Opovo 2022 – Roda: Otvorena izložba međunarodne umetničke kolonije (video)

21/08/2022

Otvorena izložba međunarodne umetničke kolonije

OPOVO, 20. avgust 2022 – U opovačkoj Galeriji „Jovan Popović“ otvorena je izložba radova učesnika međunarodne umetničke kolonije „Opovo 2022: Roda“. Na koloniji je učestvovalo jedanaest mladih umetnika, diplomaca Kraljevske umetničke akademije u Hagu, iz Srbije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Severne Makedonije, Turske, Bugarske, Austrije, Slovačke i Poljske.  

Koloniju je organizovala Opštinska narodna biblioteka Opovo u saradnji sa opovačkim umetnikom Igorom Šilerom u čijem starom, tradicionalnom banatskom domaćinstvu su umetnici stvarali i radili.

Roda 2022; Foto/Glas Opova

„Svi učesnici su prezadovoljni, bilo je fenomenalno, mislim da se to vidi i u radovima i mislim da će dosta njih ponovo doći u Opovo“, rekao je Šiler.

Direktorka ONB Opovo Katarina Nikolić Ralić ističe važnost pokretanja rezidencijalnih programa i podršku mladim umetnicima.

„Utisci su fenomenalni, posle šest godina ponovo smo pokrenuli jedan rezidencijalni program, koji je malo drugačiji od prethodnih likovnih kolonija, obuhvata sve umetničke prakse i sve medije od fotografije, klasičnog slikarstva do instalacija. Nastavićemo i sledeće godine sa još većim brojem autora iz različitih zemalja“ izjavila je Nikolić – Ralić.

Sami učesnici kolonije imaju izuzeto pozitivne impresije, kako organizacijom kolonije, tako i boravkom u Opovu.

Rok Juričić, glumac (Hrvatska): „Svidelo mi se jako u Opovu, prvi put sam ovde, došao sam pre nekoliko dana. Prvi put sam u Vojvodini, a odavde vučem i neke korene i zapravo smo svi delili neke utiske da nam se ovde jako sviđa, od konstrukcije jednog starog austrougarskog sela do ovog što je postalo danas“.

Fabian Kasper, fotograf i grafički umetnik (Austrija): „Generalno, mislim da je ovo bilo jedno lepo iskustvo, biti u društvu sa mnogo mladih umetnika, iz cele Evrope, zajdnički smo radili, pravili stvari. Opovo je zaista lepo mesto, pre svega zato što pruža mogućnosti, kao i ova galerija, i mislim da je dobar osećaj doprineti ovom urbanom mestu i učestvovati u zajedničkom radu“.

Karmen Roko Igual, video mediji: „Vrlo sam se lepo provela u Opovu, bilo je zabavno. Ja sam iz Španije i ovo sve je meni vrlo egzotično, sva ta arhitektura, ljudi. Uspeli smo da uspostavimo interakciju sa Opovom što nam je pomoglo da prenesemo sve to na naše radove. Na kraju, nosim jedno prelepo iskustvo, pratili smo radove od početka pa do onog što su nastali na kraju, presrećna sam što sam bila ovde“.

Projekat organizovanja kolonije je podržan od strane Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama AP Vojvodine, a izložba će biti otvorena do 15. septembra 2022.

Roda 2022-1; Foto/Glas Opova

MaPro Ecommerce

Online shop već od 9.999 rsd

Sa zapanjujućim dizajnom, neverovatno je lako napraviti online shop za samo par minuta.

pročitajte još i

Religija prirode Branimira Ćirovića (video)

Religija prirode Branimira Ćirovića (video)

Religija prirode Branimira Ćirovića  https://youtu.be/j10m6iHB6Rk OPOVO, 24. mart 2024 – U opovačkoj Galeriji „Jovan Popović“ otvorena je izložba „Religija prirode“ užičkog slikara Branimira Ćirovića. Umetnik mimetički tretira prirodu, ali pažljivu opservaciju...

Bioskop: Projekcija filma „Jorgovani“ 7. aprila

Bioskop: Projekcija filma „Jorgovani“ 7. aprila

Projekcija filma „Jorgovani“ 7. aprila OPOVO, 23. mart 2024 – U Kulturnom centru Opovo, 7. aprila su na programu dve projekcije domaćeg filma „Jorgovani“, od 18:00 i 20:00 časova. Ulaznice po ceni od 400 dinara biće u prodaji na dan projekcije. JORGOVANI: dužina...

najnovije

najčitanije