praksu putem inovacija

Nova radna mesta kroz poljoprivrednu praksu putem inovacija

NOVI SAD, 25. maj 2021 – Na Institutu za ratarstvo i povrtarstvo u Novom Sadu održana je konferencija povodom početka realizacije projekta „Unapređenje preduzetništva i mogućnosti za zapošljavanje u prekograničnom regionu kroz poljoprivrednu praksu zasnovanu na inovacijama ─ Agrino 2“.

Pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo Čedomir Božić istakao je značaj programskih aktivnosti koje su predviđene projektom, a koje će obezbediti, putem inovacija, pomoć nezaposlenima u ruralnim oblastima.

„Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo kontinuirano radi na unapređenju poljoprivrednog proizvoda kao i podsticajima u različitim oblastima poljoprivrede kako bi obezbedio sve neophodne uslove za razvoj i modernizaciju. Upotreba inovacija u poljoprivredi, što je i cilj ovog projekta, svakako će pomoći nezaposlenim osobama koje žive u ruralnim područjima da zasnuju i unaprede proizvodnju u svojim baštama, povećaju produktivnost i isplativost“, naveo je Božić.

On je naglasio da Pokrajinski sekretarijat podržava i podstiče obrazovanje, jer je to okosnica buduće modernizacije, kao i unapređenje poljoprivrede u našoj državi. Prema Božićevim rečima, ovaj projekat, zapravo, ima cilj da se kroz transfer znanja i inovativnih tehnologija uzgoja lekovitih i aromatičnih biljaka i začina omogući proizvodnja visokokvalitetnih finalnih proizvoda koji su veoma cenjeni na tržištu.

Direktor Fonda „Evropski poslovi“ AP Vojvodine Aleksandar Simurdić izrazio je zadovoljstvo što je ovaj fond, po drugi put, deo konzorcijuma partnera zajedno sa Pokrajinskim sekretarijatom za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo, Institutom za ratarstvo i povrtarstvo i partnerima iz Mađarske.

„Ovaj projekat je svakako od posebnog značaja za AP Vojvodinu i prekograničnu regiju, gde je poljoprivreda prepoznata kao jedan od pokretača ukupnog regionalnog razvoja. Takođe, on je nastavak kontinuiranih napora pokrajinske uprave usmerenih na jačanje administrativnih i ljudskih kapaciteta u cilju što boljeg korišćenja sredstava iz fondova Evropske unije i pripreme za uključivanje u zajedničku evropsku poljoprivrednu politiku. Institucije u Vojvodini su pokazale da su svesne važnosti jačanja regionalne saradnje, a rezultati ukazuju na to da su najaktivnije u Programu prekogranične saradnje sa Mađarskom, gde je odobreno 111 projekata sa iznosom od 27 miliona evra bespovratne pomoći“, zaključio je Simurdić.

Projekat „Agrino 2“ biće realizovan u partnerstvu Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo, Institita za ratarstvo i povrtarstvo, Fonda „Evropski poslovi“ APV i Županije Čongrad u Mađarskoj. Sufinansiraće se sredstvima Evropske unije, a ukupan budžet projekta iznosi nešto više od 226.000 evra.




Prvenstvo Srbije u višebojima: Odličan nastup i rezultat Ivone Stamenović

Odličan nastup i rezultat Ivone Stamenović

OPOVO, 25. maj 2021 – U Sremskoj Mitrovici je 23. maja održano Prvenstvo Srbije u višebojima. Konkurencija je bila izuzetno jaka, a Ivona Stamenović je bila predstavnica opovačkog Spartaka u kategoriji mlađih pionirki.

Ivona je sa osvojenih 2029 bodova zauzela 7. mesto, od 79 takmičarki u njenoj kategoriji. Stamenović je ostvarila sledeće rezultate: 60m je pretrčala za 8,64s, što je njen novi lični rekord. U bacanju kugle je imala je rezultat od 10,64m što je takođe njen novi lični rekord. U disciplini skok u dalj skočila je 4,33m.

Moram napomenuti da je Ivona i sledeće godine mlađa pionirka i da je jedna od glavnih favorita za osvajanje medalje u ovoj atletskoj disciolini, s obzirom da su sve devojčice koje su bile ispred nje starije godinu dana.




