1

Najava tretiranja odraslih formi komaraca: SUTRA TRETMAN IZ VAZDUHA

SUTRA TRETMAN IZ VAZDUHA

Opovo, 30. jun 2020;

Inspekcija za zaštitu životne sredine Opštinske uprave Opovo obaveštava javnost i pčelare da  će se na teritoriji Opštine Opovo u sredu 1. jula izvršiti tretman odraslih formi komaraca iz vazduha.

U skladu sa odgovarajućim vremenskim uslovima, povećanjem brojnosti populacije  i ugovorom br. 404-24/2020 od 08.04.2020. godine  koji je Opštinska uprava Opovo zaključila sa izvođačem „Aerosystem“ d.o.o. Smederevo, prvi ovosezonski tretman odraslih formi komaraca na teritoriji opštine Opovo biće sproveden udruženim delovanjem iz vazduha i sa zemlje u dve faze. Tretman iz vazduha planiran je u sredu, a tretman sa zemlje za početak sledeće nedelje, u zavisnosti od povoljnih meteoroloških  uslova. (M.Mitrović)
Republički izbori: SUTRA SE PONAVLJAJU IZBORI NA BIRAČKOM MESTU 20 U SEFKERINU

SUTRA SE PONAVLJAJU REPUBLIČKI IZBORI NA BIRAČKOM MESTU 20

Opovo, 30. jun 2020;

Prema odluci Republičke izbortne komisije sutra se u Opštini Opovo ponavljaju izbori za narodne poslanike (republička lista) na biračkom mestu broj 20 u Sefkerinu. 

Biralište će biti otvoreno od 7 do 20 časova.
JP Srbijagas: NAJAVA RADOVA NA PREKOPAVANJU NEKATOGORISANOG PUTA U OPOVU

NAJAVA RADOVA NA PREKOPAVANJU NEKATOGORISANOG PUTA U OPOVU

Opovo, 30. jun 2020;

U sklopu radova na izgradnji deonice 3 Magistralnog gasovoda (interkonektora) granica Bugarske – granica Mađarske, izbršiće se prekopavanje nekategorisanog puta na putnoj parceli br. 3764 u delu između katastarskih parcela br. 1863/2 i 1466/2.

Prekopavanje puta izvodi se na stacionaži gasovoda 253+370 ukrštanje označeno u projektu sa P 3098/158, metoda ukrštanja – otvoreni rov, neposredno uz projektovanu blok stanicu 12.

Put će biti raskopan u periodu od 2. jula do 2. avgusta 2020. godine.

U navedenom periodu biće onemogućen prolaz mehanizacije. Za vreme trajanja radova saobraćaj će biti preusmeren na druge lokalne puteve što će biti obeleženo saobraćajnom signalizacijom.
Dom zdravlja Opovo: INSTRUKCIJA ZA OSOBE SA SIMPTOMIMA NA KOVID-19

INSTRUKCIJA ZA OSOBE SA SIMPTOMIMA NA KOVID-19

Opovo, 30. jun 2020;

Poštovani sugrađani, obaveštavamo Vas da ukoliko imate simptome Kovid 19 infekcije (kašalj, povišenu temperaturu, malaksalost) javite se u Kovid ambulantu Doma zdravlja Opovo kako bi se obavili neophodni pregledi i dijagnostika. Nakon kompletne trijaže, ukoliko je potrebno dalje lečenje lekari Doma zdravlja Opovo će Vas uputiti u ustanovu višeg nivoa tj.Opštu bolnicu Pančevo.

Da bi ste izbegli nepotrebne gužve, u Covid ambulantu treba da se jave samo osobe koje imaju izražene simptome – visoku temperaturu, učestali kašalj uz otežano disanje.

Sugrađani koji imaju lakše respiratorne simptome bolesti potrebno je da ostanu kod kuće u samoizolaciji, uz uobičajeno lečenje lakih oblika respiratornih infekcija – obilno uzimanje tečnosti, lakša kašasta ishrana, unošenje vitamina i higijenski režim života.

Osobe koje znaju da su bile u kontaktu sa potvrđenim slučajem obolelog od Kovid 19 infekcije treba da ostanu 14 dana u samoizolaciji.

Kovid ambulanta Doma zdravlja Opovo radi svakog dana od 9 do 17 časova. Kontakt telefoni 013/681-104 lok 119, 062/8803155.

Podsećamo sve građane  Vojvodine da se, kao i do sada, ponašaju odgovorno i da se striktno pridržavaju svih mera predostrožnosti i uputstava nadležnih zdravstvenih i epidemioloških službi. Poštujte fizičko distanciranje, nosite zaštitne maske u zatvorenom prostoru, perite i dezinfikujte ruke!!!

Dom zdravlja Opovo
Ministarstvu zaštite životne sredine : PRVI UGOVORI ZA KUPOVINU AUTOMOBILA NA STRUJU OVE NEDELJE

PRVI UGOVORI ZA KUPOVINU AUTOMOBILA NA STRUJU OVE NEDELJE

BEOGRAD, 30. juna (Tanjug) – Prvi ugovori za dodelu subvencija građanima za nabavku vozila na elektro i hibridni pogon biće potpisani ove nedelje, rečeno je Tanjugu u Ministarstvu zaštite životne sredine.

