Istorijski pogled: Razglednice Opova iz 1904. i 1967. godine

09/10/2021

Razglednice Opova iz 1904. i 1967. godine

OPOVO, 9. oktobar 2021 – Ovom prilikom vam predstavljamo dve razglednice iz dva različita istorijska perioda.

Prva razglednica je iz 1904. godine kada se Opovo nalazilo u okviru Austro – Ugarske monarhije. Razglednica je crno – bela, natpisi su na mađarskom i srpskom (u ćirilici), a sadržaj čini kolaž od tri fotografije.

Opovo 1904

Osnovni naslov fotografije je mađarski naziv mesta Oppava. Prva fotografija (u gornjrm redu centralno) je (pretpostavljamo) trgovačka radnja Jagerović (Jagerovits). U vertikalnom potpisu razglednice piše: Kiadja Jagerovits S. Oppava. Opovačka porodica Jagerović se pominje u kratkom tekstu koji je izašao u „Ženskom svetu“ 1. oktobra 1900. godine:

„Nova Zadruga. Gospođa Katica Jagerovićka iz Opave (u Banatu) pokrenula je misao, da se i tamo osnuje dobrotvorna Zadruga Srpkinja. Želimo joj uspeha!“

Na drugoj fotografiji (dole levo) je Srpska crkva (Szerb templom), a na trećoj fotografiji (dole desno) Opštinska kuća (Községháza).

Druga razglednica je iz 1967. godine i perioda Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije. Razglednica je kolorna i sastoji se iz dve fotografije.

Opovo 1967

Prva fotografija je panorama centra Opova i snimljena je sa tornja vatrogasnog doma. Na drugoj fotografiji je iz donjeg rakursa iz pravca Svetosavskog doma snimljena ulica JNA gde je Srpska pravoslavna crkva u drugom planu kao glavni motiv kompozicije.

Razglednice smo dobili od našeg stalnog saradnika Dragana Maslarevića.

MaPro Ecommerce

Online shop već od 9.999 rsd

Sa zapanjujućim dizajnom, neverovatno je lako napraviti online shop za samo par minuta.

pročitajte još i

najnovije

najčitanije