Poljoprivreda: Počela žetva pšenice u južnom Banatu

07/07/2023

Počela žetva pšenice u južnom Banatu
Izvor/RTS/
Oko 30 hiljada hektara u opštinama Kovačica, Kovin, Opovo i Pančevo je pod zrelim žitom. Poljoprivrednicima trenutno najveći problem predstavlja nestabilno vreme, tako da svaki dan bez kiše koriste za rad na njivi od jutra do mraka.

U južnom Banatu zahuktava se žetva pšenice i prema prvim procenama prinosi će se razlikovati od njive do njive, a kretaće se od 4,5 do 8,5 tona po hektaru. Ono što je izuzetno važno promenljivo vreme prethodnih dana neće uticati na vlažnost zrna, jer na ovom području nije bilo mnogo kiše.

“Nije toliko naporno, što se tiče prinosa malo je manji u odnosu na prošlu godinu, ali kvalitet je dobar i pšenica je po stadardima JUS-a. Radimo sve dok vreme dozvoli od rose do rose”, kaže Dušan Vasić, kombajner iz Crepaje.

U skladištima „JM Korn” u Crepaji uspeli su da isprazne silose i za sad je ovde primljeno oko 350 tona pšenice, ali je još uvek ne plaćaju, jer se ne zna tačna cena otkupa.

“Uspeli smo da izvezemo ječam. Trenutno imamo mesta za period od 2-3 meseca, ali kad stigne kukuruz onda nećemo opet imati mesta i mi do septembra moramo da sklonimo pšenicu da bi smo mogli da primimo novi rod kukuruza” ističe Jovan Vesin, poljoprivrednik i vlasnik silosa u Crepaji.

U savetodavnoj službi Instituta Tamiš iz Pančeva kažu da je ova godina bila veoma specifična za razvoj poljoprivrednih useva i od primenjene zaštite sad zavisi i visina prinosa.

“Ono što je najvažnije poljoprivrednici moraju da nauče neke osnovne stvari u vezi zaštite,a koje nisu komplikovane i da ne izlaze na njivu svi kad jedan krene. Moraju da pogledaju svoj biljni materijal, da ga prate, ako treba slikaju i donesu savetodavnoj službi od koje će dobiti pravi savet za zaštitu” ističe Bogdan Garalejić, stručni sardanik za strna žita Instituta Tamiš-Pančevo.

U naredne 2 nedelje ratari u južnom Banatu očekuju da će završiti žetvu pšenice, a nadaju se da će do tad dobiti i odgovarajuću cenu za svoj proizvod koji trenutno na evropskom tržištu nije mnogo tražen.

Goran Jovičić

MaPro Ecommerce

Online shop već od 9.999 rsd

Sa zapanjujućim dizajnom, neverovatno je lako napraviti online shop za samo par minuta.

pročitajte još i

najnovije

najčitanije