1

Donacija za školstvo: LOKALNA SAMOUPRAVA OBEZBEDILA ŠKOLSKE RANČEVE ZA PRVAKE I PREDŠKOLCE (VIDEO)

LOKALNA SAMOUPRAVA OBEZBEDILA ŠKOLSKE RANČEVE ZA PRVAKE I PREDŠKOLCE

Opovo, 18. jun 2020;

Lokalna samouprava je ove godine obezbedila deo školske opreme u junu kako je roditelji ne bi kupovali tokom leta. Pored 98 budućih prvaka, školski rančevi su uručeni i za 109 predškolaca. Uručivanje ranaca je organizovano u velikoj sali Kulturnog centra Opovo gde su se okupili roditelji i deca, a predsednik opštine je pozdravio okupljene, poželeo budućim prvacima i predškolcima uspešno školovanje, a raditeljima da ne propuste odrastanje svoje dece.

„Realizacija ovog projekta se nastavlja, a ove godine smo projekat proširili i na predškolce. Trudili smo se da na jedan adekvatan način, na vreme roditeljima koji imaju đaka prvaka, odnosno predškolca pomognemo u njihovom kućnom budžetu, jer svi mi znamo koliki su troškovi kada imate đaka prvaka ili srednjoškolca, tako da smo se kao lokalna samouprava zaista potrudili da ovim porodicama na neki način pomognemo. Nije ovo jedini projekat iz ove oblasti, realizovali smo i kupovinu sedišta za bebe, projekat koji podrazumeva stimulaciju roditelja sa tri deteta, subvencionišemo dnevni boravak u školi i niz projekata kojim smo želeli da pokažemo da su nam deca veoma važna i da su ulaganja u decu najvažnija investicija svakog roditelja. Mislim da smo ovim projektom svi zajedno, mi kao lokalna samouprava, obrazovne ustanove, deca i roditelji, uradili jedan dobar posao“, izjavio je Tasić.

Osmesi dece su nedvosmisleno pokazali koliko im ovaj poklon znači, dok su roditelji pohvalili akciju lokalne samouprave ističući da su ovakve donacije dobro došle jer svakako utiču na uštedu kućnog budžeta.

Budućim đacima prvacima i predškolcima uručeno je ukupno 207 rančeva, a kao što je to bila praksa prethodnih godina, za đake prvake su predviđeni pokloni i prvog dana polaska u školu.
Dom zdravlja Opovo: NABAVKA AUTOKLAVA ZA CENTRALNU STERILIZACIJU

NABAVKA AUTOKLAVA ZA CENTRALNU STERILIZACIJU

Opovo, 18. jun 2020;

Na osnovu konkursa izgradnje, održavanja i opremanja zdravstvenih ustanova, u Novom Sadu je potpisan ugovor između Pokrajinskog sekretarijata za zdravstvo i Doma zdravlja Opovo kojim se sufinansira nabavka autoklava za centralnu sterilizaciju u iznosu od 3 miliona dinara.

„Kao osnivač Doma zdravlja Opovo trudili smo se da prethodnih četiri godine pružimo značajnu podršku zdravstvenoj ustanovi pre svega u oblasti hitne i primarne zdravstvene zaštite. Tehničko opremanje je izuzetno bitan segment rada Doma zdravlja Opovo i podsetio bih da smo u prethodnom periodu obezbedili novo sanitetsko vozilo sa kompletnom pratećom opremom hitne pomoći, digitalizacija radiološke službe i nabavka najmodernijeg ultrazvučnog aparata, sve u vrednosti 20 miliona dinara. Pored stručnog kadrovskog proširivanja, tehnička modernizacija naše zdravstvene ustanove je svakako prioritet kako bi građani dobili adekvatnu zdravstvenu zaštitu“ poručio je predsednik opštine dr Zoran Tasić.

Kako ističu u Domu zdravlja Opovo, nabavkom autoklava za centralnu sterilizaciju, zavojni materijal, stomatološki i hirurški instrumenti, imaće potpuno bezbedne i sterilne uslove za pružanje zdravstvene zaštite. Sterilizacija će se obavljati na jednom mestu, a samim tim će i kontrola sterilizacije biti na visokom nivou jer do sada je svaka radna jedinica i svaka zdravstvena ambulanta obavljala sterilizaciju pojedinačno pa je i mogućnost greške bila veća.
Izbori 2020: TRI LISTE NA LOKALNIM IZBORIMA

TRI LISTE NA LOKALNIM IZBORIMA

Opovo, 18. jun 2020;

Opštinska izborna komisija proglasila je tri liste koje će 21. juna učestvovati na lokalnim izborima za odbornike Skupštine opštine Opovo.

