Predeo izuzetnih odlika Potamišje: U Opovu održana javna rasprava o dokumentima o zaštiti

13/06/2023

U Opovu održana javna rasprava o dokumentima o zaštiti

OPOVO, 12. jun 2023 – U okviru javnog uvida o nacrtu uredbe o proglašenju i studiji zaštite Predela izuzetnih odlika „Potamišje“ koji je trajao od 20. maja do 5. juna, u velikoj sali Kulturnog centra Opovo održana je javna rasprava o dokumentima o zaštiti koju su prezentovali predstavnici Ministarstva zaštite životne sredine u saradnji sa Pokrajinskim zavodom za zaštitu prirode.

Na javnoj raspravi su učestvovala fizička i pravna lica, među kojima su bili predstavnici Ribolovačkog saveza Vojvodine, Udruženja sportskih ribolovaca „Linjak“ Opovo, Lovačkog udruženja Opovo i Šumske uprave Opovo (Šumsko gazdinstvo Banat – Vojvodinašume).

U Opovu održana javna rasprava o dokumentima o zaštiti / Glas Opova

Biolog Marko Tucakov iz Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode je u okviru prezentacije studije zaštite predstavio granice, stepene zaštite i značaj zaštite Predela izuzetnih odlika „Potamišje“. Kao razlozi stavljanja pod zaštitu navedeni su da je ovaj predeo stecište za bogati živi svet, posebno veoma brojne strogo zaštićene vrste i vrste od međunarodnog značaja, zatim da Potamišje ima i značajnu koridorsku funkciju, obezbeđujući fizičku vezu između obronaka Karpata i obala Dunava koje spaja, kao i brojne ekosistemske usluge lokalnom stanovništvu i šire, na najmanje četiri lako vidljiva nivoa: obezbeđujuće, regulišuće, stanišno – ekosistemske i usluge iz oblasti ljudske kulture. Proglašenje koje se ovom studijom predlaže, pruža mogućnost da se one trajno očuvaju i održivo koriste.

Kako su predstavnici resornog ministarstva rekli, na adresu ministarstva su tokom javnog uvida podnete četiri primedbe u pisanom obliku, a izveštaj o izvršenom javnom uvidu i javnoj raspravi biće objavljen na internet stranici Ministarstva zaštite životne sredine i Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode.

Tokom rasprave u Opovu najviše reči je bilo o budućem upravljaču koji će biti izabran za predloženi predeo izuzetnih odlika, čuvarskim službama kao i zakonskim mogućnostima i ograničenjima sportskog ribolova, lova i šumskog gazdovanja.

MaPro Ecommerce

Online shop već od 9.999 rsd

Sa zapanjujućim dizajnom, neverovatno je lako napraviti online shop za samo par minuta.

pročitajte još i

Šore na Veliki petak, tradicija Baranđana

Šore na Veliki petak, tradicija Baranđana

BARANDA, 3. maj 2024 – Tradicionalno, Baranđani igraju šore na Veliki petak uoči Uskrsa. Nekada je to bio derbi između dva baranđanska kraja – Kukute i Šenđuraca, a sada je to prijateljska utakmica nasumično podeljenih ekipa. Tako je bilo i ove godine, tradicija je...

Raspored bogosluženja za uskršnje praznike u Opovu

Raspored bogosluženja za uskršnje praznike u Opovu

OPOVO, 2. Maj 2024 17h - Veliki Petak - večernja služba i iznošenje plaštanice (petak, 3. maj) 09h -  Velika subota - liturgija  (subota 4. maj) 00:00 - Vaskršnje jutrenje. 9h - Vaskršnja liturgija u (nedelja, 5. maj) 17h  Večernje 07h - Jutrenje (ponedeljak, 6. maj)...

najnovije

najčitanije