Tretiranje ambrozije na teritoriji Opštine Opovo

24/08/2023

Tretiranje ambrozije na teritoriji Opštine Opovo

OPOVO, 24. avgust 2023 – Kako je u avgustu sezona cvetanja i velika koncentracija polena ambrozije u vazduhu, lokalna samouprava je izdvojila namenska sredstva koja su opredeljena u Fondu za zaštitu životne sredine opštinskog budžeta i angažovala stručnu firmu za tretiranje i suzbijanje ove biljke na lokacijama koje su utvrđene zapisnikom opštinskog inspektora za zaštitu životne sredine. Suzbijanje se vrši košenjem i tretiranjem hemijskim preparatima.

Akcija je startovala u Sefkerinu i sprovešće se u svim mestima naše opštine.

Ambrozija je izuzetno invazivna korovska biljka koja se širi velikom brzinom a njen polen je najači polenski alergen.

Smatra se da je 10% osoba alergično na ambroziju. Alergijske reakcija ispoljava se kao suzenje očiju i otok očnih kapaka, kao respiratorna alergija u vidu  napada kijanja,pojave bistarog sekreta iz nosa, kašalja, astmatičnih napada, ali i kao kožna alergija sa  pojavom svraba i crvenih pečata.

Za efikasno suzbijanje ambrozije neophodno je da građani  redovno kose javne površine ispred svojih kuća, svoja dvorišta, bašte, voćnjake, njive. Osim košenja može se primeniti efikasnija mera čupanja ambrozije ( obavezne rukavice) ili u specifičnim slučajevima tretiranje određenim pesticidima.

 

MaPro Ecommerce

Online shop već od 9.999 rsd

Sa zapanjujućim dizajnom, neverovatno je lako napraviti online shop za samo par minuta.

pročitajte još i

Rekonstrukcija atarskih puteva u Sakulama (video)

Rekonstrukcija atarskih puteva u Sakulama (video)

Rekonstrukcija atarskih puteva u Sakulama  https://youtu.be/jWzhIrlmdds SAKULE, 26. april 2024 – Ovogodišnji projekat rekonstrukcije i adaptacije atarskih puteva na teritoriji Opštine Opovo startovao je u sakulskom ataru na lokalitetu „Polje – Jarna livada“. U pitanju...

najnovije

najčitanije