Neophodne mere u suzbijanju afričke kuge svinja, dezobarijere u domaćinstvima
U izjavi koju je danas dao za TV Pančevo, direktor Uprave za veterinu Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Miloš Petrović, naglasio je šta su neophodne mere koje domaćinstva treba da sprovode u suzbijanju afričke kuge svinja.
Kako bi sam vlasnik doprineo sprečavanju širenja bolesti, pre svega mora da izbegava da hrani domaće svinje pomijama koje mogu biti kontaminirane, zatim moraju obezbediti svoje objekte, objekti moraju da budu zdravi kako bi se sprečili kontakti sa drugim svinjama, eventualno divljim svinjama i zato svinje ne smemo držati na ispaši. Bitno je da svaku promenu stanja, bez obzira na kliničku sliku, dovoljno je da dođe do uginuća ili svinja odbija da jede hranu, uzima vodu, svaku promenu zdravstvenog stanja vlasnik mora da prijavi veterinaru kako bi eventualno odlučio da li sumnja na afričku kugu i uzorkovao materijal za dalja laboratorijska ispitivanja.
Podići biosigurnosne mere na najveći mogući nivo, postavljanje dezobarijera na ulazak u dvorište i dovoljno je da se stavi sunđer sa dvopostotnim rastvorom žive kaustične sode, takođe i ispred ulaza u sam objekat.
Republika Srbija je izdvojila sredstva iz budžeta, ukoliko je reč o zaraženim životinjama, nakon neškodljivog uklanjanja vrši se procena od strane državne komisije. Takođe je važno da vlasnici svinja znaju da se procena radi za svako grlo po kilogramu i u zavisnosti od uzrasta i kategorije država isplaćuje vlasniku svako grlo po tržišnim cenama.
Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Uprava za veterinu donelo je rešenje o proglašenju zaraženog i ugroženog područja bolesti afrička kuga svinja kod domaćih svinja potvrđene na teritoriji grada Pančevo i naseljenih mesta Opovo i Sefkerin na teritoriji opštine Opovo.
Afrička Kuga svinja je vrlo zarazna bolest za svinje, ali nije opasna po zdravlje ljudi, osnovni izvor zaraze je divlja svinja . Bolest se prvo pojavila u Bugarskoj I u Rumuniji a sada je registrovana u Srbiji i južnonom Banatu.
Kada se bolest već pojavi kod domaćih svinja brzo se širi direktnim kontaktom, hranom, vodom i zato se moraju pooštriti mere u svim gazdinstvima i podići na najviši nivo.