Prirodni fenomeni: Danas delimično pomračenje Sunca

25/10/2022

Prirodni fenomeni: Danas delimično pomračenje Sunca
Srbija, 25. oktobra (Tanjug)
Iz Srbije i većeg dela Evrope danas će moći da se posmatra delimično pomračenje Sunca.
U Beogradu će Mesec “dodirnuti” Sunce u 11.22 sata, a napustiće Sunčev disk u 13.38.
Na sredini pomračenja biće pokriveno nešto manje od polovine Sunčevog prečnika.
Pomračenje će trajati najduže u Rusiji, u Zapadnom Sibiru, gde će biti pokriveno oko 82 odsto prečnika Sunca, saopšteno je iz Astronomskog društva “Ruđer Bošković”.
Zbog bezbednosti očiju, pomračenje treba posmatrati kroz specijalne naočare za pomračenje Sunca, ili kroz zaštitno staklo aparata za zavarivanje (gustine preko 14) ili kroz dobro i obostrano na sveću nagaravljeno staklo.
Najbezbednije je posmatrati projekciju Sunčevog lika na beli papir kroz neki optički instrument ili direktno kroz njega, ako poseduje odgovarajuće filtere.
Ukoliko bude vedro, zainteresovani mogu posmatrati ovu pojavu sa terase Narodne opservatorije na Kalemegdanu, navodi se u saopštenju.
Do pomračenja Sunca dolazi kada Mesec u svom kretanju oko Zemlje zakloni deo ili celo Sunce.
Razlikuju se potpuno, prstenasto i delimično pomračenje Sunca. Priroda je dala da su prividni prečnici Sunca i Meseca slični, oko pola stepena. Iako je Mesec daleko manji, oko 400 puta po prečniku od Sunca on je Zemlji 400 puta bliži. Kako se Zemlja i Mesec kreću po elipsama, prividne veličine Sunca i Meseca se menjaju.
Zato se ponekad dešava da, kada su na pravoj liniji ova tri tela, Mesec ne može da zakloni Sunce u potpunosti, pa imamo prstenasto pomračenje Sunca, a ponekad je dovoljno velik da ga potpuno zakloni, pa se govori o potpunom, odnosno totalnom pomračenju Sunca. Kada ova tri tela nisu na istoj liniji već blizu nje, govori se o delimičnom pomračenju Sunca.
Gledano sa Zemlje u celini može biti od dva do pet pomračenja Sunca u toku jedne godine, a što se tiče Mesečevih pomračenja nula do tri.
Bez obzira na veći broj pomračenja Sunca, ona se sa jednog istog mesta na Zemlji ređe vide od Mesečevih, precizira se u saopštenju.

pročitajte još i

Lovačko društvo Fazan: Solarni paneli na lovačkoj kući

Lovačko društvo Fazan: Solarni paneli na lovačkoj kući

Solarni paneli na lovačkoj kući OPOVO, 10. novembar 2022 – Postavljanjem solarnih panela jačine 510w i radovima na razvodu instalacija, završen je projekat izgradnje lovačke kuće na lokalitetu Rakitaš u Opovu. Tokom leta sprovedeni su radovi na postavljanju keramike...

Ptice našeg kraja: Vodomar, kralj ribara

Ptice našeg kraja: Vodomar, kralj ribara

Ptice našeg kraja: Vodomar, kralj ribara OPOVO, 6. novembar 2022 – Ako ste često provodite vreme na obalama Tamiša, svakako ste videli malu pticu kobaltnoplave i narandžaste boje u letu ili dok nepomično stoji na grani iznad vode. U pitanju je vodomar (Alcedo atthis),...

Ptice našeg kraja: Brkata senica na Pečenoj slatini

Ptice našeg kraja: Brkata senica na Pečenoj slatini

Brkata senica na Pečenoj slatini BARANDA 30. oktobar 2022 – Trska Pečene slatine u Barandi dom je i stanište brojnih malih ptica koje uglavnom čujemo a retko vidimo. Trstenjaci, strnadice, modrovoljke, samo su neke od strogo zaštićenih vrsta čija su gnezdilišta na...

Danas u Srbiji: Delimično pomračenje Sunca na fotografiji

Danas u Srbiji: Delimično pomračenje Sunca na fotografiji

Delimično pomračenje Sunca na fotografiji OPOVO, 25. oktobar 2022 – U Beogradu i okolini, danas je Mesec „dodirnuo“ Sunce u 11:22, a napustio Sunčev disk u 13:38 časova. Sunce, Mesec i Zemlja su se našli na istoj ravni, pa je bilo moguće posmatrati delimično...

najnovije

najčitanije