Ministarstvo privrede: 300 miliona za početnike u poslovanju i mlade

17/07/2023

300 miliona za početnike u poslovanju i mlade

BEOGRAD, 17. jula (Tanjug) – Ministarstvo privrede raspisalo je danas javni poziv za dodelu 300 miliona dinara bespovratnih sredstava po Programu podsticanja razvoja preduzetništva kroz finansijsku podršku za početnike u poslovanju i mlade. “Vlada na taj način pruža podršku osnivanju i opstanku novih preduzeća, kao i mladim preduzetnicima”, naglasio je potpredsednik vlade i ministar finansija Siniša Mali, koji je po ovlašćenju predsednice vlade preduzeo ovlašćenja ministra privrede do izbora novog ministra i naglasio da je za program iz budžeta izdvojeno 300 miliona dinara.

Pravo da se prijave na Javni poziv imaju preduzetnici, mikro i mala privredna društva, registrovana u Agenciji za privredne registre najranije dve godine u odnosu na godinu podnošenja zahteva, kao i preduzetnici, mikro i mala privredna društva, registrovani u Agenciji najranije pet godina u odnosu na godinu podnošenja zahteva, a čiji osnivač i zakonski zastupnik je fizičko lice starosti do 35 godina. Mali je naglasio da se sredstva potpuno bespovratno dodeljuju početnicima u poslovanju i mladima, kako bi im se pomoglo da razviju svoj biznis. “Preostali iznos investicionog ulaganja će se finansirati iz kredita Fonda za razvoj. Pozivam početnike u biznisu i mlade da se prijave i na taj način dodatno osnaže biznis jer je ovo zaista odlična prilika za njih, što se i pokazalo u prethodnim godinama”, rekao je Mali i dodao da iznos ukupno odobrenih sredstava po zahtevu, uključujući i bespovratna i kreditna sredstva, ne može biti manji od 400.000 dinara, niti veći od šest miliona dinara.

Mali je rekao da se javni poziv odnosi na sve nezaposlene i privrednike koji su u početnoj fazi razvoja za dodelu bespovratnih sredstava za nabavku opreme, alata i dostavnih vozila, tekuće održavanje poslovnog i/ili proizvodnog prostora, kao i za operativne troškove (do 20 odsto ukupnog ulaganja). Ova finansijska podrška privrednicima predstavlja kombinaciju 30 odsto bespovratnih sredstava države i 70 odsto povoljnog kredita Fonda za razvoj. Ukoliko privredni subjekti pripadaju jedinicama lokalne samouprave koje su razvrstane u treću ili četvrtu grupu razvijenosti u skladu sa članom 12. Zakona o regionalnom razvoju i aktom Vlade kojim se utvrđuje jedinstvena lista razvijenosti regiona i jedinica lokalne samouprave, u tom slučaju je kombinacija 40 odsto bespovratnih sredstava države i 60 odsto povoljnog kredita Fonda za razvoj.

Za privredne subjekte čiji su osnivači mladi do 35 godina, 35 odsto su bespovratna sredstva države, a 65 odsto povoljni krediti Fonda za razvoj. Ako privredni subjekti pripadaju jedinicama lokalne samouprave koje su razvrstane u treću ili četvrtu grupu razvijenosti, onda je reč o 45 odsto bespovratnih sredstava države i 55 odsto povoljnog kredita Fonda za razvoj. Kako se navodi u saopštenju javni poziv otvoren je dok iznos traženih bespovratnih sredstava ne premaši iznos raspoloživih sredstava za sprovođenje Programa za 35 odsto, koliko je prosečan procenat odbijenih, kao i odustalih zahteva pre rešavanja u prethodnim godinama, a najkasnije do 31.decembra. Sve informacije i potrebnu dokumentaciju zainteresovani mogu pronaći na sajtovima privreda.gov.rs i fondzarazvoj.gov.rs, kao i na portalu preduzetnistvo.gov.rs

MaPro Ecommerce

Online shop već od 9.999 rsd

Sa zapanjujućim dizajnom, neverovatno je lako napraviti online shop za samo par minuta.

pročitajte još i

Poreska uprava objavila poreski kalendar za April

Poreska uprava objavila poreski kalendar za April

BEOGRAD, 31. marta (Tanjug) - Poreska uprava objavila je kalendar poreskih obaveza firmi za april prema kome rok za izmirenje prve obaveze ističe sutra, 1. aprila do kada bi firme trebalo da podnesu poreske prijave i plate doprinose za obavezno socijalno osiguranje,...

najnovije

najčitanije