Opštinska narodna biblioteka Opovo: U ponedeljak književni susret sa Vesnom Kapor

16/09/2023

U ponedeljak književni susret sa Vesnom Kapor

OPOVO, 16. septembar 2023 – U organizaciji Opštinske narodne biblioteke Opovo, u ponedeljak, 18. septembra u 19:00 časova, u prostorijama biblioteke u Opovu, održaće se književni susret sa Vesnom Kapor.

Vesna (Samardžić) Kapor rođena je u Nevesinju. Filološki fakultet završila u Beogradu. Objavila roman Tri samoće (SKZ, 2010, „Filip Višnjić“, 2011) i Nebo, tako duboko (SKZ, 2021.), te zbirke priča: Po sećanju se hoda kao po mesečini (Agora, 2014, „Filip Višnjić“, 2016), Venac za Oca (SKZ, 2018, 2019), i kratku prozu Kao što i vama želim (Povelja, 2016).

Dobila je nagrade: „Laza Kostić“, „Miloš Crnjanski“, „Danko Popović“ , „Kondir Kosovke devojke“, „Meša Selimović“, „Đuro Damjanović“ i „Zlatni beočug“.

Sa profesorkom Slobodankom M. Vladiv-Glover uredila je publikaciju “The Sense of Writing in the Age of New Technologies and Mass Media” u okviru edicije Transcultural studies (Brill Publishers, 2015).

Radi u Studentskom kulturnom centru u Beogradu – urednik književnog programa. Pored predstavljanja aktuelne književne scene, različitih poetika i generacija, priredila je tribinske cikluse: Kako se piše priča, Dnevnik o Crnjanskom, Tradicionalno i moderno u srpskoj književnosti, Politika i književnost, Dva glasa, ženski i muški princip u pesništvu, Mladi autori na književnoj sceni, Globalizacija, sad i ovde, plus i minus, Smisao pisanja u (N)ovom veku, Veliki rat i književnost, Naši savremenici – klasici srpske književnosti, Savremena ruska književnost i Veliki rat, priče o piscima: Bojić i Dis.

U godini jubileja Miloša Crnjanskog (2013) organizovala celogodišnji ciklus tribina i izložbu „Miloš Crnjanski: Život i komentari“ sa profesorom Predragom Petrovićem (uz podršku Zadužbine), posle čega je objavljena istoimena monografija.

Dobitnica je Povelje zahvalnosti Filološkog fakulteta u Beogradu za izuzetan doprinos i uspešnu saradnju u razvoju nastave, jezika, književnosti i kulture.

Njene priče zastupljene su u zbirkama: Putnik sa dalekog neba, Zona Bibliona, Sa Andrićeve česme, Korak ispisan perom, Vrt nade, Najkraće srpske priče i Priče o Kosovu.

Proza Vesne Kapor prevedena je na ruski, makedonski, rumunski i mađarski.

MaPro Ecommerce

Online shop već od 9.999 rsd

Sa zapanjujućim dizajnom, neverovatno je lako napraviti online shop za samo par minuta.

pročitajte još i

Galerija Jovan Popović: „Preobražaj“ Nine Peleš u Opovu

Galerija Jovan Popović: „Preobražaj“ Nine Peleš u Opovu

„Preobražaj“ Nine Peleš u Opovu https://youtu.be/FIc3BtQCU-o OPOVO, 27. april 2024 – U okviru likovnog programa opovačke Galerije „Jovan Popović“, otvorena je treća ovogodišnja izložba pod nazivom „Preobražaj“ čiji je autor beogradska umetnica Nina Peleš, koja je...

Književni susret sa Daliborom Daničićem i Boškom Ćirkovićem

Književni susret sa Daliborom Daničićem i Boškom Ćirkovićem

OPOVO, 25. april 2024 – U maloj sali Kulturnog centra Opovo, održan je veoma posećen književni susret, koji je na kraju prerastao i u muzičko veče. Gosti opovačke kulturne ustanove su bila dva pisca, Dalibor Daničić i Boško Ćirković – Škabo. Dalibor Daničić je...

najnovije

najčitanije