Inicijativom do informacije: ODELJENJE ZA IMOVINSKO PRAVNE, STAMBENE POSLOVE, URBANIZAM I GRAĐEVINARSTVO

26/12/2013

ODELJENJE ZA IMOVINSKO PRAVNE, STAMBENE POSLOVE, URBANIZAM I GRAĐEVINARSTVO
Opovo, 26. decembar 2013
PROJEKAT „INICIJATIVOM DO INFORMACIJE“ SUFINANSIRAN  JE OD STRANE POKRAJINSKOG SEKRETARIJATA  ZA LOKALNU SAMOUPRAVU I MEĐUOPŠTINSKU SARADNJU.

27347Odeljenje za imovinsko pravne, stambene poslove, urbanizam i građevinarstvo Opštinske uprave Opštine Opovo čini pet radnika: rukovodilac odeljenja, samostalni stručni saradnik za poslove urbanizma i građevinarstva, građevinski inspektor, samostalni stručni saradnika za imovinsko pravne poslove i inspektor za zaštitu životne sredine. U ovom Odeljenju građani podnose dokumentaciju i zahteve za građevinske dozvole i rešenja, legalizaciju objekata, konverziju prava korišćenja javnog zemljišta i vrše uvid u prostorne i urbanističke planove. Prostorije Odeljenja se nalaze u Opštinskoj upravi, Borisa Kidriča br 10, ulaz iz parka, a telefon za informacije je 013 681 212.

27370Građani u Odeljenju mogu dobiti informacije o mogućnostima i ograničenjima gradnje na pojedinačnoj kadrovskoj parceli, odnosno šta može da se gradi na osnovu planskog dokumenta. Pored toga građani mogu dobiti sva potrebna obaveštenja o proceduri i potrebnoj dokumentaciji za svaki pojedinačni postupak. Kada je u pitanju gradnja u Odeljenju se izdaju lokacijske i građevinske dozvole,

potvrde usaglašenosti temelja sa glavnim projektom, prijave početka gradnje i upotrebne dozvole. Svi ovi postupci su vezani za objekte koji podležu izdavanju građevinskih dozvola.

 

27371Za radove koji ne podležu izdavanju građevinskih dozvola vodi se nešto kraća i jednostavnija procedura u postupku. Po članu 145, Zakona o planiranju i izgradnji, za izvođenje određenih radova ne izdaje se građevinska dozvola ali je potrebno rešenje, koje zamenjuje građevinsku dozvolu. To su uglavnom u pitanju pomoćni objekti, ograde, adaptacije, rekonstrukcije, itd. Vreme izdavanja dozvole i rešenja zavisi od inverstitora koji radi tehničku dokumentaciju. Kada stranka preda urednu dokumentaciju dozvola se čeka u proseku 3 do 5 dana (prosek u poslednje dve godine). Prema rečima rukovodioca Odeljenja Radeta Cvetanovića najveći problem je prikupljanje dokumentacije koje izdaju druge ustanove i institucije.

 

27373Objekti čija izgradnja podleže proceni uticaja na životnu sredinu podležu izradi studije, stručne kontrole i praćenja, kao i koje sve mere treba preduzeti u projektnoj dokumentaciji da bi objekat mogao da se gradi i da negativni uticaji budu svedeni na minimum.

 

U Odeljenju građani mogu da ostvare pravo u postupcima imovinsko pravne konverzije, odnosno prava korišćenja zemljišta javne svojine u pravu svojine. Takođe, građani mogu prilikom izrade i oglašavanja prostornih i urbanističkih planova imati uvid i staviti potencijalne primedbe.

 

pročitajte još i

Ovčarski dan: Manifestacija održana pod kišobranima (video)

Ovčarski dan: Manifestacija održana pod kišobranima (video)

Manifestacija održana pod kišobranima https://youtu.be/hvox67T-iQE SAKULE, 1. april 2023 – Nakon 27 godina morao je doći i taj kišni dan. Nažalost, ovu manifestaciju koju je skoro tri decenije pratilo lepo vreme, ove godine vreme nije poslužilo. Kiša koja je ceo dan...

Saobraćaj: Od subote više nisu obavezne zimske gume

Saobraćaj: Od subote više nisu obavezne zimske gume

Od subote više nisu obavezne zimske gume Srbija, 31. mart 2023 Vozači u Srbiji od 1. aprila više nisu obavezni da imaju zimske gume na sva četiri točka, ako na kolovozu ima snega, leda i poledice, i koriste drugu zimsku opremu, a vulkanizeri zbog lepog vremena već...

najnovije

najčitanije