Šta je potrebno pripremiti pred put automobilom

17/07/2023

Šta je potrebno pripremiti pred put automobilom
Izvor /Auto moto revija 032,  AMSS/
Vreme je godišnjih odmora, dužih, pa i napornih putovanja, iz Srbije do odredišta uglavnom u inostranstvu. Sve to je skopčano sa različitim izazovima. Pred svako duže putovanje treba se adekvatno pripremiti da biste izbegli eventualne probleme, koji vam mogu pokvariti letovanje. Koja dokumenta su neophodna za putnike, a koja za vozilo? Kako pripremiti vozilo za put…

Kao i svake godine, Auto Moto revija vam i ovog leta skreće pažnju na stvari o kojima biste morali da vodite računa da vama i onima koji putuju sa vama put do odredišta prođe bez problema. A potencijalnih problema ima svakakve vrste… Mogu biti mali, ali i ozbiljniji koji će vam zadati velike glavobolje i upropastiti letovanje. U ovom tekstu ćemo vas podsetiti na one najvažnije „pripremne radnje” koje biste trebali da obavite pre „starta”. Želimo da ukažemo na tri najznačajnija segmenta puta sa porodicom i višenedeljnog boravka na letovanju.

Ne zaboravite sva dokumenta

Prvo i osnovno jeste da pripremite dokumenta za putnike, ali i vozilo. Greške tu ne sme biti, jer bez kompletne i validne dokumentacije bićete u velikim nevoljama daleko od kuće. Radi se o putnim dokumentima, poput važećih pasoša, bez kojih nećete preći granicu zemalja Evropske unije – Grčke, Bugarske, Mađarske i Hrvatske, ali i Turske. Bez pasoša, samo sa ličnom kartom, građani Srbije mogu preći granicu Severne Makedonije, Crne Gore, Albanije i administrativnu liniju sa Kosovom i Metohijom. Vodite računa, jer nemali broj ljudi ne obraća pažnju i ne zagleda često rok važenja lične karte, ali i vozačke dozvole!

Ova upozorenja važe za sve putnike, bez izuzetka. Upozoravamo da ukoliko putujete sa decom mlađom od 16 godina, ona moraju imati pasoš. Takođe, ukoliko deca ne putuju u pratnji oba roditelja, ne mogu preći granicu bez potvrde o pristanku drugog roditelja.

Detaljne informacije o međunarodnim dokumentima možete pronaći na sajtu AMSS

Što se tiče propratne dokumentacije za automobil, neophodno je imati saobraćajnu dozvolu i polisu obaveznog osiguranja. Imajte na umu da papirna potvrda o registraciji vozila važi samo na teritoriji Srbije, kao privremeni dokument koji se izdaje prilikom prve registracije dok se čeka izrada saobraćajne dozvole, koja se preuzima u roku od 7 dana. Ovlašćenje za upravljanje tuđim vozilom u inostranstvu obično ne traže na graničnim prelazima, ali naša preporuka je da ga pribavite u nekoj od poslovnica AMSS, kako biste bili spokojni po tom pitanju. Isti važi i za međunarodnu vozačku dozvolu.

Priprema automobila

Druga najvažnija stvar uoči polaska na letovanje jeste priprema automobila za rutu od nekoliko stotina ili hiljadu i više kilometara. To nije mala kilometraža i ne treba se odnositi prema obavezama održavanja kao u lokalu, gde svaki – bilo manji, bilo veći kvar ili sitnu popravku možete obaviti „na dnevnoj bazi”, ili ostaviti za neki drugi dan ili priliku. Neredovno održavan automobil može da pokaže svoju nepredvidljivu ćud. Sve ono što ste mislili da „neće”, može da vas zadesi baš u najnezgodnijem trenutku. Neke stvari ne mogu se predvideti, ali neke „sitnice” i neprijatnosti, koje ugrožavaju bezbednost mogu se preduprediti. I pod pretpostavkom da ste na automobilu sve servise radili na vreme, svakako treba da obratite pažnju na sledeće stvari…

Pre svega trebalo bi proveriti svetlosne uređaje na vozilu. Posebno ukoliko vozite noću, ili krećete u podne ili po podne, pa je neminovno da će vas jedan deo puta „uhvatiti” mrak. U tim okolnostima, sa ispravnim i dobro naštelovanim svetlima izloženi ste manjem riziku. Da li ćete otići u servis ili možda umete bez tuđe pomoći da naštelujete farove, izaberite sami. U ličnoj režiji to možete uraditi samo u noćnim uslovima na autu okrenutom prema zidu.

