Razvoj elektronskih usluga: Aplikacija eAgrar implementiran zainteresovanim poljoprivrednicima u Južnom Banatu

19/02/2023

Aplikacija eAgrar implementiran zainteresovanim poljoprivrednicima u Južnom Banatu

Izvor/RTV/
Pančevo, 19. februar 2023
Od kako je pre nešto više od mesec dana počela implementacija elektronskog sistema eAgrar odziv poljoprivrednika u Pančevu, Kovačici, Opovu i Alibunaru, područjima koje pokriva Institut Tamiš je izuzetno dobar. U ovom institutu mogu se dobiti sve dodatne instrukcije oko korišćenja eAgrara, a organizovana su i savetovanja po naseljenim mestima.

Od stotinak registrovanih poljoprivrednih gazdinstava po jednom naseljenom mestu koliko ih u proseku ima na području koje pokriva Institut Tamiš Pančevo više od 50 odsto do sada se odazvalo uvođenju eAgrara. Prvi korak ka implementaciji e-agrara je dobijanje ID broja koji se može preuzeti u poštama ili od stručnjaka iz savetodavne službe ovog instituta.

“Naše kolege iz Instituta Tamiš dodeljuju poljoprivrednicima ID broj i istovremeno im instaliraju aplikaciju na mobilnom telefonu gde se parametri tog ID broja unose. I to je prvi korak koji sada mora da se završi i da se pomogne poljoprivrednicima u što kraćem vremenskom roku. Nakon toga će se raditi registracija u smislu upisivanja svih podataka tog gazdinstva i naravno podnošenje zahteva za subvencije, premije i ostalo”, rekla je Maja Sudimac, rukovodilac Savetodavne službe Instituta Tamiš.

Mnogi su sami instalirali aplikaciju, a za sve ostale na raspolaganju su stručnjaci iz Instituta Tamiš. Oni organizuju i predavanja po naseljenim mestima, a raspored predavanja može se naći na sajtu instituta.

“U svakom naseljenom mestu dežura se od 9-14 časova a ukoliko nisu stigli u to vreme poljoprivrednici mogu doći i u Institut Tamiš od 7 do 15 časova i tu su zaposleni koji će im pružiti tu uslugu”, dodala je Sudimac.

Po naseljenim mestima sprovode se i dodatne edukacije o benefitima koje donosi eAgrar kao što su: izbegavanje obimne paprirološke dokumentacije i kraća obrada podataka.

 

MaPro Ecommerce

Online shop već od 9.999 rsd

Sa zapanjujućim dizajnom, neverovatno je lako napraviti online shop za samo par minuta.

pročitajte još i

najnovije

najčitanije