1

Kulturni centar Opovo: Dve velike pozorišne „primadone“ na opovačkoj pozorišnoj sceni (video)

Dve velike pozorišne „primadone“ na opovačkoj pozorišnoj sceni

OPOVO, 21. maj 2021 – Posle duže pauze na sceni Kulturnog centra Opovo ponovo smo mogli da vidimo dobru predstavu. Primadone, kako se predstava zove, nisu bile samo u naslovu predstave jer su na sceni bile zaista dve velike pozorišne primadone srpskog glumišta– Rada Đuričin i Tanja Bošković.

Tanja Bošković je već drugi put na sceni opovačkih pozorišnih dasaka, ali i pre toga ona je bila čest gost opovačke galerije. I Rada Đuričin nije prvi put u Opovu, i njoj je takođe prva destinacija bila opovačka galerija.

“Primadone” u Opovu

Ponekad su fiktivni život pozorišta i onaj stvarni koji živimo neobično isprepletani. Milena i Dara su žene u “najboljim” godinama, glumice i primadone, koje žive u napuštenom pozorištu kojem prete da će biti srušeno. Udovica i ljubavnica direktora, glavnog glumca i režisera tog istog pozorišta, su ujedinjene u ljubavi i sećanju na jednog čoveka, ali i ideala o boljem svetu. U dijalozima s humorom vaskrsava era puna snova i  utopija, u kojima obe primadone mešaju svoje nezdrave nade i sentimentalno staro rivalstvo.

Rada Đuričin

Tragikomična priča o moralnim i društvenim vrednostima, o moći pozorišta da razbudi misli i promeni savest kod publike, o primitivizmu, o dva različita karaktera… Originalna muzika Sanje Ilića i songovi koje naše primadone sa velikim uživanjem pevaju naglašavaju ove dramaturške vrednosti.

Ova predstava Irfana Mensura je inspirisana dramskim delom “Opsada Lenjingrada” savremenog španskog pisca H. S. Sinestera.

Prisutna publika je sjajno prihvatila predstavu, a inače, glumice su bile impresionirane Opovom, i kako su istakle odvno nisu videle ovako lepo malo mesto.

Tanja BoškovićOpštinska narodna biblioteka Opovo: Obeležen jubilej 70 godina od osnivanja biblioteke (video)

Obeležen jubilej 70 godina od osnivanja biblioteke

OPOVO, 21. maj 2021 – U prostorijama Opštinske narodne biblioteke u Opovu obeležen je jubilej 70 godina od osnivanja biblioteke, koja danas u svom književnom fondu poseduje oko 67.000 knjiga. Pored bibliotečke delatnosti, Opštinska narodna biblioteka Opovo kao kulturna ustanova Opštine Opovo razvija i neguje niz drugih kulturnih sfera kao što su izdavačka delatnost, organizovanje književnih susreta i radionica sa decom, dok u okviru kulturnog centra i galerije organizuje pozorišne predstave, koncerte, umetničke i dokumentarne izložbe.

Manifestaciju je otvorila direktorka ustanove Katarina Nikolić Ralić, koja je izrazila zadovoljstvo ulaganjima osnivača lokalne samouprave na renoviranju i adaptaciji objekata i prostorija biblioteke i pozvala čitaoce, kao i sve građane da posete renoviranu biblioteku i pogledaju izložbu priređenu povodom ovog jubileja.

„Opštinska narodna biblioteka Opovo ove godine obeležava 70 godina postojanja i tim povodom je organizovala jednu ceremoniju gde je predstavljena monografija biblioteke, odnosno publikacija o istorijatu biblioteke, uručene su nagrade našim najvernijim čitaocima i predstavljen je jedan deo zbirke neknjižne građe, a to su fotografije o životu Opštine Opovo i njenim meštanima“, izjavila je Katarina Nikolić Ralić.

Predsednik opštine Miloš Markov je čestitao jubilej radnicima ustanove i istakao značaj Opštinske narodne biblioteke Opovo kao centralne kulturne ustanove naše opštine i jednim od prioriteta kada su u pitanju ulaganja u budući razvoj.

„Opštinska narodna biblioteka je jedina kulturna ustanova na teritoriji Opštine Opovo sa tradicijom koju obeležavamo danas, dakle 70 godina postoji sa centrom u Opovu i izdvojenim odeljenjima u svim naseljenim mestima. Lokalna samouprava je prepoznala značaj ovog kulturnog dobra naše opštine, tako da smo u sklsdu sa našim finansijskim mogućnostima podržavali unapređenje biblioteke u uslovima u kojima se nalaze knjige. U Opovu smo gotovo završili renoviranje, u Sakulama smo napravili novi prostor biblioteke i učinili knjige dostupnije građanima jer se biblioteka ranije nalazila u školi, a sada u prizemlju mesne zajednice.Sem tradicije i kultorološke vrednosti ovo je bitan segment našeg društva, mi to prepoznajemo i održavamo. Lokalna samouprava će svakako nastaviti da investira u uslove u kojima radi biblioteka, obnavljanju i uvećanju knjiga, tehničkih uslova i kompjuteske opreme. Mi ćemo gledati da budemo tu u skladu sa poterbama koje oni budu iskazali.“, rekao je  Markov.

Predsednik opštine je najavio i manifestaciju povodom Dan opštine.

„Danas sa ovom manifestacijom, ujedno počinjemo obeležavanje Dana opštine, odnosno Majskih dana, koje će ove godine zbog situacije sa koronavirusom biti nešto skromnijeg o0bima, ali svakako će se održati“, poručio je predsednik opštine Markov.