Na izbornom listu pod rednim brojem 1. nalazi se lista „ALEKSANDAR VUČIĆ – ZA NAŠU DECU“, pod rednim brojem 2. IVICA DAČIĆ – „Socijalistička partija Srbije (SPS), Jedinstvena Ruska stranka (JRS) – Žanna Knežević“ i pod rednim brojem 3. Demokratska partija Makedonaca (DPM) – Demokratska partija na Makedoncite (DPM) – Dr Nenad Krstevski.

U jedinstveni birački spisak upisano je 8117 birača, koji će glasati na 25 izbornih mesta, 10 u Opovu, četiri u Barandi, pet u Sakulama i šest u Sefkerinu. Izbori su po većinskom izbornom sistemu i daju 25 odbornika u lokalnom parlamentu.

Izborne lista kandidata za odbornike u opštini Opovo:

1. „ALEKSANDAR VUČIĆ – ZA NAŠU DECU“

2. IVICA DAČIĆ – „Socijalistička partija Srbije (SPS), Jedinstvena Ruska stranka (JRS) – Žanna Knežević“

3. Demokratska partija Makedonaca (DPM) – Demokratska partija na Makedoncite (DPM) – Dr Nenad Krstevski.
Galerija „Jovan Popović“ Opovo: RENOVIRAN VIDEO NADZOR ISPRED GALERIJE

RENOVIRAN VIDEO NADZOR ISPRED GALERIJE

Opovo, 18. jun 2020;

U okviru projekta renoviranja Galerije „Jovan Popović“ u Opovu urađena je kompletna rekonstrukcija video nadzora. Urađena je montaža kamera, programiranje sistema i puštanje u rad.

Plato i okolina galerije su oduvek bili omiljeno sastajalište mladih, posebno u večernjim časovima, tako da je direktorka ONB Opovo Katarina Nikolić Ralić uputila je apel građanstvu da vode računa o javnoj imovini.
Izbori 2020: IZBORNA TIŠINA POČINJE U PONOĆ

IZBORNA TIŠINA POČINJE U PONOĆ

BEOGRAD, 18. juna (Tanjug) – Predizborna tišina, uoči parlamentarnih, pokrajinskih i lokalnih izbora, počinje veceras u ponoć i traje do zatvaranja biračkih mesta u nedelju, 21. juna u 20 sati.

Izborne liste, ukupno 21 sa zbirne liste Republičke izborne komisije (RIK), tako imaju još oko 12 sati mogućnost da ubede birače da im daju glas.

Izborna tišina znači da liste neće moći da se oglašavaju u tradicionalnim medijima, niti da organizuju predizborne skupove, ali tim ograničenjima ne podležu društvene mreže, na kojima mogu nesmetano da nastave svoje izborne aktivnosti.

Takođe, za vreme predizborne tišine, u danu za glasanje, na biračkom mestu i na 50 metara od njega zabranjeno je isticanje simbola i propagandnog materijala učesnika u izbornoj trci.

Tokom predizborne tišine dozvoljeno je emitovanje informacija o odzivu birača i spotova nadležih republičkih organa i nevladinih organizacija kojima se građani upućuju kada i kako mogu da glasaju.

U nedelju, na izborni dan, od 7.00 do 20.00 sati, koliko su otvorena biračka mesta, mogu se objavljivati izveštaji o tome gde su kandidati sa lista glasali, ali ne i njihove izjave.

Na parlamentarnim izborima pravo glasa ima 6.583.665 građana Srbije, koji će svoje biračko pravo moći da iskoriste na 8.385 biračkih mesta.

Koordinatori RIK-a u četvrtak su preuzeli sav izborni materijal u sedištu “Službenog glasnika” koji je uz pratnju policije predat radnim telima. Radna tela materijal dalje prosleđuju biračkim odborima, a nakon toga se u petak i subotu vrši samo uređenje biračkog mesta i priprema za glasanje.

Izbore će pratiti 3.341 domaći i 111 stranih posmatrača.

Na parlamentarnim izborima učestvovaće 21 izborna lista.

Prva na glasačkom listiću je lista “Aleksandar Vučić – Za našu decu”, pod rednim brojem dva je “Ivica Dačić – SPS – JS – Dragan Marković Palma”, a zatim slede, “Dr Vojislav Šešelj – Srpska radikalna stranka”, “Savez vojvodanskih Mađara – Ištvan Pastor”, “Aleksandar Šapić – Pobeda za Srbiju”.

Za njima će pred biračima biti liste “Za Kraljevinu Srbiju – Žika Gojković”, “Ujedinjena demokratska Srbija”, “Akademik Muamer Zukorlić – Samo pravo – Stranka pravde i pomirenja – Demokratska partija Makedonaca”, “Metla 2020”.

Deseti na glasačkom listiću naći će se “Milan Stamatović – Zdravo do pobede – Dragan Jovanović – Bolja Srbija – Zdrava Srbija”, zatim sledi “SDA Sandžaka – dr Sulejman Ugljanin”, “Milica Đurdević Stamenkovski – Srpska stranka Zavetnici”.

