Lokalni krizni centar: Dezinfekcija, dezobarijere i preporuka za vreme žetve

01/07/2023

Dezinfekcija, dezobarijere i preporuka za vreme žetve

OPOVO, 1. jul 2023 – Dezinfekcija je bitna mera u sprečavanju širenja virusa. Pored dezinfekcije javnih površina obavezno je postavljanje dezobarijera na ulazu u dvorišta i u objekate u kojima se svinje drže. U tom slučaju najbolje je primeniti 2%rastvor NaOH – masnu sodu kojom se natapaju postavljeni suđeri. Opština Opovo će u toku sledeće nedelje nabaviti sunđere i dezinficijens  za sva gazdinstva u naseljenom  mestu Opovo koje je u ovom trenutku na udaru širenja bolesti.

Veoma je važno vršiti dezinfekciju poljoprivredne mehanizacije za šta se preporučuju dezinfekciona sredstva na bazi formaldehida – Viron S ili Oxicil S.

Važna preporuka u vreme žetve je da se ovogodišnje žitarice mogu koristiti u ishrani svinja tek dva meseca posle žetve, što je vreme potrbno da se uništi eventualno prisustvo virusa.

Takođe, treba obratiti pažnju na zelenu hranu sa mesta gde su prošle divlje svinje, koje su ključni izvor virusa te takvu hranu ne treba koristi u ishrani domaćih svinja.

 

MaPro Ecommerce

Online shop već od 9.999 rsd

Sa zapanjujućim dizajnom, neverovatno je lako napraviti online shop za samo par minuta.

pročitajte još i

Rekonstrukcija atarskih puteva u Sakulama (video)

Rekonstrukcija atarskih puteva u Sakulama (video)

Rekonstrukcija atarskih puteva u Sakulama  https://youtu.be/jWzhIrlmdds SAKULE, 26. april 2024 – Ovogodišnji projekat rekonstrukcije i adaptacije atarskih puteva na teritoriji Opštine Opovo startovao je u sakulskom ataru na lokalitetu „Polje – Jarna livada“. U pitanju...

najnovije

najčitanije