Izbori 2014: NA LOKALU SAMO TRI LISTE IZNAD CENZUSA

17/03/2014

NA LOKALU SAMO TRI LISTE IZNAD CENZUSA
Biraci kreirali novu politicku mapu SrbijeOpovo, 17. mart 2014
U Opštini Opovo Srpska napredna stranka je u ostvarila verovatno jedan od najboljih rezultata na nivou republike. Obradom biračkih zapisnika sa svih 25 biračkih mesta opovački naprednjaci su zabeležili 60,56% glasova, što je u našoj opštini najbolji rezultat od uvođenja demokratskog pluralizma početkom devedesetih godina prošlog veka. Od ukupno 8675 upisanih birača, na parlamentarne izbore izašlo je 4559, što predstavlja izlaznost od 52,55%.

Izborni stab SNSPored Srpske napredne stranke koja je osvojila 60,56% (2664 glasova) , lokalni cenzus su prešle još samo dve stranke, odnosno koalicije. Koalicija SPS-PUPS-JS dobila je 14,69% (646), dok je koalicija NDS-LSV-ZZS osvojila 8,75% (385). Sve ostale stranke i koalicije su u dobroj meri ispod cenzusa. Najbliži cenzusu su bile Dveri sa 3,93%, odnosno 173 glasa. Slede Srpska radikalna stranka 2,09% (92), Demokratska stranka 2,02% (89), LDP 2% (88), Demokratska stranka Srbije 1,8% (79), Dosta je bilo 1,3% (57) i URS 1,2% (53). Sve ostale liste bile su ispod 1% ili bez glasova.

Zanimljivo je uporediti rezultate iz Opštine Opovo sa republičkim. Opovački naprednjaci su zabeležili bolji rezultat od republičkog za čitavih 11,76%. Koalicija SPS-PUPS-JS je za nekih 0,69% bila uspešnija od republičkog procenta, kao i koalicija NDS-LSV-ZZS, koja je za 3,05% bila uspešnija na lokalu u Opovu. Od stranaka koje nisu prebacile cenzus, opovačke Dveri su na lokalu bile bolje za 0,53% i SRS za 0,09%. Podbacile su Demokratska stranka (-3,88%), Demokratska stranka Srbije (-2,3%), URS (-2,1%) i LDP (-1,1%).

U opštinskom izbornom štabu naprednjaka bilo je čitavog dana živo i radno gde su se pratili rezultati izlaznosti iz sata u sat. Posle 20:00h kada se prostorija napunila aktivistima i kada su se obradili rezultati sa većine biračkih mesta otvoren je šampanjac i počelo je veliko slavlje. Naprednjaci su se ubrzo preselili u Hotel „Stari Banat“ gde su nastavili proslavu svoje velike pobede. Na slavlju su prisustvovali i njihovi koalicioni partneri iz Naše Srbije, a nešto kasnije su im se pridružili i čestitali pobedu funkcioneri Nove demokratske stranke.

Zoran Tasić, predsednik Opštinskog odbora SNS:  

Najveca izlaznost u OpovuSrpska napredna stranka je na ovim izborima pokazala da je jedna od najorganizovanijih političkih organizacija na teritoriji Opštine Opovo. Ovaj rezultat govori dovoljno o tome da su građani naše opštine u Srpskoj naprednoj stranci prepoznali poltičku opciju koja može u budućnosti, kako na parlamentarnim, tako i na pokrajinskim i lokalnim izborima pružiti sigurnost i bolju budućnost. Ja se svim građanima Opštine Opovo zahvaljujem na podršci, i onima koji su glasali za nas i onima koji nas nisu podržali. Vlada Republike Srbije radiće isključivo u interesu građana da život u našoj zemlji bude bolji, onako kako je Srpska napredna stranka to i obećala u predizbornoj kampanji. Veoma smo zadovoljni lokalnim rezultatom koji je za nekih 10% bolji od republičkog i Slavlje naprednjaka u hoteluto će nam biti veliki podstrek za pokrajinske izbore.

Dobrivoje Janković Doca, predsednik opštinskog odbora SPS:

Zadovoljni smo drugim mestom što smo i planirali. U odnosu na 2012. godinu, popravili smo procenat. U nivou smo sa republičkim rezultatom, čak smo i nešto malo bolji tako da smo prezadovoljni. Ostvarili smo dobre rezultet u Sefkerinu i Barandi, međutim očekivali smo više od PUPS-a u Opovu. Naši aktivisti su dobro radili i ja im se ovom prilikom zahvaljujem kao i svim građanima koji su nas podržali.

Srba Đorđević, predsednik Inicijativnog odbora NDS:

Bilo bi nerealno reći da smo nezadovoljni. Naprotiv, kao nova politička stranka ovaj rezultat za nas, kao na republičkom, tako i na lokalnom nivou, je zadovoljavajući.  SNS je sa ubedljivom pobedom svima nama umanjio šanse za bolji rezultat, a nekima nije dao šansu ni za prelazak cenzusa, zbog čega je naših 8,75% dobar rezultat. Koristim priliku da im čestitam na ubedljivoj pobedi i da se zahvalim svim građanima koji su nam dali podršku. Trudićemo se da do lokalnih izbora, za koje očekujemo da će se desiti do kraja godine, opravdamo njihovo poverenje i podignemo naš rezultat na viši nivo.

Petar Horvat, predsednik opštinskog odbora LSV:

Treći smo na lokalu, kao i na Republici i to je dobar rezultat. Koalicija je na lokalu funkcionisala tako što je svako radio za sebe jer nije postojala neka koordinacija. U principu smo zadovoljni rezultatom, a broj dobijenih glasova nam se poklapa sa onima koje je LSV dobio 2012. godine tako da smo otprilike na istom.

MaPro Ecommerce

Online shop već od 9.999 rsd

Sa zapanjujućim dizajnom, neverovatno je lako napraviti online shop za samo par minuta.

pročitajte još i

najnovije

najčitanije