Iz istorije našeg kraja: OPOVČANI NA PRIJEMU KOD MINISTRA GRAĐEVINE

14/03/2018

OPOVČANI NA PRIJEMU KOD MINISTRA GRAĐEVINE
Opovo, 14. mart 2018;
Mada su Opovčani, pravi, zidani most preko Tamiša dobili tek 1961. godine, inicijativa za izgradnju je bilo i mnogo ranije. Građeni su u prošlosti mostovi od drvenih konstrukcija ali oni nisu bili dugog veka, dok je tokom austrijsko – turskih ratova preko Tamiša postavljan pontonski most.
Dugo su Opovčani reku prelazili skelom, što je u velikoj meri otežavalo saobraćaj, pa su inicijative za izgradnju mosta bile sve češće. Beogradski list Vreme objavio je 14. novembra 1940. godine članak u kojem kaže da su delegacije iz Opova, Sandžaka, Srpskih Moravica i Vršca imale prijem kod ministra građevine Kraljevine Jugoslavije.

Ministar Vulović je 13. novembra primio Dudu Boškovića, advokata i bivšeg poslanika iz Pančeva, koji mu je predstavio delegaciju građana sela Opova. Delegati su ministru Vuloviću izložili potrebu podizanja mosta preko reke Tamiš kod Opova i umolili ga da im u tom pravcu pomogne kako bi se što pre otpočelo sa radovima na podizanju ovog objekta – navodi se u članku beogradskog lista Vreme.

Da li je izgradnja mosta bila u planu ministarstva nemamo podataka, ali iako je planova bilo, pet meseci kasnije izbio je rat sa Nemačkom, a Jugoslavija je kapitulirala. Nakon ove posete, do izgradnje mosta čekalo se još 21 godina.

Da pomenemo i vođu delegacije Dudu Boškovića. Dušan Duda Bošković (1881 – 1966) je bio ugledni pančevački advokat i vodio je jednu od najvećih advokatskih kancelarija na Balkanu. Bio je političar, veleposednik, vlasnik lista „Pančevac“ i jedan od najbogatijih ljudi svoga doba.

Poslanik u Narodnoj skupštini Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca, kasnije Kraljevini Jugoslavije. Opovo je bila jedna od njegovih izbornih jedinica, a za naše mesto je bio vezan i ekonomski. Kao arendator držao je u ribolovnom zakupu Tamiš od Idvora do Sefkerina, Dunavac, Karaš, Besni Fok i Dunav od Karaša do Preliva. Nakon smrti baronice Jelene Manojlović, Duda Bošković postaje vlasnik vile Mis Hellene (vila Mihajlena). Kada je u pitanju njegov politički angažman, još uvek se u Opovu prepričava anegdota sa predizbornih kampanja Boškovića. Naime, on je tokom preizborne kampanje seljacimo delio samo po jedan opanak, a ako bi bio izabran za poslanika, davao bi i drugi.

 

pročitajte još i

Istorija: 165 godina od rođenja Uroša Predića

Istorija: 165 godina od rođenja Uroša Predića

165 godina od rođenja Uroša Predića Danas je tačno 165 godina od rođenja najvećeg slikara realiste, a svakako najomiljenijeg srpskog slikara, čika Uroša Predića. Rođen u Orlovatu, u svešteničkoj porodici, čika Uroš je ceo svoj život posvetio lepoti i umetnosti,...

Iz istorije našeg kraja: Zločin u Opovu 1934 godine

Iz istorije našeg kraja: Zločin u Opovu 1934 godine

Zločin u Opovu 1934 godine OPOVO, 25. septembar 2022 - Svirep zločin koji se dogodio januara 1934. godine u Opovu, a zatim suđenje razbojnicima i dvostrukim ubicama Petru Bogdanovu i Dragutinu Branču, privukao je veliku pažnju tadašnje javnosti i o tome su redovno...

najnovije

najčitanije