Galerija Jovan Popović: U četvrtak izložba „Društvena angažovanost u karikaturi“

14/03/2022

U četvrtak izložba „Društvena angažovanost u karikaturi“

OPOVO, 14. mart 2022 – U četvrtak, 14. marta, u 19:00 časova, u Galeriji „Jovan Popović“ u Opovu biće priređeno otvaranje izložbe „Društvena angažovanost u karikaturi“ autora Nikole Dragaša.

Nikola Dragaš je umetnik iz Pančeva, bavi se karikaturom, dečjom ilustracijom, stripom i grafičkim dizajnom. Ilustruje dečje knjige i udžbenike.

Karikature Nikole Dragaša odišu toplinom i vedrinom, bez obzira na to što se on, neretko, bavi teškim i sumornim temama.

Umetnik se bavi savremenim društvenim temama, ali i tradicionalnim motivima koje opisuje u kontekstu današnjice na izuzetno duhovit, originalan i neobičan način.

Njegova društvena angažovanost uočljiva je u karikaturama koje tumače globalne teme savremenog društva. Zavisnost od tehnologije, od koje pati savremeni čovek, humoristično je opisana karikaturom Veza na kojoj „pametni“ telefon osvaja naklonost bežičnog telefona, a fiksni, žičani telefon, odlazi u suzama.

Dragaš u svojim radovima insistira na očuvanju životne sredine, što dokazuje karikatura Voda. Riba sa zaštitnom maskom koja pije flaširanu vodu, a time postavlja pitanje opstanka čoveka i svih drugih vrsta.

Karikature nalikuju dečjim ilustracijama, što je posebno interesantno i za odrasle i za decu.

Izložbu otvara direktorka Galerije Katarina Nikolić Ralić, autor Nikola Dragaš i kustoskinja Ivana Milinković.

Zainteresovani će moći da posete izložbu do 14. aprila 2022. godine.

MaPro Ecommerce

Online shop već od 9.999 rsd

Sa zapanjujućim dizajnom, neverovatno je lako napraviti online shop za samo par minuta.

pročitajte još i

najnovije

najčitanije