Pokrajinski poslanik Predrag Ginculj: DOBRE REULTATE TEK OČEKUJEM

05/01/2014

DOBRE REULTATE TEK OČEKUJEM
Prenosimo intervju pokrajinskog poslanika Predraga Ginculja koji je objavljen u poslednjem broju Opovačkih novina.
Godinu i po dana obavljate funkciju pokrajinskog poslanika. Možete li nam nešto više reći o iskustvima u skupštinskim klupama pokrajinskog parlamenta?

Prvo želim da se zahvalim Vama na odličnoj saradnji, kao i velikom broju građana naše opštine na podršci koju mi svakog dana pružaju. Možda mnogi ne znaju da sam najmlađi poslanik Pokrajinske Skupštine. Mogu da kažem da odlično sarađujem sa svim kolegama i uvek koristim priliku da naučim nešto novo od iskusnijih i starijih poslanika. U ovom „poslu“ iskustvo je veoma bitno i nadam se da ću do kraja mandata još puno toga naučiti kada je reč o politici. Moj uzor je ministar Igor Mirović za kojeg smatram da je „institucija“ i čovek koji mnogo vredi, i takođe verujem da je to i budući predsednik Vlade AP Vojvodine.

 

Ono što naše čitaoce zanima i što je u različitim varijantama bilo njihovo najčešće pitanje za poslanika, odnosi se na vaša predizborna i postizborna obećanja, pre svega u vezi novih investicija i novih radnih mesta?

Nažalost, fabrike se ne mogu izgraditi za godinu dana, a koliko je tek potrebno vremena za dozvole i ostalu administraciju. Skoro je bilo nekih kontakata gde smo predsednik Soldatović i ja razgovarali sa investitorom koji je zainteresovan da otvori fabriku za reciklažu ulja. Međutim u vezi te fabrike otvara se pitanje skladištenja otpadnih materija kao i sufinansiranja investicije. U svakom slučaju, teško se dolazi do investitora i činjenica je da nam je potrebna pomoć Republike i Pokrajine. Stojim iza predizbornih obećanja i trudiću se svim snagama da se u našoj sredini otvori neki pogon i zaposle ljudi. Kao pokrajinski poslanik nisam u mogućnosti da puno doprinesem našoj opštini jer je Srpska napredna stranka opozicija u Pokrajinskom parlamentu, tako da se naše delovanje svodi uglavnom na podnošenje amandmana.

 

Šef ste odborničke grupe Srpske napredne stranke. Kako ocenjujete rad lokalnog parlamenta i saradnju sa političkim partnerima u koalicionoj većini?

Koalicija odlično funkcioniše, ali uvek je moguće i bolje. Mala smo sredina i treba da sarađujemo, vidimo gde ima problema i zajednički ih rešavamo.

 

26872 - CopyBilo je i određenih trzavica posebno kada je izvršena smena zamenika predsednika skupštine. Odbornici vaše stranke nisu glasali, a Vi ste tada izjavili da se ne slažete sa potezom koalicionih partnera, koji je opet odgovorio da sve radi u skladu međusobnih koalicionih dogovora i kadrovskih raspodela. Da li su se strasti smirile i kakav je vaš komentar na ceo taj događaj?

Bili smo protiv  jer Todorović je pre svega član Srpske napredne stranke. Mi poštujemo koalicione partnere  ali mislimo da to nije bio dobar potez. Ne znam kakav je dogovor imao Todorović sa GG „Milorad Soldatović“, kada je bio član Socijalističke partije Srbije i kada je njegov glas odlučivao o formiranju koalicione većine. Oni pričaju jedno, on tvrdi drugo, ali u svakom slučaju uvek ću ga podržati kao i sve druge članove Srpske napredne stranke.

 

Velika koalicija između ideološki veoma različitih političkih stranaka skrenula je pažnju mnogih medija. Kao razlog formiranja koalicije tada su navedeni pragmatični razlozi, tj. istovremena prohodnost lokalne samouprave i prema Novom Sadu i prema Beogradu. Činjenica je da nismo osetili neki značajan boljitak pa me zanima Vaše mišljenje zbog čega je to tako i da li se konačno možemo nadati nekom ozbiljnom projektu i investiciji iz Republike?

