1

Nacionalna služba za zapošljavanje: Redovna i privremena novčana naknada

Redovna i privremena novčana naknada

Beograd, 20. maj 2021.
Nacionalna služba za zapošljavanje obaveštava javnost da će preko Poštanske štedionice izvršiti isplatu redovne novčane naknade nezaposlenim licima za april 2021. godine, u petak 21.maja 2021. godine, a da će privremenu novčanu naknadu za april 2021. licima koja žive na i izvan teritorije AP Kosova i Metohije, isplatiti u subotu 22. maja 2021. godine.
Nacionalna služba za zapošljavanje : Ponuda novih radnih mesta na Prvom virtuelnom sajmu zapošljavanja

Ponuda novih radnih mesta na Prvom virtuelnom sajmu zapošljavanja

Beograd, 20. maj 2021. godine

Virtuelni sajam zapošljavanja,  koji organizuje Nacionalna služba za zapošljavanje, uz podršku globalnog Programa „Migracije za razvoj“ koji u Srbiji sprovodi Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju – GIZ, održao se na inovativnoj platformi.  Na sajmu  je učestvovalo 70 kompanija iz Srbije i oko 7.500 nezaposlenih lica, a  ponuđeno je oko 2.800 radnih mesta.

„Današnji sajam zapošljavanja predstavlja primer inovativnog pristupa u realizaciji mera aktivne politike zapošljavanja, s obzirom da Sajam ima karakter otvorene manifestacije i da pruža mogućnost i nezaposlenim licima koji nisu na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje da uzmu učešće na ovom skupu“, istakla je u uvodnom obraćanju prof. dr Darija Kisić Tepavčević ministarka za rad zapošljavanje, boračka i socijalna Vlade Republike Srbije.

Ona je podsetila da je u februaru ove godine usvojena Strategija zapošljavanja u Republici Srbiji za period 2021-2026, a u martu je Vlada Srbije usvojila trogodišnji Akcioni plan čime se jasno definišu smernice u razvoju politike zapošljavanja u Srbiji, čiji je cilj povećanje stope zaposlenosti.

Govoreći o značaju virtuelnog sajma, direktor Nacionalne službe za zapošljavanje  Zoran Martinović, naglasio je da se Nacionalna služba za zapošljavanje, kao nacionalna institucija pridružuje procesima digitalizacije i unapređenju informaciono-komunikacionih tehnologija“.

On je podsetio da NSZ ima dugogodišnje iskustvo u organizovanju sajmova za zapošljavanje. Na 70 sajmova koji su održani tokom 2019. godine, više od 13.000 lica pronašlo je zaposlenje.

„Virtuelni sajam zapošljavanja koji nudi regrutovanje na daljinu i personalizovani razvoj karijere pruža idealan okvir za to u svetu nakon Kovid-a 19. Vlada Savezne Republike Nemačke kroz virtuelni sajam zapošljavanja podržava napore srpskih institucija da na optimalan način povežu potražnju i zahteve tržišta rada sa kvalifikacijama tražioca zaposlenja. To nam takođe pruža jedinstvenu priliku da pokrenemo i ostvarimo značajne korake ka digitalizaciji, da podstaknemo kreativnost i inovacije“, rekao je Kristijan Šiling, šef odeljenja za razvojnu saradnju u Nemačkoj ambasadi u Beogradu. On je istakao značaj saradnje između NSZ i nemačkog programa „Migracije za razvoj“ i dodao da je ta saradnja, između ostalog, usmerena i na inkluziju povratnika i posebno na osetljive grupe koje same teško mogu da se integrišu u tržište rada.

Virtuelni sajam održao se uživo i bio je namenjen svim nezaposlenima u Srbiji. Korišćenjem interneta uz jednostavan pristup i okruženje prilagođeno svim korisnicima, svi registrovani učesnici imali su mogućnost da uživo razgovaraju sa poslodavcima, pogledaju ponudu poslova, predstave svoju radnu biografiju i dogovore uslove za zaposlenje.

Najveći broj poslova koji je ponuđen na ovom sajmu je iz oblasti inženjerstva, mašinstva, informaciono-komunikacionih tehnologija, kao i drugih zanimanja poput krojača, šivača, prodavaca, prevodioca, radnika u proizvodnji.

Tokom trajanja sajma, učesnici su mogli da isprate i tri vebinara iz oblasti radnog prava, kako se pripremiti za razgovor za posao, ali i da saznaju više o „zelenim poslovima“.
Školsko okružno takmičenje u košarci: Opovčanke opravdale epitet favorita

Opovčanke opravdale epitet favorita

OPOVO, 20. maj 2021 – Osnovna škola „Dositej Obradović“ Opovo bila je domaćin okružnog školskog takmičenja u košarci za devojčice. Znalo se i pre početka turnira da su Opovčanke, inače aktuelne državne prvakinje od prošle godine, veliki favorit što su i potvrdile.

Pored opovačke škole na turniru su učestvovale i košarkašice OŠ „Stevica Jovanović“ iz Pančeva i „Jovan Jovanović Zmaj“ iz Kovina.

Opovčanke su u prve dve utakmice ubedljivo savladale svoje rivalke, a u meču za drugo mesto bolje su bile Kovinke, tako da su Pančevke na kraju bile treće.

Medalje i pehare uručili su direktor OŠ „Dositej Obradović“ Slaviša Miškov, predsednik Skupštine opštine Opovo Nenad Josić i zamenica predsednika opštine Anka Simin Damjanov.

Pobedom na okružnom turniru Opovčanke su se plasirale na međuokružno takmičenje.
Inspekcija za zaštitu životne sredine: Preuzimanje ambalažnog otpada otpada od sredstava za zaštitu bilja

Preuzimanje ambalažnog otpada otpada od sredstava za zaštitu bilja

OPOVO, 20. maj 2021 – Posle dvogodišnje pauze ponovo se organizuje akcija preuzimanja ambalažnog  otpada od sredstava za zaštitu bilja na teritoriji opštine Opovo.

Akciju organizuje udruženje SECPA koje vrši prikupljanje i dalje zbrinjivanje otpada u saradnji sa  inspekcijom za zaštitu životne sredine i poljoprivrednom službom Opštinske uprave opštine  Opovo.

Za poljoprivrednike je obezbeđen određen broj plastičnih vreća koje će biti podeljene narednih dana sa uputstvima o trokratnom ispiranju ambalaže od sredstava za zaštitu bilja.

Obaveštavamo sve ekološki odgovorne poljoprivredne proizvođače da se za plastične vreće mogu obratiti nadležnim opštinskim službama.

Datum preuzimanja otpada naknadno će biti objavljen.