Sastanak ministarke Gordane Čomić sa nadležnima lokalnih saomouprava

Sastanak ministarke Gordane Čomić sa nadležnima lokalnih saomouprava
Izvor: TV Pančevo
Pančevo, 25. Maj 2021
Južnobanatski upravni okrug danas je bio domaćin prvog sastanka ministarke za ljudska i manjinska prava i drušveni dijalog Gordane Čomić sa nadležnima iz svih 8 lokalnih saomouprava. Na sastanku se razgovaralo o novom  Zakonu o rodnoj ravnopravnosti i Zakonu o zabrani diskriminacije sa potpuno novim odredbama.

Ministarka Gordana Čomić po završetku sastanka sa predstavnicima Južnobanatskog upravnog okruga izjavila je da je urađen veliki posao održavanjem sastanka u Pančevu. Ona dodaje da sada predstoji veliki  posao oko primene dva usvojena Zakona u Skupštini Srbije.

Marina Toman, načelnica Južnobanatskog upravnog okruga rekla je da je ovo prvi sastanak odžan odmah po usvajanju dva zakona i da je dijalog bio konstruktivan.

Ministarka Čomić izjavila je da su gradonačenici i predstavnici civilnog društva izašli sa idejama kako treba i gde uložiti sredstva iz novog projekta koji pokreće Evropska komisija.

Marina Toman iznela je i interesantene podatke o rodnoj ravnopravnosti u Južnobanatskom okrugu. Od 8 lokalnih samouprava na čelu 4 su žene, kao i da su na rukovodećemo pozicijama u svim Centrima za socijalni rad u okrugu upravo žene.

Sastanku su pored gradonačenika i predsednika opština pristustvovali i  nadležni iz centara za socijalni rad, Policije, Nacionalne službe za zapošljavanje, kao i predstavnici nacionalnih manjina i civilnog društva.




Vremenske prilike: Danas toplo, uveče naoblačenje

Danas toplo, uveče naoblačenje

Danas sunčano i veoma toplo. Krajem dana i tokom večeri i noći naoblačenje, uz uslove za kišu i pljuskove sa grmljavinom. Pre podne će duvati jak jugoistočni vetar, posle podne u skretanju na jak severozapadni, povremeno i sa olujnim udarima. Minimalna temperatura 19°C, maksimalna dnevna 28°C, krajem dana u osetnijem padu.

U sredu promenljivo oblačno. Maksimalna temperatura do 20°C.

U četvrtak i petak promenljivo oblačno sa kišom i pljuskovima sa grmljavinom. Maksimalna temperatura u četvrtak do 23°C, a u petak malo svežije. U subotu pretežno sunčano. U nedelju tokom dana naoblačenje.




Uprava za poljoprivredno zemljište: Elektronska prijava za deponije i bespravno korišćenje državnog poljoprivrednog zemljišta

Elektronska prijava za deponije i bespravno korišćenje državnog poljoprivrednog zemljišta

BEOGRAD, 24. maja (Tanjug) – Iz Uprave za poljoprivredno zemljište podsećaju da su na njihovom sajtu od 18. maja dostupni elektronski formulari za prijavu nezakonitosti na poljoprivrednom zemljištu.

Putem ovih formulara, navodi se na sajtu Uprave, građani mogu jednostavno i anonimno, digitalnim putem, da prijave divlje deponije na privatnom i državnom poljoprivrednom zemljištu, kao i bespravno korišćenje državnog poljoprivrednog zemljišta.

Podsećaju i da se nezakonito ispuštanje i odlaganje opasnih i štetnih materija na poljoprivrednom zemljištu i odlaganje otpada na mestima koja za to nisu predviđena, kažnjavaju sa 25.000 dinara za fizička lica do milion dinara za pravna lica.

Takođe i da ukoliko se bespravno koristi državno poljoprivredno zemljište, onaj ko to uradi mora da plati trostruki iznos najviše prosečne postignute cene po hektaru u okrugu gde se zemljište nalazi.

Elektronski formulari se, stoji na sajtu Uprave, mogu popunjavati sa bilo kog računara, a naročito su prilagođeni za korisćenje putem mobilnog telefona a mogu se prilagati i fotografije.

Линк за пријаву узурпације државног пољопривредног земљишта

Линк за пријаву депонија на пољопривредном земљишту