Prirodni fenomeni: Danas delimično pomračenje Sunca

25/10/2022

Prirodni fenomeni: Danas delimično pomračenje Sunca
Srbija, 25. oktobra (Tanjug)
Iz Srbije i većeg dela Evrope danas će moći da se posmatra delimično pomračenje Sunca.
U Beogradu će Mesec “dodirnuti” Sunce u 11.22 sata, a napustiće Sunčev disk u 13.38.
Na sredini pomračenja biće pokriveno nešto manje od polovine Sunčevog prečnika.
Pomračenje će trajati najduže u Rusiji, u Zapadnom Sibiru, gde će biti pokriveno oko 82 odsto prečnika Sunca, saopšteno je iz Astronomskog društva “Ruđer Bošković”.
Zbog bezbednosti očiju, pomračenje treba posmatrati kroz specijalne naočare za pomračenje Sunca, ili kroz zaštitno staklo aparata za zavarivanje (gustine preko 14) ili kroz dobro i obostrano na sveću nagaravljeno staklo.
Najbezbednije je posmatrati projekciju Sunčevog lika na beli papir kroz neki optički instrument ili direktno kroz njega, ako poseduje odgovarajuće filtere.
Ukoliko bude vedro, zainteresovani mogu posmatrati ovu pojavu sa terase Narodne opservatorije na Kalemegdanu, navodi se u saopštenju.
Do pomračenja Sunca dolazi kada Mesec u svom kretanju oko Zemlje zakloni deo ili celo Sunce.
Razlikuju se potpuno, prstenasto i delimično pomračenje Sunca. Priroda je dala da su prividni prečnici Sunca i Meseca slični, oko pola stepena. Iako je Mesec daleko manji, oko 400 puta po prečniku od Sunca on je Zemlji 400 puta bliži. Kako se Zemlja i Mesec kreću po elipsama, prividne veličine Sunca i Meseca se menjaju.
Zato se ponekad dešava da, kada su na pravoj liniji ova tri tela, Mesec ne može da zakloni Sunce u potpunosti, pa imamo prstenasto pomračenje Sunca, a ponekad je dovoljno velik da ga potpuno zakloni, pa se govori o potpunom, odnosno totalnom pomračenju Sunca. Kada ova tri tela nisu na istoj liniji već blizu nje, govori se o delimičnom pomračenju Sunca.
Gledano sa Zemlje u celini može biti od dva do pet pomračenja Sunca u toku jedne godine, a što se tiče Mesečevih pomračenja nula do tri.
Bez obzira na veći broj pomračenja Sunca, ona se sa jednog istog mesta na Zemlji ređe vide od Mesečevih, precizira se u saopštenju.

MaPro Ecommerce

Online shop već od 9.999 rsd

Sa zapanjujućim dizajnom, neverovatno je lako napraviti online shop za samo par minuta.

pročitajte još i

Opsada opovačkog parka zbog jedne sove

Opsada opovačkog parka zbog jedne sove

OPOVO, 2. februar 2024 – Poznato je da su Pečena slatina u Barandi i ribnjak u Sakulama zbog bogatstva biodiverziteta i ornitofaune popularne destinacije brojnih prirodnjaka i ornitologa iz cele Srbije. Međutim, poslednjih mesec dana posmatrači i fotografi ptica su...

Potamišje: Predeo izuzetnih odlika (video)

Potamišje: Predeo izuzetnih odlika (video)

Potamišje: Predeo izuzetnih odlika Projekat „Potamišje – bogatstvo biodiverziteta i značaj njegove zaštite“ podržan je i sufinansiran od strane Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama...

najnovije

najčitanije