Ludaja Fest 2015: NAJSLAĐU LUDAJU DONEO ZVONKO GASENBERGER, NAJUKUSNIJU LUDAJNICU SPREMILA PEKARA PIPI

27/09/2015

NAJSLAĐU LUDAJU DONEO ZVONKO GASENBERGER, NAJUKUSNIJU LUDAJNICU SPREMILA PEKARA PIPI
Opovo, 27. septembar 2015;
Mada je kiša kao Damaklov mač sve vreme visila nad Opovom i plašila organizatore i učesnike, peta po redu, tradicionalna manifestacija Ludaja Fest“ održana je po predviđenom programu. Osnivač i organizator ove manifestacije je Udruženje proizvođača povrća, voća, cveća i lekovitog bilja „Lala“ iz Opova u saradnji sa Osnovnom školom „Dositej Obradović“ i Institutom „Tamiš“ Pančevo.
DSC_0114

Ovogodišnji Ludaja Fest otvorio je novoizabrani predsednik opštine Miloš Markov, koji je manifestaciju obišao zajedno sa načelnikom Južnobanatskog upravnog okruga dr Zoranom Tasićem.
DSC_0074

Pored nastupa folklornih grupa, veći deo programa činila su takmičenja u različitim kategorijama i oblastima, uglavnom vezanih za ludaju.
– Manifestacija je osmišljena tako da se kroz programske sadržaje promoviše ludaja, kulinarski specijaliteti i njene nutritivne vrednosti, a da se kroz igru i takmičenja sa ovim višestruko korisnom plodom upoznaju i deca, izjavio je predsednik udruženja „Lala“ Veljko Josić.
DSC_0124 DSC_0107

 

 

Takmičenja za decu održana su u nekoliko disciplina: kotrljanju i bacanje ludaje, trke sa kolicima od ludaje i pravljenju bunara od šapurina, a za svu decu takmičare obezbeđeni su slatkiši i grickalice. Za one starije disipline su bile šacovanje (procena) težine ludaje, kuvanje riblje čorbe, pečenje ribe i spremanje pite ludajnice, dok su se proizvođači takmičili za titulu najslađe ludaje što je ocenjivala stručna služba Instituta „Tamiš“ Opovo. Program su obogatile i tačke folklornih ansambala iz Opova i Pančeva.
DSC_0088
DSC_0095

 

Pobednici takmičenja u dečijim disciplinama danas su bili Marina Bratić (trka sa kolicima od ludaje), Ivan Popov (kotrljanje ludaje), Nina Stojanović (pravljenje bunara od šapurina) i Jovan Budimirov (bacanje ludaje u dalj).
DSC_0085

U oblasti kulinarstva tri pobednika. Po oceni žirija ekipa Grujić iz Opova skuvala je najbolju riblju čorbu, ekipa Hotel „Stari Banat“ bila je najbolj u pečenju ribe, a najukusniju pitu ludajnicu spremila je ekipa Pekara „Pipi“. Najslađu ludaju na petom Ludaja Festu, doneo je Zvonko Gasenberger iz Opova .
DSC_0093 DSC_0076.

MaPro Ecommerce

Online shop već od 9.999 rsd

Sa zapanjujućim dizajnom, neverovatno je lako napraviti online shop za samo par minuta.

pročitajte još i

Šore na Veliki petak, tradicija Baranđana

Šore na Veliki petak, tradicija Baranđana

BARANDA, 3. maj 2024 – Tradicionalno, Baranđani igraju šore na Veliki petak uoči Uskrsa. Nekada je to bio derbi između dva baranđanska kraja – Kukute i Šenđuraca, a sada je to prijateljska utakmica nasumično podeljenih ekipa. Tako je bilo i ove godine, tradicija je...

Raspored bogosluženja za uskršnje praznike u Opovu

Raspored bogosluženja za uskršnje praznike u Opovu

OPOVO, 2. Maj 2024 17h - Veliki Petak - večernja služba i iznošenje plaštanice (petak, 3. maj) 09h -  Velika subota - liturgija  (subota 4. maj) 00:00 - Vaskršnje jutrenje. 9h - Vaskršnja liturgija u (nedelja, 5. maj) 17h  Večernje 07h - Jutrenje (ponedeljak, 6. maj)...

najnovije

najčitanije