Ptice našeg kraja: Vodomar, kralj ribara

06/11/2022

Ptice našeg kraja: Vodomar, kralj ribara
OPOVO, 6. novembar 2022 – Ako ste često provodite vreme na obalama Tamiša, svakako ste videli malu pticu kobaltnoplave i narandžaste boje u letu ili dok nepomično stoji na grani iznad vode.
U pitanju je vodomar (Alcedo atthis), vešti ribolovac o čemu govori i njegov engleski naziv (kingfisher) čija su staništa rečni tokovi ali i druge akvatorije kao što su jezera, ribnjaci i kanali.
Vodomar je mala, zbijena ptica veličine 17 – 19,5 cm (zajedno sa kljunom), srazmerno velike glave, kratkog vrata i repa, dugog kljuna i malh nogu. Perje mu je u jarkim bojama. Teme i krila zelenkastoplavi, leđa i rep jarko plavi, grudi i mrlja na obrazu toplo narandžasti i smeđecrveni, grlo i mrlja na vratu snežnobeli. Kljun je crne boje, a ženka se razlikuje od mužjaka po crvenoj bazi na donjem delu kljuna.

Vodomar

Isključivo se hrani malim ribama u čemu je izuzetno efikasan lovac. Nepomično stoji na grani iznad vode, a zatim kad primeti ribicu, vertikalno se obrušava i zaranja u vodi iz koje izleti uvek sa plenom. Zanimljivo je da vodomar ne zna da pliva ali zato vešto zaranja i brzo izranja iz vode. Najuočljiviji je dok pravolinijski brzo leti nisko iznad vode i oglašava se oštrim i kratkim zviždukom.

Gnezdi se u rupama koje kopa na zemljanim, lesnim i peščanim odsecima uz obalu. Do komore u kojoj je gnezdo vodi tunel koji može biti dužine i do jednog metra.

MaPro Ecommerce

Online shop već od 9.999 rsd

Sa zapanjujućim dizajnom, neverovatno je lako napraviti online shop za samo par minuta.

pročitajte još i

Dragan i njegovi pulini

Dragan i njegovi pulini

Dragan i njegovi pulini BARANDA/OPOVO 24. septembar 2023; Na jednom bajkovitom mestu, gde Tamiš zajedno sa okolnom prirodom stvara veličanstvene pejsaže i okruženje, sreli smo Dragana Fejaša, čobanina koji ovde sa svojim pulinima čuva stado krava na ispaši. Mesto koje...

Gledajte u nebo, Perseidi stižu večeras

Gledajte u nebo, Perseidi stižu večeras

OPOVO, 12. avgust 2023 Kiša meteora poznata je kao Perseidi ili Suze Svetog Lavrentija, pojavljuje se u sazvežđu Persej, po čemu je i dobila ime. Astronomi procenjuju da će se kiša meteora najbolje videti u noći 12. na 13. avgust, ali ne iz gradova, zbog previše...

najnovije

najčitanije