1

Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja: REŠENJA TESTA IZ MATERNJEG JEZIKA

REŠENJA TESTA IZ MATERNJEG JEZIKA

Opovo, 17. jun 2020;

Učenici osmog razreda u osnovnim školama polagali su test iz srpskog/maternjeg jezika u okviru završnog ispita. Rešenja današnjeg testa možete pogledati u nastavku: http://www.mpn.gov.rs/resenja-testa-iz-srpskog-maternjeg-jezika/
Sanacija atarskih deponija: SISTEMSKO REŠENJE ZA DONJI UGAR (VIDEO)

SISTEMSKO REŠENJE ZA DONJI UGAR

Opovo, 17. jun 2020;

Autor: Glas Opova
Deponija na lokalitetu Donji Ugar u Opovu samo u proteklih par godina čisti se već treći put. U pitanju je lokacija predviđena za deponovanje organskog, biorazgradivog otpada, ali očigledno da nesavesni pojedinci ovaj prostor koriste za odlaganje smeća, što u velikoj meri nanosi štetu vlasnicima okolnih njiva.

Predsednik opštine dr Zoran Tasić i njegov pomoćnik Nebojša Kovačević razgovarali su na terenu sa vlasnicima parcela i kako ističu, sanacija ima efemeran učinak i potrebno je sprovesti sistemsko rešenje.

„Mislim da je ovo već treći put kako saniramo ovu deponiju koja je namenjena kao smetlište za biorazgradivi otpad, a dešava se da je nesavesnošću pojedinaca određenim vlasnicima poljoprivrednih površina došlo do uzurpacije zemljišta odlaganjem smeća. Ovi ljudi su mi se obratili i mi smo uspeli da angažujemo mehanizaciju i pokušaćemo da za prvo vreme uradimo sanaciju deponije i eventualnu štetu koliko-toliko umanjimo, a ono što je dogovoreno jeste da na proleće jačom mehanizacijom uradimo više od 50 posto rekultivacije zemljišta i posadimo zeleni pojas i na taj način ovim ljudima dugoročnije rešimo problem uzurpacije njihovih poljoprivrednih površina. Šteta je evidentna, videćemo kako i na koji način možemo da pomognemo, sada je važno da smo brzo reagovali, došli sa mehanizacijom i nadam se da ovakvih problema i smetlišta više neće biti“, izjavio je Tasić za Glas Opova.

Jedan od vlasnika okolnih njiva Jovan Mišković smatra da bi zeleni pojas oko deponije bio kvalitetno rešenje.

„Došao sam sa komšijom i poljoprivrednicima kojima su parcele pored ove deponije, a predsednik je najavio da ćemo sledeće godine ili ove na jesen da rešimo tu neku zelenu barijeru, da se neko drveće zasadi kako bi se fizički ograničilo. Na taj način ambalaža koja nije biorazgradiva ne bi letela po njivama i da se ne bi desilo da nakon sklanjanja strnjišta dođe do paljevine zasejanih površina. Mislim da će na taj način biti rešen problem“, smatra Mišković.

Divlje deponije u atarima naše opštine predstavljaju veliki ekološki problem i imaju negativan uticaj na životnu sredinu. Jedan od načina sanacije je rekultivacija zemljišta i sađenje zelenog pojasa.

Autor: Glas Opova
Uklonjeni asfaltni usporivači brzine: SLEDI NABAVKA I MONTIRANJE GUMENIH

SLEDI NABAVKA I MONTIRANJE GUMENIH

Opovo, 17. jun 2020;

Na osnovu razgovora i konsultacija sa građanima ulice Ive Lole Ribara u Opovu, predsednik opštine dr Zoran Tasić je naložio komunalnom preduzeću da ukloni asfaltne usporivače brzine.

„Ova akcija je pokrenuta na zahtev građana ali i činjenice da ovi asfaltni uporivači brzine nisu postavljeni u skladu sa saobraćajnim standardima. Naravno, akcija se na njihovom uklanjanju ne završava, jer će u ovoj ulici ali i u svim ostalim ulicama na teritoriji naše opštine gde je to potrebno i opravdano biti postavljeni standardni gumeni, montažni usporivači brzine“ izjavio je predsednik opštine dr Zoran Tasić.

Radnici komunalnog preduzeća uklonili su četiri usporivača brzine u ulici Ive Lole Ribara, iznivelisali i izravnali površine na tim delovima kolovoza, a kako nam je direktor JP „Mladost“ Dragan Živković najavio, već od naredne nedelje radiće se javna nabavka i nakon toga montiranje usporivača brzine u ulicama gde je to predviđeno, kao i prateće horizontalne i vertikalne saobraćajne signalizacije.
Recepti po preporuci kuhinje hotela „Stari Banat“: IMAM BAILDI (PUNJENI PATLIDŽAN)

IMAM BAILDI (PUNJENI PATLIDŽAN)

Priprema:  

Patlidžan oprati u hladnoj vodi preseći na pola izdubiti kašikom unutrašnjost, prosušiti i začiniti. Praziluk sitno iseckati,  pileći file iseckati na što sitnije kockice i propržiti na maslinovom ulju sa sitno iseckanim unutrašnjim delom patlidžana. Smesom napuniti patlidžan, poslagati čeri paradajz na kolutove, posuti bosiljak i zapeći na 200C.  Nakon 10 minuta izvaditi iz rerne, narendati feta sir i zapeći još 5 minuta. Patlidžan izvaditi iz rerne, servirati i služiti toplo sa kiselom pavlakom.

