Istorijski pogled: Razglednice Opova iz 1904. i 1967. godine

09/10/2021

Razglednice Opova iz 1904. i 1967. godine

OPOVO, 9. oktobar 2021 – Ovom prilikom vam predstavljamo dve razglednice iz dva različita istorijska perioda.

Prva razglednica je iz 1904. godine kada se Opovo nalazilo u okviru Austro – Ugarske monarhije. Razglednica je crno – bela, natpisi su na mađarskom i srpskom (u ćirilici), a sadržaj čini kolaž od tri fotografije.

Opovo 1904

Osnovni naslov fotografije je mađarski naziv mesta Oppava. Prva fotografija (u gornjrm redu centralno) je (pretpostavljamo) trgovačka radnja Jagerović (Jagerovits). U vertikalnom potpisu razglednice piše: Kiadja Jagerovits S. Oppava. Opovačka porodica Jagerović se pominje u kratkom tekstu koji je izašao u „Ženskom svetu“ 1. oktobra 1900. godine:

„Nova Zadruga. Gospođa Katica Jagerovićka iz Opave (u Banatu) pokrenula je misao, da se i tamo osnuje dobrotvorna Zadruga Srpkinja. Želimo joj uspeha!“

Na drugoj fotografiji (dole levo) je Srpska crkva (Szerb templom), a na trećoj fotografiji (dole desno) Opštinska kuća (Községháza).

Druga razglednica je iz 1967. godine i perioda Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije. Razglednica je kolorna i sastoji se iz dve fotografije.

Opovo 1967

Prva fotografija je panorama centra Opova i snimljena je sa tornja vatrogasnog doma. Na drugoj fotografiji je iz donjeg rakursa iz pravca Svetosavskog doma snimljena ulica JNA gde je Srpska pravoslavna crkva u drugom planu kao glavni motiv kompozicije.

Razglednice smo dobili od našeg stalnog saradnika Dragana Maslarevića.

pročitajte još i

Istorija: 165 godina od rođenja Uroša Predića

Istorija: 165 godina od rođenja Uroša Predića

165 godina od rođenja Uroša Predića Danas je tačno 165 godina od rođenja najvećeg slikara realiste, a svakako najomiljenijeg srpskog slikara, čika Uroša Predića. Rođen u Orlovatu, u svešteničkoj porodici, čika Uroš je ceo svoj život posvetio lepoti i umetnosti,...

Iz istorije našeg kraja: Zločin u Opovu 1934 godine

Iz istorije našeg kraja: Zločin u Opovu 1934 godine

Zločin u Opovu 1934 godine OPOVO, 25. septembar 2022 - Svirep zločin koji se dogodio januara 1934. godine u Opovu, a zatim suđenje razbojnicima i dvostrukim ubicama Petru Bogdanovu i Dragutinu Branču, privukao je veliku pažnju tadašnje javnosti i o tome su redovno...

najnovije

najčitanije