Mirović: Moramo sačuvati zavet o Vojvodini zajedništva

26/11/2022

Moramo sačuvati zavet o Vojvodini zajedništva

NOVI SAD, 26. novembar (Tanjug) – U Srpskom narodnom požorištu u Novom Sadu održana je svečana akademija pozorištu povodom 104. godišnjice održavanja Velike narodne skupštine i odluke o prisajedinjenju Vojvodine Kraljevini Srbiji.

Akademiji su prisustvovali predsednik Narodne skupštine Vladimir Orlić, predsednica Vlade Ana Brnabić, izaslanik predsednika Republike Milorad Veljović, ministri, poslanici Skupštine Srbije i Skupštine AP Vojvodine, članovi Pokrajinske vlade, predstavnici SPC, Islamske zajednice, gradova i opština iz Vojvodine, Srba iz regiona i članovi diplomatskog kora.

Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović rekao je da se obeležava praznik Srba u Vojvodini i jedan od najvažnijih datuma za ceo srpski narod i vreme koje je nedvosmisleno potvrdilo ispravnost njihove istorijske odluke – odluke o prisajedinjenju vojvođanskih oblasti Kraljevini Srbiji.

“Danas 104 godine posle prisajedinjenja Srbiji, Vojvodina je mesto ekonomskog prosperiteta i skladnog i međusobnim poštovanjem i uvažavanjem prožetog zajedniekog života i Srba i Mađara i Bunjevaca i Slovaka i Rusina i Hrvata i Rumuna i pripadnika svih drugih nacija koje vekovima u njoj žive i koje, gradeći i čuvajući nju, grade i čuvaju i same sebe. Naši veliki zajednički preci ostavili su nam zavet o Vojvodini zajedništva, koje moramo sačuvati i graditi i u vremenu pred nama. Na pravom smo putu da, i zbog njih i zbog nas, ali najviše zbog generacija koje će tek doći, Vojvodinu i našu državu Srbiju učinimo još ušnijom i prosperitetnijom”, rekao je Mirović.

Mirović je ovogodišnjim dobitnicima uručio pokrajinska priznanja koja se dodeljuju u AP Vojvodini u oblastima privrede, kulture, obrazovanja, sporta i ravnopravnosti polova, dok će najviše priznanje AP Vojvodine Nagrada „Mihajlo Pupin” operskom pevaču Željku Lučiću biti uručena naknadno.

pročitajte još i

Crveni krst Opovo: Najava akcije dobrovoljnog davanja krvi

Crveni krst Opovo: Najava akcije dobrovoljnog davanja krvi

Najava akcije dobrovoljnog davanja krvi Opovo 7. februar 2023 Akcija dobrovoljnog davanja krvi održaće se u sredu 13. februara u Opovu, u OŠ „Dositej Obradović“ u Opovu od 11:00 do 13:30h i u Zdravstvenoj ambulanti Sefkerin od 14:30 do 17:00h. Krv mogu dati sve zdrave...

Pčelarstvo: Održano još jedno predavanje pčelarima

Pčelarstvo: Održano još jedno predavanje pčelarima

Održano još jedno predavanje pčelarima Opovo, 5. februar 2023 U Sali info centra juče je održano predavanje zainteresovanim pčelarima iz naše opštine. Tema je nosila naziv ,,Rojeva matica i druge urbane legenda Balkaskog pčelarstva”, a predavanje je održao pčelar iz...

najnovije

najčitanije