U uslovima kiše važno je da imate dobre brisače. Istrošene gumice ostavljaju tragove koji ometaju čist pregled situacije, a još ako na putu ima prljavštine situacija je još nepovoljnija. Metlice brisača zaista nisu skupe i smatramo da ih svaki vozač na svom autu treba menjati jednom godišnje. Kada govorimo o dobroj vidljivosti, svakako proverite količinu tečnosti za pranje vetrobranskog stakla. Takođe, ukoliko vam mlaznice bacaju sa strane, što nije retkost kod naših vozača, pa umesto na staklo tečnost prska prolaznike ili odlazi preko krova, trebalo bi da ih malom iglicom naštelujete. Time obezbeđujete dobar rad brisača, a ne rasipate skupu tečnost.

Provera kočnica je takođe izuzetno važna. Ako ih niste dugo proveravali, nemojte propustiti da to učinite pred put. Mnogo vozača misli da su kočnice u redu, ako pločice nisu „prešle” više od 10 do 15 hiljada kilometara. Ako koristite pločice renomiranih proizvođača, poput ATE, Minteks, Tekstar i slične, onda ste sigurni više desetina hiljada kilometara. Ali na našem tržištu imate mnoštvo kojekakvih proizvođača lošeg kvailteta, čiji proizvodi traju znatno kraće i koji se mogu potrošiti veoma brzo. Kratka poseta servisu je dovoljna da bi majstor utvrdio stanje diskova i pločica. To je ujedno prilika da vam majstor proveri stanje kočione tečnosti i zameni je po potrebi. Malo je vozača kod nas koji su ikad promenili ulje u kočnicama, ali znajte da je to ulje higroskopno i da upija vlagu, a time gubi svojstva, greje se i automobil onda slabije koči.

Poseta majstoru je svakako neophodna ukoliko sami ne kontrolište pojedine uređaje na svom vozilu. Tu mislimo i na stanje rashladne tečnosti. Duga vožnja po velikoj vrućini, čekanje na naplatnim rampama ili pred granicom, vožnja stani-kreni, zamara motor i on se u tim uslovima ne hladi optimalno. Manjak ili curenje rashladne tečnosti može vam napraviti veliki problem, jer povećava rizik od pregrevanja motora, koje osim prekida putovanja povlači sa sobom i skupu popravku.

Bitno je imati i dobro hlađenje u kabini. Stoga proverite i stanje freona u klima-uređaju. Dopunite ga po potrebi, jer klima-uređaj neće raditi najbolje ukoliko ima manje gasa u sistemu. Uzgred, ukoliko je bilo potrebe za punjenjem, majstor bi trebalo da vam proveri da li negde tečnost curi ili isparava. Obično je to na crevima ili samom hladnjaku klime…

MaPro Ecommerce

Online shop već od 9.999 rsd

Sa zapanjujućim dizajnom, neverovatno je lako napraviti online shop za samo par minuta.

pročitajte još i

BENU Apoteka: Radno vreme za predstojeće praznike

Radno vreme za predstojeće praznike OPOVO, 29. april 2024 Apoteka BENU obaveštava svoje cenjene kupce o radnom vremenu koje će se primenjivati tokom predstojećih praznika. Sreda 1. maj: 8 – 15h Četvrtak 2. maj: 6 – 16h Petak 3. maj: 8 – 18h Subota 4. maj: Nedelja 5....

Sportski vikend: Fudbal u Barandi i Sefkerinu

Sportski vikend: Fudbal u Barandi i Sefkerinu

Opovo, 26. april 2024 – Narednog vikenda dve fudbalske utakmice na domaćim terenima. Radnički dočekuje Budućnost iz Alibunara, „fenjeraša“ Prve južnobanatske lige, tako da je apsolutni favorit u ovom meču. U okviru Druge južnobanatske lige – zapad, Tempo je domaćin...

najnovije

najčitanije