Šah – Prva liga Srbije: Opovčani zadržali status prvoligaša

01/10/2022

u SPORT

Opovčani zadržali status prvoligaša
Vrnjačka banja, 20 – 30. septembar 2022 – U Vrnjačkoj Banji je održano prvenstvo Prve lige Srbije na kojoj je debitovao opovački ŠK „Bata Ćosić“. Nakon izuzetno teške i naporne borbe naši šahisti su u finišu lige obezbedili opstanak i sasvim pristojan plasman deobom 7 – 8. mesta.
Kako kažu šahovski analitičari ali i direktor lige, Saša Jeftić, na samom otvaranju, ovo je bio jedan od najkvalitetnijih turnira u nekoliko proteklih decenija. Naime učešće na turniru uzelo ja čak 39 velemajstora a više od 90 igrača su nosioci internacionalnih titula!
Evo raporta kapitena Gorana Vlajkovića:
Rano je za stručne analize, utisci se nisu slegli, međutim elementarni zaključak je da smo odigrali upravo očekivano, naime pobedili smo sve što je trebalo a izgubili od jačih ekipa uz po jedno iznenađenje. Naime, poraženi smo od slabije ekipe „Vladimirci“ ali smo to nadoknadili pobedom nad ekipom „Slovana“ iz Rume (prošlogodišnjeg šampiona) za koji nastupa bezmalo reprezentacija Srbije: velemajstori Aleksandar Inđić, Ivan Ivanišević i Miloš Perunović.
U ukupnom rezultatu to izgleda ovako: dva nerešena rezultata, četiri pobede i pet poraza. Moram naglasiti da smo u poslednjem kolu dve partije izgubili kontumacijom, naime polovinu ekipe pokosio je virus, umesto šest igrača na meč smo izašli sa četiri, startovali smo sa -2, tako da je taj meč bio izgubljen unapred. Više ekipa imalo je problem sa virusom pe je izostala potpuna rezultatska  neizvesnost i to bas u mečevima koji rešavaju podelu medalja. Recimo u našem poslednjem meču, koji za nas nije imao rezultatski značaj, igrali smo protiv „Požege“ kojoj je je bila neophodna pobeda za osvajanje bronzane medlje, ali kao što sam već rekao, meč je bio izgubljen i pre početka.
Na kraju, podela 7. i  8. mesta predstavalja odličan rezultat. Čestitramo ekip „Zmaj“ Beograd (do nedavno ŠK „Politika“) na osvajanju titule prvaka Srbije, a Prvu ligu napuštaju: Grocka, Vladimirci i Lučani.
Nastup na Prvoj ligi Srbije ne bi bio moguć bez velike podrške naše lokalne samouprave, odnosno bez ličnog angažovanja predsednika Miloša Markova, takođe veliku pomoć dobili smo od firme „Agros“ Opovo, potom Denta BP Pharm, Mlekara Maestro Sakule, Pekara M&N Opovo, Jugoexsim doo Beograd, Ros produkt servis (mere) doo Beograd, Pokrajinski sekretarijat za omladinu i sport. Svim donatorima neizmerno i veliko hvala!

Takmičenje je održano po najvišim svetskim standardima, uslovi za igru odlični, organizacija turnira besprekorna, Čestitam Šahovskom Savezu Srbije na fantastično obavljenom poslu, da pomenem i sudije koje su bile na visini zadatka predvođene odličnom glavnom sudijom Jasnom Šakotić.
Posebno želim da naglasim da su sve partije prenošene uživo, da su mnoge šahovske platforme preuzimale prenos, tako da je našu Prvu ligu ali i sve partije opovačkih šahista pratila publika u celom svetu!
Čestitam na srčanoj borbi i uloženom ogromnom naporu svojim igračima: IM Ioannidisu Evgeniosu (Solun, Grčka), VM Branku Damljanoviću (Beograd), VM Branku Tadiću (Beograd), IM Nikoli Nikolovskom (Skoplje, Severna Makedonija), IM Mladenu Milenkoviću (Paraćin), IM  Boroljubu Zlatanoviću (Kragujevac) i Jovanu Radlovačkom (Pančevo). (G.V.)

Ranking crosstable
Rk. Team TB1
1 ZMAJ – Beograd 26
2 JELICA PEP – Goračići 22
3 365.rs POŽEGA – Požega 21
4 NOVOSADSKI ŠK – Novi Sad 21
5 NAFTAGAS – Elemir 18
6 SPARTAK – Subotica 15
7 JUGOVIĆ – Kać 14
8 BATA ĆOSIĆ – Opovo 14
9 SLOVEN – Ruma 13
10 MLADOST – Lučani 10
11 VLADIMIRCI – Vladimirci 8
12 GROCKA RESTORAN VINOGRADI – Grocka 0

 

MaPro Ecommerce

Online shop već od 9.999 rsd

Sa zapanjujućim dizajnom, neverovatno je lako napraviti online shop za samo par minuta.

pročitajte još i

Sanda ful kontakt: Zlatni i srebrni kadeti Sefkerina

Sanda ful kontakt: Zlatni i srebrni kadeti Sefkerina

Zlatni i srebrni kadeti Sefkerina SEFKERIN, 25. septembar 2023 – U subotu, 23. septembra,  u Hali sportova "Jedinstvo" u Novom Bečeju održan je 19. po redu međunarodni turnir, u borilačkom sportu sanda fulkontakt, na kojem su učestvovali takmičari klubova iz šest...

Sportski vikend: Fudbal u Barandi, ostali na gostovanjima

Sportski vikend: Fudbal u Barandi, ostali na gostovanjima

OPOVO, 22. septembar 2023 – U vikendu pred nama, samo je Radnički domaćin dok će Borac, Tempo i Omladinac utakmice igrati na gostovanjima. Radnički dočekuje Crvenu Zvezdu iz Pavliša koja na početku sezone igra toplo - hladno (dve pobede i tri poraza) i za sada je u...

Fudbal: Rezultati PFL, Druge južnobanatske i Opštinske lige

Fudbal: Rezultati PFL, Druge južnobanatske i Opštinske lige

OPOVO, 18. septembar 2023 – Pobede Radničkog, Borca i Tempa, a opšti utisak su ovog vikenda pokvarili Opovčani porazom na startu opštinske lige. PRVA JUŽNOBANATSKA LIGA / 5. kolo ŠEVAC (Kusić) – RADNIČKI (Baranda) 0:2 (0:1); Taktički dobro odigrana utakmica, a trener...

najnovije

najčitanije