Bezbednost i saobraćaj: Traktori viskorizična vozila na javnim putevima

25/01/2023

Traktori viskorizična vozila na javnim putevima

Srbija/Novi Sad, 25. Januar 2023
Od 1997. do 2021. godine u Srbiji je 1.637 osoba poginulo u saobraćajnim nezgodama sa učešćem traktora, od čega 1.198 osoba kao vozač ili putnik na ovom vozilu.

To pokazuju podaci Agencije za bezbednost saobraćaja.

“Ono što posebno zabrinjava je podatak da je od ukupnog broja poginulih u saobraćajnim nezgodama sa učešćem traktora i 67 maloletnika. S druge strane, u analiziranom periodu, svaka deseta osoba starija od 65 godina koja je poginula u saobraćajnoj nezgodi, nastradala je u udesu sa učešćem traktora”, piše portal Agrosmart.

Statistički je u navedenom periodu na svakih šest dana jedna osoba izgubila život u saobraćajnim nezgodama sa učešćem traktora, navodi portal.

Iz Agencije za bezbednost saobraćaja rekli su za Agrosmart da traktori imaju visok rizik izazivanja saobraćajnih nezgoda na javnom putu.

“To je pre svega posledica tehničkih karakteristika traktora, mogućnosti vuče prikolica ili priključnih oruđa, nepoštovanje saobraćajnih propisa, neispravnost vozila, ali je izražena i vožnja pod dejstvom alkohola”, naveli su iz te Agencije.

Naveli su da oni beleže samo saobraćajne nezgode koje se dogode na javnom putu, pa nije moguće utvrditi koliki je ukupan broj poginulih osoba na traktorima u polju i na nekategorisanim putevima.

Profesor bezbednosti saobraćaja na Fakultetu tehničkih nauka u Novom Sadu Dragan Jovanović rekao je za Agrosmart da je problem i to što traktori sa neizgrađenih atarskih puteva iznose blato na kolovoz i time povećavaju rizik odvijanja saobraćaja na putevima.

Prema podacima Agencije za bezbednost saobraćaja, procenjuje se da je u Srbiji oko 100.000 traktora bez zaštitne kabine ili rama.

“Najveći procenat upotrebe traktora bez zaštitnog rama ili kabine je u centralnoj Srbiji, čak oko 50 odsto, dok je u Mačvi nešto manji i iznosi 45 odsto, a u Vojvodini iznosi 18 odsto”, naveli su iz agencije.

MaPro Ecommerce

Online shop već od 9.999 rsd

Sa zapanjujućim dizajnom, neverovatno je lako napraviti online shop za samo par minuta.

pročitajte još i

najnovije

najčitanije