“Ministarstvu zaštite životne sredine do sada je podneto ukupno 45 zahteva, od čega je 10 odobreno jer je dokumentacija bila potpuna, dva rešenja su postala pravosnažna i ove nedelje će biti potpisani prvi ugovori sa građanima”, navode u resornom ministarstvu.

Automobili na električni pogon mogu u Srbiji da se registruju, a procedura je ista kao i kada su u pitanju obični automobili.

Međutim, ne mogu da se registruju oni automobili koji su prepravljeni da idu na struju.

Do sada su na više lokacija u Srbiji postavljeni električni punjači za vozila, na primer, pet brzih punjača na naplatnim stanicama kod Preševa, Šida, Subotice, Dimitrovgrada i Beograda.
Inspekcija za zaštitu životne sredine: AKCIJA SUZBIJANJA KRPELJA NA TERITORIJI OPŠTINE OPOVO

AKCIJA SUZBIJANJA KRPELJA NA TERITORIJI OPŠTINE OPOVO

U sredu  01.07.2020. godine na teritoriji Opštine Opovo biće sprovedena akcija suzbijanja krpelja na površini od 70 ha na javnim zelenim površinama u svim naseljenim mestima opštine Opovo.

Tretiranje  krpelja sprovodi  „EKO-SAN PLUS“ DOO na osnovu Ugovora broj 404-32/20 od 11.06.2020. godine zaključenog  sa Opštinskom upravom Opovo za 2020. godinu u cilju kontrolisanog štetnog dejstva i smanjenja  broja krpelja na njihovim staništima i otvorenim travnatim površinama.

Inspektorka za zaštitu životne sredine
Dr vet.med. Marina Mitrović
Južnobanatska liga u trapu: OPOVAČKA EKIPA TREĆA

OPOVAČKA EKIPA TREĆA

Opovo, 30. jun 2020;

Na strelištu u Baricama, 28. juna, sastalo se osam ekipa i 33 pojedinca da odmere svoje snage u gađanju glinenih golubova u okviru 2. kupa južnobanatske lige. Pucalo se na dva puta po 25 plus 25 u finalu. 

Nakon ispucalih serija, za prvo mesto su se borile ekipe: Barice -1 i Titel, koje su u regularnom toku osvojile po 134 goluba. Nakon ispucanih dodatnih golubova, pobedila je ekipa Barice.Treće mesto pripalo je ekipi LU Opovo, sa 132 goluba. Rade Pavlovic sa 40/50, Blagoje Mirkov sa 37/50, Stevan Takač sa 47/50 i Nikola Šotra sa 45/50 (prilikom sabiranja za ekipni plasman, najslabiji rezultat se ne racuna).

Pojedinacno: 1. Zoran Matić (Titel); 2. Sima Miok (Barice); 3. Stevan Takač (Opovo). Član opovačke ekipe Nikola Šotra je u finalu osvojio 6. mesto.

Liga veterana: 1. Cveta Ostojin (Zrenjanin) 43/50; 2. Blagoje Mirkov (Opovo) 37/50; 3. Đorđe Petrov (Zrenjanin) 25/50 golubova. (B.M.)
Međunarodni dan Dunava: OTKRIJ DUNAV

OTKRIJ DUNAV

Opovo, 29. jun 2020;

“29. jun” je Međunarodni Dan Dunava i obeležava se u 14 evropskih podunavskih zemalja potpisnica Međunarodne konvencije o zaštiti Dunava, kako bi se podigla svest za očuvanje reke kod što većeg broja ljudi i kako bi se apelovalo na racionalnu upotrebu vodnih resursa.

Konvencija o zaštiti reke Dunav je osnov za saradnju evropskih država radi zaštite Dunava na čijem slivu živi više od 80 miliona ljudi. Potpisana je 29.06.1994. godine, u Sofiji (Bugarska), od strane podunavskih zemalja i Evropske unije. Prvi put je ovaj dan obeležen 2004. godine, kada je zvanično doneta odluka o proslavi, na 6. redovnom sastanku ICPDR-a u Beču povodom desetogodišnjice potpisivanja Konvencije. Svih 14 podunavskih zemalja koje su potpisale Međunarodnu konvenciju o zaštiti Dunava proslavljaju ovaj dan. Manifestaciju prate brojni događaji koji se organizuju kako za najmlađe tako i za starije.

