Saopštenje Lige socijaldemokrata Vojvodine Opovo: PROTESTNA ŠETNJA LIGAŠA U BEOGRADU

12/01/2016

PROTESTNA ŠETNJA LIGAŠA U BEOGRADU
Opovo, 12. januar 2016;
Aktivisti Lige socijaldemokrata Vojvodine iz Opova zajedno sa preko hiljadu članova Lige prisustvovali su juče u Beogradu protestnoj šetnji ligaša. Simbolično u pet do dvanaest skup je krenuo sa trga Nikole  Pašica prema Ustavnom sudu Srbije gde je Nenad Čanak predao inicijativu za ocenu ustavnosti dela Zakona o budžetskom sistemu i Zakona o budžetu Republike Srbije.

Prošetavši pored Skupštine Srbije sa zastavama Vojvodine i sa transparentima na kojima je pisalo “Pravda za Vojvodinu”, “Gde ste sada ustavobranitelji”, “Čije su naše pare”, “Vojvodina, naša dika” ligaši su pokazali da nece ćutati dok se gaze prava Vojvodine.
20160111_121700[1]

“Ovim simboličnim skupom najavljujemo da ćemo se beskompromisno boriti za interese Vojvodine i svih njenih građana. Ovo je okupljanje koje je samo upozorenje. Neka oni koji su u ovoj zgradi vode računa i neka ramišljaju o tome da se drže Ustava i zakona. Jer sledeći put ako budemo morali dolaziti, nećemo doći simbolično.” -rekao je okupljenima pred Ustavnim sudom predsednik LSV Nenad Čanak.

Čanak je u svom obracanju istakao da je AP Vojvodina zbog nepoštovanja Ustava u protekih deset godina zakinuta za oko 1,9 milijardi evra. “Okupili smo se da pokažemo da na to nećemo pristati”.
20160111_121049[1]

“Izgleda da ovde niko ne razume da postoji život i van Beograda. Da postoji život van institucija koje ovde postoje, da postojimo svi mi koji još uvek umemo da čitamo i umemo da taj isti Ustav pročitamo onako kako su ga oni pisali. Misle da smo zaboravili da čitamo kao što smo zaboravili da se branimo. Nismo zaboravili ni jedno ni drugo”- rekao je izmedju ostalog Čanak.

Ako Srbija ne poštuje svoj Ustav, ona nije država, nego je ona leglo kriminala”. ” Ako nije pravna država, onda ne može da ide u Evropu jer to je uslov evropskih integracija”– upozorio je Čanak.
12513951_944390372320414_8671824674514544803_o

Pokrajinska vlada je predlog za ocenu ustavnosti delova Zakona o budžetskom sistemu predala 2012, ali Ustavni sud taj predlog još nije razmatrao.

Ustav Srbije predvideo je i obavezu donošenja Zakona o finansiranju Vojvodine, i to do kraja 2008. godine. Međutim, zakon do danas nije donet, na šta Evropska komisija upozorava u svakom izveštaju o napretku Srbije u procesu pridruživanja Evropskoj uniji.

MaPro Ecommerce

Online shop već od 9.999 rsd

Sa zapanjujućim dizajnom, neverovatno je lako napraviti online shop za samo par minuta.

pročitajte još i

najnovije

najčitanije