Na Produktnoj berzi se najviše trgovalo pšenicom, sva roba poskupela

16/07/2023

Na Produktnoj berzi se najviše trgovalo pšenicom, sva roba poskupela

BEOGRAD, 16. jula (Tanjug) – Prethodnu nedelju na Produktnoj berzi u Novom Sadu obeležila je žetva novog roda pšenice, koja je bila dominantna kultura u trgovanju, a zabeležen je rast cena skoro svih primarnih poljoprivrednih kultura, navodi se u berzanskom izveštaju za nedelju od 10. do 14. jula. Prometovano je 4.230 tona robe, čija vrednost je iznosila 100,93 miliona dinara, što je u odnosu na nedelju dana ranije rast od 103,13 odsto.
Na tržištu kukuruza bile su slabe i ponuda i potražnja, što se vidi iz podatka da je on u ukupnom obimu trgovanja učestvovao sa samo 4,0 odsto, a kukuruzom se trgovalo po ceni od 20,50 dinara po kilogramu bez PDV-a.
Najviše se trgovalo pšenicom i ona je činila 90 odsto ukupnog prometa. Pšenica ovogodišnjeg roda je prodavana po cenama od 20 do 21,50 dinara po kilogramu bez PDV-a, a pšenica starog roda po ceni od 22,50 dinara po kilogramu bez PDV-a.
Tržište soje je bilo veoma mirno, nije bilo zaključenja berzanskih ugovora i sojino zrno se nudilo po ceni od 61,50 do 63,00 dinara po kilogramu bez PDV-a. Na tržištu uljane repice ovogodišnjeg roda ponuda je bila slabija od tražnje a uljanom repicom se trgovalo u cenovnom rasponu od 41,26 do 42,20 dinara po kilogramu, bez PDV-a.
Mirno je bilo i tržište stočnog ječma, ječmom sa hektolitrom 56kg se trgovalo po ceni od 16,20 dinara po kilogramu bez PDV-a. Sojina sačma sa 44 odsto proteina se nudila po ceni od 63,50 dinara po kilogramu bez PDV-a, dok se suncokretova sačma sa 33 odsto proteina nudila po ceni od 39,70 dinara po kilogramu bez PDV-a.

 

MaPro Ecommerce

Online shop već od 9.999 rsd

Sa zapanjujućim dizajnom, neverovatno je lako napraviti online shop za samo par minuta.

pročitajte još i

Poreska uprava objavila poreski kalendar za April

Poreska uprava objavila poreski kalendar za April

BEOGRAD, 31. marta (Tanjug) - Poreska uprava objavila je kalendar poreskih obaveza firmi za april prema kome rok za izmirenje prve obaveze ističe sutra, 1. aprila do kada bi firme trebalo da podnesu poreske prijave i plate doprinose za obavezno socijalno osiguranje,...

najnovije

najčitanije