Dunav je druga po dužini evropska reka. Sa svojih 2888 kilometara Dunav povezuje istok i zapad Evrope, Atlantik i Mediteran. Kroz Srbiju njegov tok je dug 588 kilometara, tu se u njega ulivaju Drava, Tisa, Sava, Tamiš, Morava, Nera, Timok… Pored Dunava se u Srbiji nalaze mnogobrojna zaštićena prirodna dobra: Specijalni rezervat prirode „Gornje podunavlje”, SRP “Karađorđevo”, Park prirode “Tikvara”, PP „Begečka jama”, NP „Fruška gora”, SRP „Koviljsko petrovaradinski rit”, SRP “Titelski breg”, SRP „Deliblatska peščara” i Labudovo okno, NP „Đerdap”. Pokrajinski zavod za zaštitu prirode trenutno radi na istraživanju i valorizaciji novih prostora pored Dunava radi zaštite. Želja nam je da zaštitimo nove prirodne predele pored Dunava i da ih sačuvamo za buduća pokolenja.

Dunav se nalazi na samo šest kilometara od Opova. U pravcu Čente je poznati lokalitet „Babino unuče“, a na suprotnoj strani sremsko selo Surduk sa svojim nadaleko poznatim lesnim odsecima. U blizini su, takođe, Slankamen i Belegiš (Belegiška ada).

Obeležavanje Dana Dunava se 2020. godine seli na internet zbog mera predostrožnosti u toku pandemije koronavirusa i odvija se pod sloganom „Otkrij Dunav“.

Više informacija o Međunarodnom danu Dunava možete pronaći na zvaničnom sajtu manifestacije.
Vlada Republike Srbije: OD SUTRA U BEOGRADU OBAVEZNE MASKE U PREVOZU I ZATVORENOM PROSTORU

OD SUTRA U BEOGRADU OBAVEZNE MASKE U PREVOZU I ZATVORENOM PROSTORU

Beograd, 29. jun 2020;

Krizni štab za suzbijanje bolesti COVID-19 raspravljao je danes o trenutnoj epidemiološkoj situaciji u Republici Srbiji i doneo nove mere kako bi se sprečilo širenje koronavirusa i zaštitilo zdravlje građana.

S obzirom na različitu epidemiološku situaciju u gradovima na teritoriji Srbije, Krizni štab će postepeno donositi mere u određenim gradovima, koje svakoga trenutka mogu biti pooštrene ukoliko se ne budu poštovale ili se budu pokazale kao nedovoljno efikasne.

Od sutra, 30. juna na teritoriji grada Beograda, obavezno je nošenje maski u gradskom prevozu i u svim zatvorenim prostorima, bez izuzetka.Svi posetioci i gosti tržnih centara, kafića, restorana, noćnih klubova, salona lepote, teretana i slično, u obavezi su da sve vreme boravka u tim zatvorenim prostorima nose zaštitne maske.

Bitno je napomenuti da maske i dalje ne moraju biti hirurške – sve nehirurške i zaštitne maske koje građani eventualno sami naprave su prihvatljive.

Što se ostatka Srbije tiče, najsnažnija preporuka svim građanima je da u svim zatvorenim prostorima i prevozu nose zaštitne maske, održavaju razdaljinu, koriste dezinfekciona sredstva i redovno peru ruke.

Ovim putem, Vlada i Krizni štab apeluju na sve građane da poštuju mere i preporuke, ponašaju se odgovorno i vode računa o svom zdravlju i zdravlju svojih najbližih.

Vlada Republike Srbije i Krizni štab za suzbijanje zarazne bolesti COVID-19 nastaviće da sa najvećom pažnjom, iz dana u dan, prate razvoj epidemiološke situacije u zemlji i o svemu obaveštavaju građane.
Inspekcija za zaštitu životne sredine: OBAVEŠTENJE O SISTEMATSKOJ DERATIZACIJI NA TERITOROJI OPŠTINE OPOVO

OBAVEŠTENJE O SISTEMATSKOJ DERATIZACIJI NA TERITOROJI OPŠTINE OPOVO

Opovo, 29. jun 2020;

U ponedeljak 29. u utorak 30.06.2020. godine na teritoriji opštine Opovo biće sprovedena sistematska deratizacija koja će obuhvatiti divlje deponije  i nehigijenska naselja na površini od 13 200 m2  i priobalje na površini od 10 km.

Sistematska deratizacija – suzbijanje miševa i pacova vršiće se preparatima na bazi brodifakuma koji može biti otrovan za ljude i životinje.  Da bi se izbegla nepoželjna trovanja pozivamo građane da se pridržavaju sledećeg:

  • Sprečiti decu da dođu u kontakt sa zatrovanim mamcima
  • Onemogućiti domaćim životinjama pristup postavljenim mamcima
  • NE DIRATI zatrovane mamce

U slučaju trovanja obratiti se najbližoj zdravstvenoj ustanovi ili pozvati Nacionalni centar za kontrolu trovanja ( tel. 011/3608440)

Kao antidot primenjuje se vitamin K1.

Deratizaciju sprovede ekipe „EKO-SAN PLUS“ DOO na osnovu Ugovora broj 404-32/20 od 11.06.2020. godine zaključenog  sa Opštinskom upravom Opovo za 2020. godinu u svrhu kontrole glodara kao štetočina i kao  prenosioca mnogih zaraznih bolesti čoveka, domaćih i divljih životinja.

Inspektorka za zaštitu životne sredine
Dr vet.med. Marina Mitrović