Ujedinjeni regioni Srbije: MANJE ZATEZANJA KAIŠA, VIŠE ULAGANJA U DOMAĆU PRIVREDU

20/02/2014

MANJE ZATEZANJA KAIŠA, VIŠE ULAGANJA U DOMAĆU PRIVREDU
DSC_0160Opovo, 20. februar 2014
U sklopu predizborne kampanje, Opovo su danas posetili visoki funkcioneri Ujedinjenih regiona Srbije Verica Kalanović , Perica Kiridžić i Branko Jocić, gde ih je po ustaljenom protokolu, kao i sve značajne republičke i pokrajinske političare, primio predsednik opštine Milorad Soldatović. Kako su i ranije sarađivali iz vremena kada je Verica Kalanović bila ministar regionalnog razvoja i lokalne samouprave, razgovor je protekao u srdačnoj atmosferi uz razmenu informacija značajnih za republičku i lokalnu ekonomiju i politiku.

DSC_0165Tokom razgovora Soldatović je istakao saradnju sa Brankom Jocićem i njegovu pomoć našoj opštini  na projektima asfaltiranja ulica i izgradnje sefkerinskog mosta, kada je obavljao dužnost direktora Puteva Srbije. U nastavku razgovora Soldatović je gostima predstavio kapacitete i potencijale naše opštine, kao i probleme sa kojima se lokalna samouprava svakodnevno nosi. Jedan od najmanjih opštinskih budžeta u Srbiji je samo jedan u nizu problema lokalne samouprave, a cifra od 180 miliona dinara iznenadila je bivšu ministarku, koja je rekla da čak i Trgovište kao jedna od nanerazvijenijih opština u Srbiji ima godišnji budžet od 400 miliona dinara.

DSC_0184–   Prednost blizine velikih gradskih centara kao što su Beograd i Pančevo istovremeno je i naša velika mana, kada je u pitanju priliv sredstava od poreza i doprinosa građana, rekao je Soldatović. Značajan broj stanovnika naše opštine radi u Beogradu i Pančevu i svi doprinosi odlaze u kase beogradskih opština i grada Pančeva, što je jedan od razloga minornog budžeta Opštine Opovo. Našu šansu vidimo u razvoju turističkih i banjskih potencijala, ulaganja u industrijsku zonu, a optimizam gradimo na već pomenutoj blizini Beograda i posebno izgradnji novog mosta, koji će nas funkcionalno povezati sa Novim Beogradom, auto – putem i aerodromom, smatra predsednik Opštine Opovo.

DSC_0196Nakon opštine, delegacija URS-a se zajedno sa svojim domaćinom Nenadom Rošuljem uputila u salu Skupštine opštine Opovo gde je održana tribina i predstavljanje izbornog programa Ujedinjenih regiona Srbije. Predsednik inicijativnog odbora URS-a za Opovo Nenad Rošulj u uvodnoj reči je prisutnima ironično predočio da Srbija ima puno dobrih političara ali da je rezultat njihovog rada loša ekonomija. Međutim,  danas imaju priliku da čuju i postave pitanja političarima, koji vrlo dobro znaju šta je ekonomija i koji su to puno puta pokazali i na delu.

DSC_0210Verica Kalanović je ukratko predstavila program Ujedinjenih regiona Srbije osvrnuvši se na sve ono što su uradili i za šta su se zalagali funkcioneri URS-a u Vladi Srbije. Ona je istakla činjenicu da sve firme koje su dobile investitore preko politike URS-a dobro rade i da se te sredine i dalje privredno razvijaju.

– Poenta nije u stalnom zatezanju kaiša, već u investiranju u sopstvenu privredu gde će sve poslove obavljati domaće firme, a takve investicije usloviće nova zapošljavanja, smatra Verica Kalanović.  Preko jake razvojne banke treba obezbediti dugoročne i povoljne kredite za mala i srednja preduzeća i početnike u biznisu, povećanje budžeta za poljoprivredu za 25%, masovni javni radovi na izgradnji infrastrukture, manje birokratije i brže procedure, a preko štednje na kamatama sprovesti razduživanje države, da bi plate i penzije moglče da rastu, osnovne su stavke programa URS-a pod sloganom DA RADIMO I DA ŽIVIMO. Na tribini je posebno bilo reči o ekonomskoj decentralizaciji Beograda i ulaganja u privredni razvoj regiona.

„Kad živite na dvadesetak minuta od Beograda u opštini sa termalnim izvorima i ogromnim potencijalom u poljoprivredi i turizmu, postavlja se pitanje kako je moguće da imate najmanji budžet u Srbiji od 180 miliona dinara. Ako nastavimo sa politikom stezanja kaiša možemo da očekujemo još samo manji budžet, iseljavanje ljudi i gašenje opštine“, kazala je Kalanović i dodala: “ Moramo da investiramo u zapošljavanje, da ulažemo u poljoprivredu i koristimo potencijale koje imamo.“

Nakon tribine Verica Kalanović je obišla Sportsko rekreativni kompleks u izgradnji i industrijsku zonu između Opova i Barande. Uzimajući u obzir sve prednosti koje Opovo ima, Verica Kalanović je izjavila da je Opština Opovo nezasluženo na ekonomskoj margini i da se njeni potencijali moraju razviti i iskoristiti zašta će se Ujedinjeni regioni Srbije u budućnosti zalagati.

– Nesumnjivo je da Opovo ima bolji položaj od, na primer Pazove ili Pećinaca, i sa završetkom novog mosta preko Dunava ova regija će imati sve preduslove za brži privredni razvoj, izjavila je na kraju posete Verica Kalanović.

MaPro Ecommerce

Online shop već od 9.999 rsd

Sa zapanjujućim dizajnom, neverovatno je lako napraviti online shop za samo par minuta.

pročitajte još i

najnovije

najčitanije