1

Uprava za agrarna plaćanja: JAVNI POZIV ZA NABAVKU MAŠINA I OPREME U STOČARSKOJ PROIZVODNJI

JAVNI POZIV ZA NABAVKU MAŠINA I OPREME U STOČARSKOJ PROIZVODNJI

Beograd, 1. jun 2020;

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Uprava za agrarna plaćanja, raspisalo je Javni poziv za podnošenje zahteva za ostvarivanje prava na podsticaje za investicije u fizičku imovinu poljoprivrednog gazdinstva za nabavku novih mašina i opreme za unapređenje primarne poljoprivredne proizvodnje u stočarstvu  u 2020. godini.

Podsticaji obuhvataju podsticaje za investicije u nabavku novih mašina i opreme za pripremu, distribuciju i skladištenje koncentrovane i kabaste stočne hrane; za manipulaciju i distribuciju čvrstog, polutečnog i tečnog stajnjaka; za zaštitu dobrobiti životinja; za vaganje, usmeravanje i obuzdavanje životinja; za proizvodnju konzumnih kokošijih jaja; za pčelarstvo, mužu i držanje, odgoj i tov živine.

Pravo na podsticaje ostvaruju lica koja su upisana u Registar poljoprivrednih gazdinstava i nalaze se u aktivnom statusu, i to:

     1) fizičko lice – nosilac komercijalnog porodičnog poljoprivrednog gazdinstva

     2) preduzetnik

     3) privredno društvo

     4) zemljoradnička zadruga koja ima najmanje pet članova zadruge

     5) srednja škola

     6) naučnoistraživačka organizacija u oblasti poljoprivrede

     7) crkva i verska zajednica

Pravo na podsticaj ostvaruje podnosilac, koji je između ostalog, u potpunosti realizovalo investicije za koje podnosi zahtev u periodu od 1. januara 2020., a najkasnije do dana podnošenja zahteva za ostvarivanje prava na podsticaje.

Postupak za ostvarivanje prava na podsticaje pokreće se podnošenjem Zahteva za ostvarivanje prava na podsticaje za investicije u fizičku imovinu poljoprivrednog gazdinstava za nabavku novih mašina i opreme za unapređenje primarne proizvodnje biljnih kultura u 2020. godini u periodu od 1. do 15. juna 2020. godine preko Pisarnice republičkih organa uprave u Beogradu, ulica Nemanjina broj 22-26, Beograd, ili poštom na adresu: Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede – Uprava za agrarna plaćanja, Bulevar kralja Aleksandra br. 84, 11050 Beograd.

Podsticaji se utvrđuju u iznosu od 50% od vrednosti prihvatljive investicije umanjene za iznos sredstava na ime poreza na dodatu vrednost, odnosno u iznosu od 65 % od ove vrednosti u području sa otežanim uslovima rada u poljoprivredi.

Za odobravanje prava na podsticaje u skladu sa ovim Javnim pozivom opredeljuju se sredstva u ukupnom iznosu od 130.000.000 dinara.

Najviši ukupni iznos podsticaja koji korisnik podsticaja može da ostvari u jednoj kalendarskoj godini je 1.500.000 dinara.

Informacije u vezi raspisanog Javnog poziva dostupne su na telefone Info-centra Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede: 011/260-79-60 ili 011/260-79-61, kao i Kontakt centra Uprave za agrarna plaćanja 011/30-20-100 ili 011/30-20-101, svakog radnog dana od 7:30 do 15:30 časova. Opširnije: http://uap.gov.rs/raspisan-javni-poziv-za-nabavku-masina-i-opreme-u-stocarskoj-proizvodnji-rok-za-podnosenje-od-1-do-15-juna/
Fer plej liga 2. kolo: POBEDE I BODOVI KAO ROĐENDANSKI POKLON TRENERU

POBEDE I BODOVI KAO ROĐENDANSKI POKLON TRENERU

Opovo, 1. jun 2020;

U 2. kolu Fer plej lige, najmasovnijeg takmičenja za najmlađe fudbalere, opovački Spartanci su zabeležili odlične rezultate uz primerenu disciplinu, fer pleju i poštovanju rivala na terenu. Kako su nam dečaci i devojčice Škole fudbala „Spartanac“ rekli, ove pobede i osvojeni bodovi su rođendanski poklon njihovom treneru Saši Komarovu.

2012: Lavovi – Spartanac 1:8

2012: Santos – Spartanac 4:7

2011: National – Spartanac 0:9

2010: Dušanovac – Spartanac 2:2

2009: Žarkovo – Spartanac 0:4

2007/2008: Polet Dorćol – Spartanac 2:0
Pomoć države: ISPLATA MINIMALCA 4. JUNA, SUTRA 100 EVRA ZA 1,3 MILIONA LJUDI

ISPLATA MINIMALCA 4. JUNA, SUTRA 100 EVRA ZA 1,3 MILIONA LJUDI

BEOGRAD, 1. juna (Tanjug) – Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je da će 4. juna uslediti isplata minimalca za preduzetnike.
“Idemo šest dana ranije, 4. juna, sa isplatom minimalca za preduzetnike, mikro, mala i srednja preduzeća, te 50 odsto za velika”, objasnio je sinoć Vučić u emisiji “Hit tvit”.
On je rekao da će danas biti nastavljena isplata 100 evra za oko 1.350 000 građana.
Zaštita životne sredine: U SEFKERINU SANIRANO PET DIVLJIH DEPONIJA

U SEFKERINU SANIRANO PET DIVLJIH DEPONIJA

Sefkerin, 1. jun 2020;

U okviru projekta iz oblasti zaštite životne sredine kojim je predviđeno saniranje divljih deponija na teritoriji Opštine Opovo, završena je prva faza kojom je očišćeno i sanirano pet divljih deponija u Sefkerinu.

Akcija je počela 15. maja čišćenjem deponije na kraju Proleterske ulice, a zatim su sanirane divlje deponije kod groblja, lovačkog doma, fudbalskog terena i na kraju ulice Slobodana Radišića.

Projekat se finansira iz budžestkih sredstava Opštine Opovo, a prvu fazu projekta je sprovela Mesna zajednica Sefkein, dok je izvođač radova bila sefkerinska firma Cvetanović. 
Elektrodistribucija Zrenjanin: NAJAVA RADOVA I ISKLJUČENJA STRUJE U SAKULAMA

NAJAVA RADOVA I ISKLJUČENJA STRUJE U SAKULAMA

Opovo, 1. jun 2020;

Od 3. do 5. juna ED Zrenjanin izvodi radove na elektromreži u Sakulama zbog čega će u delovi naselja biti bez struje. 

SREDA, 3. jun, 9:15 – 13:00h: JNA (od Lovačke do kraja) i Lovačka (od JNA do I.L.Ribara).

ČETVRTAK, 4. jun, 12:00 – 13:00h: Nušićeva (od Banatske do kraja) i Vinogradska.

PETAK, 5. jun, 8:00 – 13:00h: JNA (od Banatske do kraja), Lovačka (od Proleterske do Nušićeve), Žarka Zrenjanina (od Lovačke do kraja), Nušićeva, Ive Lole Ribara, kao i mlekara Maestro.

U slučaju loših vremenskih uslova, radovi se odlažu!