Slažem se da koalicija nije za sada opravdala očekivanja i da nije bilo sredstava iz Republike. Svi odlično znamo da je Srbija više od 12 godina propadala i da je sada teško oporaviti privredu i ekonomiju. Ne može se ništa preko noći uraditi, jednostavno potrebno je vreme. Verujem da se predsednik opštine Milorad Soldatović bori koliko može, kao i načelnik Južnobanatskog upravnog okruga Zoran Tasić kako bi se neki ozbiljni projekti uradili i doveli investitori. Kao što sam rekao, potrebna je i pomoć države i pokrajine. Mi smo indirektno uspeli preko Republike da obezbedimo prenos nekih projektnih sredstava iz ranijeg perioda za osnovnu školu. Naravno, naš glavni prioritet u narednom periodu biće da obezbedimo što više sredstva iz republičkih fondova, tako da se nadam da dobri rezultati tek slede.

 

Nakon izbora najavili ste rad poslaničke kancelarije ali to očigledno nije zaživelo. Šta su razlozi?

Da, to sam najavio u novembru prošle godine. Razlozi su pre svega u nedostatku adekvatnog prostora. Naše stranačke prostorije zbog renoviranja nisu u funkciji. Postoji dobra volja predsednika Skupštine Dragana Ugrinova da se u njegovoj kancelariji obavljaju razgovori sa građanima. Mislim da će tako i biti i očekujem da će se to desiti već nakon praznika.

 

Tokom leta Vaše ime je indirektno pominjano prilikom „medijske korespodencije“ između LSV i SNS. Da podsetim u pitanju je takozvana afera oko paljenja ostataka na njivi gde je bio umešan vaš otac i zaposlenja vašeg brata. Vaša stranka je na sve to odgovorila ali ostali smo uskraćeni za lično vaš komentar? 

Pa, ne znam koliko je to sada afera i pitanje je šta se i kako zaista dogodilo, ali očigledno je da su neka „gospoda“ iz malih političkih stranaka jedva dočekali da skrenu na sebe malo medijske pažnje. Ja svoje roditelje bezrezervo podržavam ali zakoni su isti za sve i svako je odgovoran za svoje postupke. Što se tiče zaposlenja moga brata mislim da je pitanje potpuno besmisleno. Moj brat je radio u komunalnom preduzeću kao sezonski radnik na određeno vreme, a u istom preduzeću je kao sezonac radio i pre toga. Zato zaista ne vidim gde je problem. Da li to znači da moj brat samo zato što smo bliski rođaci nema pravo na bilo kakvo zaposlenje. Očigledno je u pitanju bila politička promocija.

 

Na kraju prognoza za narednu godinu i hoće li biti izbora?

Smatram da će i naredna godina biti teška ali verujem ipak malo bolja od 2013. Naš lider Aleksandar Vučić radi sve što je u njegovoj moći da građani Srbije žive bolje. Međutim, i mi sami moramo da se potrudimo. Što se tiče vanrednih republičkih i pokrajinskih izbora videćemo šta će se desiti na proleće. Pretpostavljam da lokalnih izbora u našoj opštini neće biti ali mogu da kažem da je Srpska napredna stranka uvek spremna i da na narednim izborima očekujem pobedu. Optimista sam jer smo ostvarili izuzetan rezultat na izborima za mesne zajednice, a imamo i odličnog lidera i organizatora Zorana Tasića , čoveka koji ima puno energije i zna kako se pobeđuje. I ovom prilikom poželeo bih građanima naše opštine srećne novogodišnje i božićne praznike , sa željom da im Bog podari puno zdravlja, a za sve ostalo moraćemo sami da se potrudimo.

MaPro Ecommerce

Online shop već od 9.999 rsd

Sa zapanjujućim dizajnom, neverovatno je lako napraviti online shop za samo par minuta.

pročitajte još i

najnovije

najčitanije