Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama: Narandžasti performans u opovačkom parku (video)

25/11/2022

Narandžasti performans u opovačkom parku

 

OPOVO, 25. novembar 2022 – Povodom Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, u opovačkom parku kod fontane, žene zaposlene u Opštinskoj upravi Opovo, Centru za socijalni rad Opovo i Opštinske narodne biblioteke Opovo, organizovale su performans u cilju podsećanja i skretanja pažnje na ovaj problem.

Oko fontane poređano je 23 para narandžastih ženskih cipela, u boji koja je simbol borbe protiv nasilja nad ženama, uz transparente sa porukama stop nasilju nad ženama.

Akciji su se pridružili funkcioneri lokalne samouprave sa predsednikom opštine Milošem Markovim i zajedno sa aktivistkinjama pored svakog para cipela položili po cvet narandžastog gerbera.

Narandžasti performans u opovačkom parku;Foto/Glas Opova

Zamenica predsednika opštine i koordinator ove akcije Anka Simin Damjanov istakla je važnost kontinuiranog aktivizma i edukacije na ovu temu.

„Kampanja „16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama“ počinje danas, 25. novembra Međunarodnim danom borbe protiv nasilja nad ženama, a završava se 10. decembra Međunarodnim danom ljudskih prava. Današnjim performansom smo hteli da se setimo svih žrtava nasilja u porodici. Ova 23 narandžasta para cipela predstavljaju 23 ubijene žene koje su mučene i ubijene ove 2022. godine. Nažalost, ove brojke rastu, što je veliki problem i moramo ovog da se setimo, ne samo tokom 16 dana aktivizma, već 365 dana u godini da pričamo o ovoj temi i da radimo na edukaciji društva u kojem živimo. Ovim putem hoću da ohrabrim sve žene žrtve nasilja da prijave svoje mučitelje. Mi kao lokalna zajednica tu smo da ih podržimo, zaštitimo i usmerimo ka ustanovama koje će im pružiti zaštitu za dalje“, poručila je Simin Damjanov.

“16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama” je globalna, svetska kampanja, koja obuhvata pet važnih međunarodnih datuma koji povezuju žene, nasilje i ljudska prava:

  1. novembar – Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama

1. decembar – Svetski dan borbe protiv AIDS-a

3. decembar – Međunarodni dan osoba sa invaliditetima

6. decembar – Godišnjica Montrealskog masakra

10. decembar – Međunarodni dan ljudskih prava

MaPro Ecommerce

Online shop već od 9.999 rsd

Sa zapanjujućim dizajnom, neverovatno je lako napraviti online shop za samo par minuta.

pročitajte još i

Završna konferencija EU projekta „Krug podrške“

Završna konferencija EU projekta „Krug podrške“

ОPOVO, 23. april 2024 - Završna konferencija projekta „Krug podrške“ održana je 22. aprila u sali Kulturnog centra Opovo. Projekat „Krug podrške“ je realizovala opština Opovo u saradnji sa Centrom za socijalni rad Opovo i udruženjem „Siguran život“, a uz finansijsku...

najnovije

najčitanije