Povodom jubileja Opštinska narodna bibilioteka Opovo je na svečanosti uručila poklon knjige svojim najboljim čitaocima. Nagrade su dobili Lenka Sknepnek, Olivera Momčilov, Božana Simić, Danijela Kravar, Ljilja Nedić, Dobrivoje Paunov, Marko Novaković i Todor Đukić.   
Brantner otpadna privreda: Sutra odnošenje kabastog otpada

Kabasti otpad u subotu
OPOVO, 21. maj 2021 – U subotu 22. maja, Brantner otpadna privreda kupiće kabasti otpad u sva četiri mesta Opštine Opovo. Pripremite otpad koji će terenske ekipe Brantnera pokupiti ispred vaših kuća.
Hidrologija: U porastu vodostaj Tamiša kod Jaše Tomića

U porastu vodostaj Tamiša kod Jaše Tomića

BEOGRAD, 21. maja (Tanjug) – Republički hidrometeorološki zavod saopštio je danas da je na Tamišu kod hidrometeorološke stanice Jaša Tomić vodostaj u većem porastu.

U toku dana vodostaj će dostići i prevazići granicu redovne odbrane od poplava, objavljeno je rano jutros na sajtu RHMZ.
Druga južnobanatska liga Zapad: Omladinac u baražu za opstanak u ligi

Omladinac u baražu za opstanak u ligi
OPOVO, 21. maj 2021 – Opovački Omladinac ima još jednu šansu da opstane u ligi. Područni fudbalski savez Pančevo od naredne godine spaja Drugu južnobanatsku ligu Zapad, odnosno grupe sever i jug, tako da se formira još jedna liga ispod. Tempo je kao poslednji već ispao iz Druge južnobanatske lige Zapad, dok su Omladinac i Pobeda kao šesti i peti, dobili šansu da igraju baraž sa ekipama iz grupe „jug“ za eventualnu popunu Druge južnobanatske lige Zapad. U prvoj utakmici Omladinac 30. maja dočekuje Borac iz Pločica, dok se revanš igra 6. juna.
Pokrajinska vlada: Predstavljena aplikacija u funkciji zaštite poljoprivredne proizvodnje

Predstavljena aplikacija u funkciji zaštite poljoprivredne proizvodnje

NOVI SAD, 20. maj 2021 – „Pokrajinska vlada nastaviće da podržava sve projekte nadležnih sekretarijata i razvojnih instituta koji imaju cilj da podrže i zaštite poljoprivredna gazdinstva od elementarnih nepogoda najsavremenijom opremom“, izjavio je predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović prilikom predstavljanja digitalne platforme i mobilne aplikacije za prijavu štete na osiguranim usevima i plodovima i podršku razvoju poljoprivrede.

Zbog povećanog rizika od štete u poljoprivredi izazvane prirodnim katastrofama, Institut „Biosens“ i DDOR osiguranje razvili su mobilnu aplikaciju „DDOR Tera“, koja će poljoprivrednim proizvođačima omogućiti prijavu štete odmah po neželjenom događaju. Kako je istaknuto na konferenciji za novinare, na taj način biće omogućena jednostavnija i efikasnija procena štete.

Predsednik Mirović kazao je da će Pokrajinska vlada tokom ove i naredne godine investirati gotovo 20 miliona evra u automatizaciju sistema protivgradne zaštite, na teritoriji cele Vojvodine.

„Ovaj posao biće gotov do kraja 2022. godine, dok je na teritoriji Srema već završen i ceo sistem sa 118 lansirnih lokacija biće u punoj funkciji do kraja juna“, izjavio je predsednik Mirović.

On je najavio za sledeću nedelju početak radova na izgradnji nove zgrade Instiuta „Biosens“.

„Ovaj projekat predstavlja značajne korake na dugom putu digitalne transformacije poljoprivrede i ima veliki potencijal da ubrza proces digitalizacije i bude uzor ostalim akterima u oblasti poljoprivrede da hrabrije prihvate izazove koje budućnost donosi“, kazao je ovom prilikom direktor Instituta „Biosens“ Vladimir Crnojević.

„Nastavićemo da unapređujemo ovu platformu kako bismo obezbedili pravovremene informacije za ispravno donošenje odluka svakog poljoprivrednika. Na ovom putu daljeg razvoja, računamo na znanje i iskustvo ′Biosensa′, kao i na aktivno učešće državnih institucija”, izjavio je predsednik Izvršnog odbora DDOR osiguranja Đorđo Markeđani.

„DDOR Tera“ je jedinstveno tehnološko rešenje namenjeno svim poljoprivrednim proizvođačima koji od sada mogu na pametnom telefonu imati pregled svojih aktivnih polisa osiguranja useva i plodova, ali i brzo i lako prijaviti štetu na svom polju ili u voćnjaku. Aplikacija je besplatna za sve osiguranike DDOR osiguranja sa polisama koje pokrivaju njihove useve i plodove.

Događaju je prisustvovao i pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo Čedomir Božić.
Sportski vikend: Borac dočekuje Feniks, Radnički u Potporanju

Borac dočekuje Feniks, Radnički u Potporanju

OPOVO, 21. maj 2021 – Ovog vikenda naši fudbalski klubovi odigraće tri prvenstvene utakmice. Borac dočekuje Feniks 1995 iz Stare Pazove, a Sakuljani do kraja prvenstva imaju još tri kola i očekuju da sačuvaju četvrtu poziciju.

Radnički gostuje u Potporanju istoimenom klubu.

Fudbal: Srpska liga Vojvodina / 36. kolo

Sakule, 23. maj (nedelja) 17:00h; BORAC – FENIKS 1995 (Stara Pazova)

Fudbal: Prva južnobanatska liga / 27. kolo

Potporanj, 23. maj (nedelja) 17:00h; POTPORANJ – RADNIČKI (Baranda)