Namirnice:

350g patlidžana
200g pilećeg filea
50g praziluka
10g bosiljka
50g feta sira
50g čeri paradajz
Kisela pavlaka 50g
Maslinovo ulje
So
biber

hotel “Stari Banat”
Sefkerinci pomažu svog reprezentativca: BACALIŠTE ZA DISK NA FUDBALSKOM TERENU

BACALIŠTE ZA DISK NA FUDBALSKOM TERENU

Sefkerin, 17. jun 2020;

Na fudbalskom terenu u Sefkerinu sprovedena je radna akcija betoniranja bacališta za disk koje će koristiti reprezentativac AK „Spartak“ Stefan Jovanov.

Finansijski deo u vidu materijala obezbedila je Mesna zajednica Sefkerin, a betonirali su članovi uprave FK „Tempo“ Sefkerin, kao i sam Stefan Jovanov.

„Klub se zahvaljuje Mesnoj zajednici Sefkerin i predsednici Kristini Krunić i FK „Tempo“ Sefkerin na razumevanju, saradnji i pomoći, a sve u korist poboljšanja uslova za treniranje našem reprezentativcu Stefanu. Ovo nije kraj, ostaje  da se u školskom dvorištu napravi i krug za bacanje kugle, što se očekuje narednih dana“, izjavio je trener atletskog kluba Nemanja Stojanović.
Pokrajinski sekretarijat za kulturu: DVA PROJEKTA ZA ONB OPOVO – NABAVKA KNJIGA I ŽIVOT JE MUZIKA

DVA PROJEKTA ZA ONB OPOVO – NABAVKA KNJIGA I ŽIVOT JE MUZIKA

Opovo, 17. jun 2020;

Direktorka Opštinske narodne biblioteke Opovo Katarina Nikolić Ralić potpisala je u Novom Sadu ugovore o sufinansiranju projekata odborenim na konkursima Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama Vojvodine.

ONB Opovo je aplicirala na dva konkursa: redovni konkurs za nabavku knjiga i u oblasti muzičkog stvaralaštva sa projektom „Život je muzika“. Oba projekta su odobrena i biće realizovana do kraja godine.

„Za nabavku knjiga bibiliotečkih fondova resorni pokrajinski sekretarijat svake godine izdvaja sredstva, tako da smo to očekivali, a što se tiče projekta iz muzičke oblasti ovo je treća godina za redom da smo dobili ovaj projekat, tako da će ljubitelji klasične muzike i ove godine imati priliku da uživaju u operskim arijama, kanconama i evergrin klasicima“, za Glas Opova je izjavila  Katarina Nikolić Ralić.

Za realizaciju 372 ugovora iz oblasti kulturnog nasleđa, književnog, scenskog i muzičkog stvaralaštva, filmske i vizuelne umetnosti, i kulture i umetnosti nacionalnih manjina, Pokrajinska vlada izdvojila je 101 milion dinara.

Uručujući ugovore, predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović kazao je da je Vlada u ovoj godini, bez obzira na težinu problema sa kojima je suočena, gotovo sva planirana sredstva za projekte iz oblasti kulture i izdvojila.

„Vojvodina, u svim sferama kulturnog stvaralaštva prati trendove u savremenoj umetnosti, ali i svoju kulturnu i nacionalnu baštinu neguje kroz nove

kulturne programe. Zbog toga će Pokrajinska vlada i narednih godina nastaviti trend značajnijeg finansiranja projekata iz oblasti kulture“, izjavio je Mirović.

Predsednik je izrazio zahvalnost svim kulturnim stvaraocima na tome što, kako je naglasio, nit ideje, umetnosti i kreativnosti iskazuju, predstavljaju i uspevaju da održe i u teškim vremenima.

Istakavši da je budžet Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama u poslednje dve godine udvostručen, resorni sekretar Dragana Milošević kazala je da način na koji se jedno društvo odnosi prema kulturi utiče na način na koji će nas se potomci sećati, te da je stoga briga o kulturi moralna obaveza svih nas.

„Svoju kulturu moramo da razvijamo, unapređujemo, obogaćujemo i ostavljamo otvorenom za kvalitetnije uticaje, jer je ona vrednost jednog naroda. Ona svedoči o njegovoj istoriji i identitetu, a njen značaj ključan je za napredak civilizacije“, izjavila je Miloševićeva.
Paketi za bebe: TRI PAKETA ZA TRI DEVOJČICE

TRI PAKETA ZA TRI DEVOJČICE

Opovo, 17. jun 2020;

U drugoj junskoj raspodeli paketa za bebe, Opštinska uprava Opovo je uručila tri paketa za tri devojčice. Dve prinove su majske i jedna junska, a dve bebe su iz Opova i jedna iz Sakula. Pakete su uručile opštinske većnice Ankica Simin Damjanov i Ivana Divljački.

MAJ: Ivona Grujić (Opovo), Kruna Rajn (Opovo); JUN: Daliborka Surdanov (Sakule)