Poljoprivrednik nove generacije: Branislav Cukić dobitnik laskavog priznanja

22/12/2022

Foto Branislav Cukić dobitnik laskavog priznanja
NOVI SAD, 21. decembar 2022 – U Master centru Novosadskog sajma održana je edukativna konferencija “Poljoprivrednik nove generacije”, u okviru koje su dodeljena priznanja za poljoprivrednike iz čitave Srbije koji se agrarnom proizvodnjom bave na najsavremeniji način i uz primenu moderne tehnologije. Laskavu titulu “Poljoprivrednik nove generacije” ponelo je deset mladih poljoprivrednika koji su prethodno morali da ispune određene uslove, da su visoko obrazovani, mlađi od 40 godina i da imaju značajne investicije na svom gazdinstvu.

Dobitnici priznanja su: Branislav Cukić iz Barande, Arsen Gradinac iz Srbobrana, Boško Jurišić iz Šuljma, Miloš Petrović iz Čoke, Stanko Pejić iz Futoga, Aleksandar Bečelić iz Gradinovaca, Aleksandar Đuragin iz Čuruga, Pavle Kucurski iz Stapara, Ana Spasojević iz Kaonika i braća Kurtagić iz sela Čitluk- Sjenica.

Priznanja i nagrade dobitnicima je uručio generalni sekretar udruženja “Poljoprivrednici nove generacije” Stefan Gligorić, a konferenciji su prisustvovali i predstavnici Pokrajinske i Republičke vlade, državnih fondova kao i 20 agrarnih kompanija. Prisutnima se tom prilikom obratila i državna sekretarka u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Milica Đurđević.

Državna sekretarka je posebno naglasila značaj povećanja izdvajanja za agrarni budžet koji će u  2023. godini nadmašiti sve prethodne i iznosi gotovo 80 milijardi dinara i posebno izdvojila mlade poljoprivrednike koje je ministarstvo prepoznalo kao ključni faktor za dalji opstanak i razvoj srpskog agarara kao i da su upravo oni, pored žena, kategorija kojoj se posvećuje posebna pažnja i u okviru nacionalnih mera i IPARD programa kojima će na raspolaganju od 2023. godine biti eAgrar, koji će ubrzati i pojednostaviti proces podnošenja i obrade zahteva i dobijanja subvencija.

„U okviru IPARD II programa mladi su mogli da računaju na 5% viši podsticaj u odnosu na ostale kategorije u okviru Mere 1 koja je namenjena investicijama u izgradnju i opremanje objekata i nabavku poljoprivrednih mašina i mehanizacije za primarnu poljoprivrednu proizvodnju“ kazala je Đurđević i predočila da će u narednom IPARD III programskom ciklusu mladi moći da računaju na još značajniju podršku  koja će iznositi čak 70% od ukupnih troškova, kao i da će ona biti proširena i na Meru 7 koja je namenjena ruralnom turizmu“ i podsetila da su mladima na raspolaganju i sredstva u okviru Projekta konkurentne poljoprivrede Srbije koji Ministarstvo poljoprivrede sprovodi  u saradnji sa Svetskom bankom na dva javna poziva za unapređenje primarne biljne proizvodnje i za razvoj stočarstva, ribarstva i pčelarstva dok je objavljivanje trećeg poziva planirano je za prvi kvartal 2023. godine“, rekla je Đurđević.

Izvor: Ministarstvo poljoprivrede / B92 / Poljoprivrednik

 

 

MaPro Ecommerce

Online shop već od 9.999 rsd

Sa zapanjujućim dizajnom, neverovatno je lako napraviti online shop za samo par minuta.

pročitajte još i

najnovije

najčitanije