Slede liste “Narodni blok – Velimir Ilić – general Momir Stojanović”, “Sergej Trifunović – Pokret slobodnih građana”, “Suverenisti”, “Albanska demokratska alternativa – Ujedinjena dolina”, “Grupa građana: 1 od 5 miliona”, “Nek maske padnu – Zelena stranka – Nova stranka”, “Čedomir Jovanović – Koalicija za mir”, “Ruska stranka – Slobodan Nikolić” i “Pokret Levijatan – Živim za Srbiju”.
Piramida Experta: PODRŠKA LOKALNE SAMOUPRAVE U REALIZACIJI PROJEKTA (VIDEO)

PODRŠKA LOKALNE SAMOUPRAVE U REALIZACIJI PROJEKTA

Sefkerin, 17. jun 2020;

Piramida Experta je firma koja je zbog povoljnih uslova poslovanja svoje sedište i proizvodni pogon preselila iz Beograda na teritoriju Opštine Opovo. Dobra saradnja sa lokalnom samoupravom krunisana je realizacijom projekta Evropske unije čiji je nosilac bila Opština Opovo, a rezultirao nabavkom dve peći za proizvodnju handmade kolača i zapošljavanjem četiri nova radnika. Tim povodom posetili su ih predsednik opštine dr Zoran Tasić, pokrajinski poslanik Predrag Ginculj, predsednica Saveta mesne zajednice Sefkerin Kristina Krunić i menadžer projekta Miloš Markov.

Vlasnici firme Marina Jočić i Zoran Stoimenov predstavili su proizvodni pogon, a Jočić je istakla dobru saradnju i podršku od strane lokalne samouprave, kao i zadovoljstvo primljenim radnicima sa teritorije naše opštine.

„Uz pomoć lokalne samouprave sve je organizovano, osmišljeno i ostvareno u roku koji je bio predviđen. Mi smo jako zadovoljni, dobili smo dve peći koje su nama jako bitne za proizvodnju jer kako bi radili bez toga?! To je ostvareno i nastavljamo saradnju sa lokalnom samoupravom. Od prvog dana kada smo se pojavili ovde, oni su bili tu da nam izađu u susret, to se nastavlja i danas i nadamo se i u budućnosti. Mi smo jako zadovoljni ovde, evo još malo će biti godinu dana kako smo u Sefkerinu i to je sada naše mesto. Radnice koji su odavde došle u naš kolektiv, pridružile se našim starim radnicima, jako su se lepo uklopile i sve su vredne. Planiramo i u ovoj godini da proširimo broj zaposlenih, eto možda na 25 i da nastavimo saradnju – zato što je ručna proizvodnja i potreban nam je veliki broj radnika u budućnosti“, poručila je Jocić za Glas Opova.

Predsednik opštine dr Zoran Tasić je rekao da je zadovoljan rezultatima projekta i ističe da je ova firma primer dobrog poslovanja i saradnje sa lokalnom zajednicom, kai i da poslovni ambijent i ekspeditivnost lokalne samouprave sve više privlače investitore da pokreću biznis u našoj opštini.

„Danas smo došli da obiđemo jedan privredni subjekat na teritoriji naše opštine – to je Experta Piramida. Radi se o jednom zajedničkom projektu koji je realizovan i finansiran sredstvima Evropske unije, lokalna samouprava je bila nosilac ovog projekta, Experta Piramida je bila naš partner. Radi se o kupovini dve peći koje su neophodne za pečenje slanih i slatkih kolača što je, inače i osnovna delatnost Experta Piramide. Ukupna vrednost projekta koje je finansirala Evropska unija je deset hiljada evra, a lokalna samouprava je bila nosilac ovog projekta. Obaveza Experta Piramide u ovom projektu je bila da zaposli četiri socijalno ugrožena lica sa teritorije naše opštine. Danas smo došli da vidimo u kojoj je to fazi realizacije. Videli smo da su peći instalirane i rade punim kapacitetom, a ono što je za mene posebno važno kao predsednika opštine, jeste da ono što smo obećali našim sugrađanima četvrtog avgusta kada je otvorena ova firma – tada smo imali oko desetak radnika, danas imamo već dvadeset. Očekuje se da će do kraja godine ovaj broj preći 25 što je za nas veoma pohvalno, jer to i jeste suština našeg političkog delovanja, a to je otvaranje novih radnih mesta i omogućavanje što boljeg života građana naseljenog mesta Sefkerina i svih građana naše opštine“ izjavio je Tasić.

Narednog meseca Piramida Experta će obeležiti mali jubilej, godinu dana od početka rada u Sefkerinu, a najavljuju i proširenje broja zaposlenih u proizvodnji, konkretno primanje još šest radnika.